Julkaistu 7.10.2024 11:04

Porin päiväkoti vietti 70-vuotisjuhlia

Juhlia vietettiin 19.9.2024 illalla kauniissa, jopa lämpimässä syyssäässä. 

Paikalla oli yli 200 vierasta: perheitä, eläkkeelle jääneitä entisiä työntekijöitä sekä muun muassa territorion johtajat, everstiluutnantit Saga Lippo ja Esa Nenonen ja Porin osaston johtaja, kapteeni Gabriel Ebah ja sosiaaliohjaaja Niko Paasikivi. Tunnelma oli yhteisöllinen ja välillä riehakaskin. Tarjolla oli täytekakkua ja hattaraa, joka oli lasten ehdoton suosikki! Ohjelmasta vastasivat päiväkodin eskariryhmä omilla esityksillään sekä Esa, joka laulatti lapsia ja soitti kitaraa. Pihassa oli eri vuosikymmenten mukaisia toimintapisteitä aina käpylehmien tekemisestä Neppis-autojen kautta keppihevosrataan. Henkilökunta oli tietenkin pukeutunut eri vuosikymmenten tyyliin!

Pelastusarmeijan Porin päiväkoti avattiin 1954 vanhaan puutaloon Porin keskustaan. Kapteeni Lempi Eskola sai määräyksen vuonna 1953 perustaa Poriin lasten päiväkoti, koska perinteisessä tehdaskaupungissa oli paljon vähävaraisia yksinhuoltajaäitejä, joiden elämä oli riippuvainen työssäkäynnistä. Päiväkodille oli siis kova tarve. Aluksi käyttöön saatiin yksi huoneisto, jossa oli viisi huonetta ja keittiö. Lempi ja häntä auttamaan tullut Lahden päiväkodin johtaja paperoivat huoneita ja kiertelivät lähialueen yrityksissä pyytämässä avustuksia. Esimerkiksi Porin Puuvillatehdas lahjoitti suuren määrän kankaita peitteitä ja verhoja varten, ja teurastamolta ilmestyi säännöllisesti päiväkodin portaille luita, joista keitettiin lihalientä.

Päiväkoti on toiminut koko seitsemänkymmentä vuottaan samassa pihapiirissä. Lisää tilaa on remontoitu tarpeen mukaan, ja pari taloa on purettu lasten ulkoleikkien tieltä pois. Toiminta on tietenkin kokenut vuosien varrella muutoksia: välillä tarjottiin myös ilta- ja lauantaihoitoa, vuonna 2017 palattiin takaisin päiväpäiväkodiksi. Nykyään päiväkoti toimii kaupungin palvelusetelien avulla, ja lapset tulevat kaupungin järjestelmän kautta.

Vaikka paljon on muuttunut sekä tilojen että pedagogisten toimintatapojenkin osalta, monet entiset hoitolapset tuovat hoitoon jo lapsenlapsiaan, joten lämmin ja kotoisa tunnelma ovat säilyneet läpi vuosien.

Mari Tattari
Porin päiväkodin johtaja

Kuvat: Porin päiväkoti