Julkaistu 2.10.2017 10:00

Vahva linna

Vuonna 2017 vietetään reformaation juhlavuotta. Tänä vuonna tuosta sekä kirkko- että maailmanhistorian tärkeästä tapahtumasta tulee täyteen 500 vuotta.

Juhlavuosi alkoi Saksassa tilaisuudella, jota johtivat Saksan silloinen liittopresidentti Joachim Gauck ja kirkon sekä valtion päättäjät. Tapahtumista kaikkein tärkein oli varmasti Saksan kirkkopäivät, jotka järjestettiin sekä Berliinissä että Wittenbergissä 24.–28.5.2017. Tapahtuman nimi oli ”Sinä näet minut” (1. Moos. 16:13). Sen aikana edistettiin inhimillisyyttä ja solidaarisuutta, ja liittokansleri Angela Merkel sekä USA:n entinen presidentti Barack Obama puhuivat suvaitsevaisuudesta, myötätunnosta ja hyväksynnästä.

Presidentti Obama sanoi: ”Jumalan silmissä lapset rajan toisella puolella ansaitsevat yhtä paljon rakkautta ja myötätuntoa kuin omat lapseni.”

Jo elinaikanaan Martti Luther halusi lopettaa epäkohdat ja suvaitsemattomuuden. Hän oli hyvin päättäväinen! Martti Lutherin teesien sisältö osui kirkon käytäntöjen ytimeen. Hänellä oli ainoastaan yksi toive – palauttaa kirkon raamatullinen perusta. Näin alkoi suuri reformaatio.

31.10.1517 Saksan Wittenbergissä nähtiin kummallinen päivä, kun eräs augustinolaismunkki käveli kirkon ovelle mukanaan pala paperia, vasara ja muutamia nauloja. Tuona historiallisena päivänä hän naulasi pitkän paperin oveen. Kun hän lähti pois, ohikulkijat saattoivat nähdä hänen 95 teesiään ja Martti Lutherin allekirjoituksen. Siitä lähtien hän oli vaarassa.

Saksalainen vaaliruhtinas Fredrik Viisas, tunnettu kirjallisuuden ja taiteen suojelija, piti Lutherista ja otti tämän suojelukseensa Wartburgin linnaan Eisenachiin. Luther vietti siellä noin vuoden toukokuusta 1521 maaliskuuhun 1522. Wartburgin linnasta tuli hänen piilopaikkansa ja suojansa.

Linnassa Luther oli hyvin toimelias ja kirjoitti paljon uskontoon ja avioliittoon liittyvästä elämästä ja ennen kaikkea työsti Uuden testamentin käännöstään saksan kielelle. Martti Lutherin toiveena oli muistuttaa kaikkia Paavalin opetuksista, joiden mukaan armosta Jumala on meidät pelastanut antamalla meille uskon. Pelastus ei ole lähtöisin meistä, vaan se on Jumalan lahja (Ef. 2:8).

Tähän totuuteen perustuu Pelastusarmeijan kahdeksas opinkappale, jonka mukaan ”tulemme armosta vanhurskautetuiksi uskon kautta Herraamme Jeesukseen Kristukseen”.

Wartburgin linna oli todellinen suoja Martti Lutherille. Joskus mekin tarvitsemme samankaltaista suojaa jokapäiväisessä elämässämme. Kuten Psalmeissa sanotaan, Jumala haluaa olla meidän jokaisen piilopaikka ja kallio. Hän on meidän suojelijamme, ja Häneltä löydämme rauhan ja voimme oppia Hänen suvaitsevaisuudestaan, Hänen myötätunnostaan ja Hänen rakkaudestaan. Hänen poikansa Jeesuksen elämä ja missio ovat osoitus tästä valtavasta rakkaudesta. Jumalan sanat Raamatussa ja rukouksen voima voivat olla suunnaton apu ja siunaus meille kaikille.    

Patrick Naud
eversti
territorion johtaja

Kapteenit Saga Lippo ja Markku Tulander osallistuvat Suomen edustajina 15.–19.10. Wittenbergissä järjestettävään Pelastusarmeijan Luther Symposiumiin.

Suomalainen Usko

Juhlimme reformaation 500-vuotisjuhlaa 

 Lue juhlaliite tästä


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä