Julkaistu 26.8.2016 11:00

Rajoitteet ovat vain omassa päässä!

Vammaisyleisurheilijat Aleksi Kirjonen ja Henry Manni haluavat omalla positiivisella esimerkillään näyttää, ettei mikään urheilussa ja elämässä ole mahdotonta, kun uskoo unelmiinsa, tekee töitä niiden eteen ja uskaltaa myös välillä pyytää apua.

Rio de Janeirossa kisataan 5.–21.8. olympialaisissa ja 7.–18.9. paralympialaisissa. Paralympialaisissa pyörätuolikelauksessa kilpailevalle 24-vuotiaalle Henry Mannille kisat ovat toiset laatuaan.

– Taso on äärettömän kova ja mitalit todella tiukassa. Mutta totta kai tavoitteena on voitto! Henry toteaa leveästi hymyillen.

Haastatteluhetkellä kuulantyönnössä, kiekon- ja keihäänheitossa kilpailevan 23-vuotiaan Aleksi Kirjosen osallistuminen on vielä avoinna.

– Ykköslajiani kuulantyöntöä ei Riossa ole. Tilanne selvisi meille viime syksyllä, kun olimme lyömässä kuulassa kaikkea peliin ja lähdössä kullasta taistelemaan! Nyt mukaan pääseminen kiekonheitossa vaatii jo suurta onnistumista.

Synnynnäisesti liikuntavammaiset Aleksi ja Henry ovat aina olleet aktiivisia liikunnan ystäviä.

– Ala-asteen 5. luokalla nykyinen valmentajani Markku Niinimäki kävi koulullani esittelemässä heittolajeja, ja siitä kipinä lähti! Yhden leirin jälkeen huomasin harrastavani sitä tosissani! Aleksi kertoo.

– Vuonna 2004, kun näin Leo-Pekka Tähden voittavan kultaa Ateenan paralympialaisissa – se sytytti kipinän ratakelaukseen, Henry paljastaa.

Aleksi ja Henry ovat molemmat saavuttaneet menestystä urheiluareenoilla. Aleksi sai kuulantyönnössä MM-pronssia 2013 ja EM-kultaa keihäänheitossa 2014. Henry saavutti MM-hopeaa 400 metrin ja pronssia 800 metrin ratakelauksessa MM-kisoissa 2015. Kesäkuussa Henry kelasi EM-kisojen mestaruuden niin 100, 200 kuin 400 metrillä ja Aleksi saavutti pronssia kuulantyönnössä.

Urheilu on antanut nuorille miehille paljon ja he vilpittömästi suosittelevat sitä muillekin:

– Uskaltakaa unelmoida, ja kuunnelkaa vanhempia ja kokeneita harrastajia! Kaikista ei tule tähtiä, mutta ystävät ja matka, jonka harrastuksen parissa voi kokea, voi rikastuttaa elämää suunnattomasti. Vastoinkäymisiä tulee kaikille ja todelliset mestarit erottuvat, kun niistä noustaan!

Suomalaisella sisulla

Urheilu-uran ohella miesten todellisena sydämenasiana on ”Rajoitteet ovat vain omassa päässä” -kampanja ja sen taustalla Aleksin ja Henryn pyörittämä yritys, Toimintakaksikko TFP (Team Finnish Power). Miehet ystävystyivät urheilun parissa ja Team Finnish Power sai alkunsa miesten ollessa ensi kertaa yhteisellä kisamatkalla.

– Kisojen ohessa aloimme temppuilla pyörätuoleilla, kuten hyppiä rappusia. Kuvasimme temppujamme videolle. Vauhdikkaalle kaksikolle piti keksiä nimi ja näin syntyi Team Finnish Power.

– Nimi lähti vitsistä, mutta se vakiintui. ”Viralliseksi” se muuttui, kun loimme nettisivut tfp.fi ja aloimme julkaista Youtube-videoita sillä nimellä.

TFP:n puitteissa Aleksi ja Henry haluavat levittää ”Rajoitteet ovat vain omassa päässä” -sanomaa. He pitävät luentoja ja puheita kouluissa, yrityksissä ja tapahtumissa.

– Kerromme omaa tarinaamme, avaamme ”Rajoitteet ovat vain omassa päässä” -sanomaa, ja motivoimme ihmisiä. Kauttamme voi tilata myös toiminnallisia päiviä, kuten pyörätuolirataa, jossa niin terveet kuin vammaisetkin pääsevät opettelemaan pyörätuolilla menoa ja pientä kikkailua. Temppuradat ovat varsinkin terveille silmiä avaavia kokemuksia! Aleksi paljastaa.

– Lisäksi teemme paljon videoita, kuvia ja materiaalia, jota jaamme nettisivuillamme ja facebookissa. Nettisivuilta löytyy myös verkkokauppa, josta esimerkiksi paidan ostamalla voi tukea toimintaamme.

Mitä ”Rajoitteet ovat vain omassa päässä” tarkoittaa Aleksille ja Henrylle?

– Se tarkoittaa meille, että urheilussa ja elämässä ylipäätään kaikki on mahdollista, kun uskoo unelmiinsa, tekee töitä niiden eteen ja uskaltaa myös välillä pyytää apua. Mottoa voi soveltaa moneen eri elämän osa-alueeseen. Esimerkiksi pyörätuolissa olevana voit jäädä surkuttelemaan ”Vitsi, en voi pelata fudista” tai voit valita positiivisen elämänasenteen ja ajatella niitä loputtomia mahdollisuuksia mitä maailma tarjoaa. Sanomaa voi soveltaa elämässä vaikkapa painonpudotukseen tai vanhemmuuteen – melkeinpä mihin tahansa! Aleksi kuvailee, ja Henry täsmentää:

– Pyrimme antamaan ihmisille energiaa ja uskoa itseensä ja maailmaan. Uskomme hyvän fiiliksen kantavan pitkälle!

Rajoitteetonta tsemppiä!

Ihmiset kamppailevat elämässään monenlaisten rajoitteiden kanssa.

– Työ- ja perheongelmat, taloudellinen epävarmuus, oma keho, minäkuva. Uskomme, että on avuksi, kun tekee asioita, joista oikeasti nauttii. Ja avun pyytäminen ja oman heikkouden myöntäminen ovat arvostettavia ominaisuuksia.

– Pelkoa ja epävarmuutta on paljon, ja pyrimme niitä ja turhia ennakkoluuloja murtamaan.

Videoilla miehet ovatkin rikkoneet monia ennakkoluuloja: he ovat muun muassa tehneet autonvetoa pyörätuoleilla, tanssivideon JaMam’s Cats tanssiryhmän kanssa ja Aleksi on suorittanut takaperin voltin pyörätuolilla.

– Videoilla haluamme murtaa tabuja vammaisuudesta ja tuoda erilaisuuden rikkautta ja sisäistä kauneutta esille. Kaiken ytimessä on toki ystävyys ja hauskanpito!

– Lapset sanovat usein, että pyörätuolit ovat tosi siistejä ja että he haluaisivat kotiinsakin sellaisen. Se ainakin kertoo, että ennakkoluuloja pyörätuolia kohtaan ei ole. Haluamme näyttää esimerkkiä ja rohkaista. Voit tehdä asioita, joita et edes itse uskonut mahdolliseksi!

Onnistumisen tarinat saavat miehet herkistymään.

– Niitä on monia: painonpudotukset, omien pelkojen voittamiset, unelmien toteuttamiset. Kun kuulemme, että olemme toimineet inspiraationa, ne ovat hetkiä, jotka tuovat isollekin miehelle tipan linssiin! Silloin ei tarvitse miettiä, olemmeko oikealla asialla.

Asian parissa miehet tulevat työskentelemään jatkossakin.

– Aito halu auttaa ihmisiä kantaa pitkälle. ”Tätä pitäisi päästä kaikki kokeilemaan”, on paras palaute, jota saamme. Ihmiset näkevät, että kumoamme ennakkoluuloja ja luomme uskoa, Henry toteaa ja Aleksi päättää:

– Toivottavasti pääsemme mahdollisimman monia ihmisiä kannustamaan ja tsemppaamaan – positiivisesti elämässä eteenpäin!

Toni Kaarttinen
Kuvat: Eero Juuti, Kasperi Lehtovaara



Rajoitteet vain omassa päässä:

tfp.fi

facebook.com/teamfinnishpower

Youtube: TeamTFP

 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä