Julkaistu 11.9.2024 07:00
Työtä Ruotsin Pelastusarmeijassa jengiytymisen ja nuorisorikollisuuden estämiseksi
Ruotsin Pelastusarmeijassa tehdään työtä jengiytymisen ja nuorisorikollisuuden estämiseksi. Tutustumme Football For All -toimintaan sekä Husbyn osastoon, jotka toteuttavat tätä työnäkyä.
Football for all – jalkapalloa kaikille
Football For All Global on Ruotsin Pelastusarmeijan toteuttamaa nuorisotoimintaa 8–19-vuotiaille. Ohjelmassa järjestetään jalkapalloharjoituksia yhteistyössä jalkapalloseurojen kanssa. Ajatuksena on kehittää nuoria neljällä osa-alueella: urheilullisesti, akateemisesti, sosiaalisesti ja henkisesti. Toimintaa on ollut Ruotsissa kahdeksalla paikkakunnalla. Tukholmassa työstä on ollut vastuussa pelastussotilas, projektikoordinaattori Gabriel Tshidimu. Hän avaa meille toiminnan missiota ja mahdollisuuksia.
Football for All on projekti, joka käyttää jalkapalloa nuorten auttamiseksi. Kohderyhminä ovat 8–12-vuotiaat tytöt ja 13–19-vuotiaat pojat. Ikähaitarissa on tosin joustoa.
Toiminnan ajatuksena on kehittää nuorta neljällä osa-alueella: urheilullisesti, akateemisesti, sosiaalisesti ja henkisesti. Siihen käytetään kolmea työkalua: jalkapallo, mentorointi ja Life Class -tunnit, projektikoordinaattori Gabriel Tshidimu paljastaa.
– Ensimmäisenä on tietenkin jalkapallo. Teemme yhteistyötä paikallisten jalkapallojoukkueiden kanssa, ja joissain tapauksissa olemme perustaneet myös omia joukkueita. Harjoituksia ja otteluita meillä on viikonloppuisin.
Jokaisella nuorella on myös oma mentori, joka tukee nuoren kehitystä. Näitä tapaamisia on kerran kuussa tai useamminkin, jos nuorelle sopii. Edellä mainittuja osa-alueita pyritään edistämään mentorin kanssa.
Life Class -tunnit ovat viikoittaisia elämäntaitotunteja.
– Voimme esimerkiksi puhua perhe-elämän asioista tai opetella CV:n kirjoittamista, Gabriel kertoo ja tiivistää toiminnan tavoitteen: – Autamme nuoria löytämään itsensä ja vapauttamaan täyden potentiaalinsa.
Rikollisuuden kutsua vastaan
Nuorilla on monenlaisia haasteellisia taustoja: taloudellisia hankaluuksia, maahanmuuttajataustaisuutta ja osalla myös rikollista historiaa.
– Haluamme näyttää, että on olemassa myös toisenlainen polku.
Olemme tässä numerossa tuoneet esille nuorten katujengirikollisuutta. Gabriel kertoo, että vuosien mittaan tilanne on pahentunut.
– Nykyään rikollismaailmassa osataan valitettavasti entistä paremmin rekrytoida nuoria, ja rikoksentekijät vain nuorentuvat. Rikolliset voivat luvata rahaa esimerkiksi perheen ruokkimiseen. Siihen on vaikea sanoa ei.
Kysyn Gabrielilta, onko jengeissä myös tyttöjä.
– Sanoisin, että heidän rekrytoimisensa rikollisuuteen on itse asiassa poikia helpompaa. Heiltä toivotut toimet ovat peitellympiä. Poliisit eivät myöskään pysäytä ja jututa tyttöjä niin usein.
Football for All -toiminta on hetkellisesti tauolla. Gabriel kertoo, että työ ei täysin vastaa tämänhetkistä tarvetta, ja siksi sitä on tarpeen analysoida ennen jatkoa.
– Olen toki iloinen tuloksista, joita olemme saavuttaneet. Olemme auttaneet satoja nuoria näiden kahdeksan toimintavuoden aikana. Silti emme ole täysin onnistuneet, ja mitä enemmän epäonnistumme, sitä varmemmin rikollismaailma pystyy nuoria värväämään. Siksi meidän on pohdittava, miten kohdata heidät niin, että toimemme auttaisivat mahdollisimman paljon. Tarvitsisimme myös menetelmän, joka toimisi nuoremmilla. On pelottavaa todeta, että jo ala-asteikäiset kohtaavat näitä ilmiöitä.
Positiivisena loppuna Gabriel haluaa jakaa onnistumistarinan:
– Oli eräs nuori, joka kävi harjoituksissamme. Hän ei ollut parhaita pelaajia, ja hän jätti välillä harjoituksia väliin. Meillä on tapana kuvata harjoituksemme ja ottelumme, ja eräänä päivänä hän tiedusteli: ”Hei Gabriel, voinko kuvata?” Vastasin myöntävästi, mutta kerroin, että hän ei silloin ehdi pelata. Sen jälkeen hän kuvasi enemmän ja enemmän. Nykyisin hän on hääkuvaaja. Hän löysi kutsumuksensa ja on nyt onnellinen nuori mies.
Husbyn nuorisotyössä itsetunto versoo
Tukholman esikaupunkialueella Husbyn Järvassa nähtiin muutama vuosi sitten tarve viikoittaiselle nuorisotyölle. Husbyn seutu oli valitettavan kuuluisa rauhattomuudestaan, ja siellä on tapahtunut lukuisia ampumavälikohtauksia. Työn tavoitteena on rakentaa nuorten itsetuntoa ja antaa työkaluja katujengien ja rikollisuuden houkutuksen vastustamiseen.
Ruotsin Pelastusarmeijan Järvan alueen Husbyn osastossa työskentelee Pelastusarmeijan jäsen Julia Adolfsson. Hänen tukenaan on viisi osa-aikaista avustajaa. Työ Husbyn alueella alkoi alun perin kesäleirinä. Ensimmäisenä kesänä 2019 osallistujia oli 70, seuraavana 140 ja kesällä 2022 jo 190.
– Ymmärsimme, että työllemme on tarvetta. Ei vain loma-aikaan, vaan meidän tulee olla läsnä myös kouluviikkojen aikana. Meidän piti syventää suhdettamme paikalliseen nuorisoon, Julia kertoo.
Tällä hetkellä Husbyn toiminta kattaa 8–15-vuotiaat. Nykyisten nuorten kasvaessa ikärajasta ollaan valmis joustamaan täysi-ikäisyyteen asti. Viikoittain tapahtumissa käy 90 nuorta.
– Tällä hetkellä työskentelemme vain lasten ja nuorten kanssa, mutta myöhemmin toivomme tavoittavamme heidän vanhempansakin. Visiomme on tavoittaa koko perhe.
Valtaosa ryhmässä käyvistä nuorista on muslimeja.
– Mielestäni on hienoa, miten heidän vanhempansa sallivat heidän tulla tänne. He luottavat meihin.
Tällä hetkellä Husbyssä kokoontuu viisi ryhmää: 9–12-vuotiaille pojille, 13–15-vuotiaille pojille, 9–11-vuotiaille tytöille ja kaksi ryhmää 12–14-vuotialle tytöille, koska kiinnostus ryhmää kohtaan on ollut niin laajaa. Kokoontumiset kestävät kaksi tuntia kerrallaan, ja tapaamisiin kuuluu 10-minuuttinen Life Class -elämäntaito-osuus, jossa puhutaan tärkeistä aiheista, kuten huumeista.
– Aina kokoontumisissa on mukana jonkinlaista yksinkertaista yhteistä toimintaa, kuten vaikka jalkapallonpeluuta tai kuppikakkujen tekemistä. Kerran kuukaudessa käymme myös tämän asuinalueen ulkopuolella, sillä monet lapsista poistuvat harvoin tältä alueelta. Uusien paikkojen näkeminen avaa silmiä ja mieltä, Julia avaa kokoontumisten sisältöä.
Ruoalla on myös tapaamisissa tärkeä rooli. Alueella on paljon taloudellista hätää, ja perheistä noin 23 % on ruotsalaisen määritelmän mukaisen köyhyysrajan alapuolella.
– Lapset ovat usein nälkäisiä, ja varattavan ruoan määrä yllättää. Välillä meidän täytyy juosta kauppaan ostamaan lisää, Julia hymähtää.
Tiedon ja levon turvasatama
Husbyssä tehtävän työn tavoitteena on rakentaa nuorten itsetuntoa, luoda heille turvallisuuden tunnetta. Samalla he saavat työkaluja katujengien ja rikollisuuden houkutusten vastustamiseen. Ympäröivässä lähiössä kyseisiä houkutuksia löytyy – ammuskelut, katuväkivalta ja huumeet ovat alueen valitettavaa todellisuutta.
– Voimme haistaa huumeita rakennuksemme ulkopuolella, Julia toteaa vakavana. – Lisäksi ampumisia on tapahtunut ihan tässä lähellä. Kesällä 2020 tällä kadulla oli kaksi ampumavälikohtausta, joista toinen tämän rakennuksen edustalla.
Nuorisojengirikollisuus on yleisesti enemmän poikien ja nuorten miesten ongelma, mutta tytötkään eivät ole asialle immuuneja. Husbyn ryhmissä poikien kanssa puhutaan huumeista ja jengeistä, tyttöjen ryhmissä keskitytään enemmän mielenterveyden haasteisiin.
– Tytöillä on paljon identiteettiin liittyviä huolia ja kysymyksiä. Masennus on myös yleinen ongelma. Ryhmämme tarjoaa heille turvallisen paikan, jossa he saavat olla oma itsensä. Alueella asuu paljon yksinhuoltajaäitejä, ja monet nuoret joutuvat huolehtimaan nuoremmista sisaruksistaan. Täällä he saavat levätä.
Julia kertoo, että työn visiona on välittää Jumalan hyvyyttä.
– Haluamme muistuttaa, että olemme kaikki Jumalan luomia. Hänellä on suunnitelma elämällemme, ja hän rakastaa meitä kaikkia. Tämä on kuin siementen istuttamista. Jonain päivänä nuo siemenet versovat.
Toni Kaarttinen
Kuvat: Football For All & Husbyn osasto
Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesiSotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa. |