Julkaistu 11.10.2024 15:33

Asunnottomien yö 17.10.24

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä eri puolilla Suomea. Pelastusarmeija on mukana Helsingissä Karhupuistossa klo 16–20, Turussa Tuomiokirkontorilla klo 18–22 ja Tampereella Tampereen osastolla klo 17–19. Vuoden 2024 teemana on "piilossa asunnottomana".

– Piiloasunnottomuus on asunnottomuuden muoto, joka ei useinkaan päädy tilastoihin. Käytännössä piiloasunnottomuus tarkoittaa sitä, että ihminen on kirjoilla jossain osoitteessa, mutta ei syystä tai toisesta pysty asumaan kyseisessä asunnossa, vaan majoittuu esimerkiksi tuttavien tai sukulaisten luona. Tällainen asunnottomuuden muoto altistaa ihmisiä hyväksikäytölle ja väkivallan eri muotoihin, eivätkä he välttämättä ohjaudu palveluihin, jotka heille kuuluisi, kertovat Asunnottomien yön kansalaisliikkeen koordinaattori Vlada Petrovskaja ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n viestintäpäällikkö Erja Morottaja.  

ARA:n (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) selvityksen mukaan vuonna 2023 yhteensä 2 139 ihmistä majoittui tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona. Piilossa heitä on paljon enemmän. Kaikki asunnottomat eivät näy tilastoissa.  

Asunnottomien yö muistuttaa siitä, että asunto on perusoikeus ja vaatii päättäjiä toimimaan asunnottomuuden poistamiseksi. 

Pelastusarmeijassa Asunto ensin -periaatteella toimivia tuettua asumista tarjoavia asumispalveluyksiköitä ovat Helsingissä Alppikadun ja Pitäjänmäen yksiköt sekä Espoossa sijaitseva Väinölä. Tilapäistä asumista asunnottomille tarjoaa Castréninkadun yksikkö Helsingissä. PATAS eli Pelastusarmeijan tuettu asuminen tarjoaa kotiin vietävää asumisen tukea Turussa, Porissa ja Espoossa.  

Vuonna 2024 Asunnottomien yössä 17.10. Pelastusarmeija on mukana Helsingissä Karhupuistossa klo 16–20 ja Turussa Tuomiokirkontorilla klo 18–22. 

Helsingin Karhupuistossa on luvassa erilaista ohjelmaa, muun muassa Huima & Hözi, DJ Kreit ja osallistava freestyle-show klo 18–19. Tarjolla on lämmintä juotavaa.  

Turussa Tuomiokirkontorilla Asunnottomien yön tuli syttyy klo 19. Tapahtumassa on musiikkiesityksiä Redramalta, Santeri The Shitiltä ja Nerdic lightilta. Lisäksi tulishow, paneelikeskustelu, parturipalvelut ja takkijako. Tapahtumassa tarjoillaan myös lämmintä ruokaa ja jaetaan ruoka- ja hygieniatarvikkeita, vaatteita ja informaatiota. 

Tapahtumia järjestetään myös lukuisilla muilla paikkakunnilla. 

https://asunnottomienyo.fi/  

#asunnottomienyö #piiloasunnottomuus