Julkaistu 4.2.2021 10:00
Taideprojekti Pelastusarmeijan keskuksessa Pariisissa
Pelastusarmeijan La Cité de Refuge -keskuksessa Pariisissa toimii innovatiivinen, interaktiivinen taideprojekti. Vuoden kestävä projekti kertoo haavoittuvaisten yhteisöjen ”näkymättömien ja unohdettujen” jäsenten tarinoita käyttäen erilaisia tekniikoita muotokuvista installaatioihin ja kollaaseihin. Keskuksen henkilökunta, asukkaat ja vapaaehtoiset ovat olleet innostuneina mukana.
Taiteilijat Anne-Laure Maison ja Michel Cam kuratoivat ja johtavat konseptia, joka kehitettiin alun perin Filippiineillä. Pelastusarmeijan keskuksen asiakkaiden elämäntarinat koristavat nyt tunnetun arkkitehti Le Corbusier’n 1930-luvulla suunnitteleman keskuksen sisä- ja ulkoseiniä.
Useiden taidemuotojen käyttö edistää yhteistyötä ja avautumista, ja ihmiset tuntevat voivansa jakaa syvästi henkilökohtaisiakin tarinoita turvallisessa ja huolehtivassa ympäristössä. – Kilpailin tulennielijänä. Imaisin liekin, ja niin menetin keuhkoni, asukas Alexandre kertoo elämästään. – Eräänä iltana dominoa pelatessani tapasin Anne-Lauren ja Michelin, sitä kautta pääsin muotokuvan aiheeksi.
Burkina Fasosta kotoisin oleva Aguieratou osoittaa ylpeänä maansa punaista, keltaista ja vihreää lippua taideteoksessa: – Kun taiteilijoiden kanssa tehdään tällaista, se on meille mahdollisuus olla yhdessä, tutustua toisiimme ja keskustella. Mielestäni tämä on upea projekti.
Keskuksen johtaja Christophe Piedra sanoo: – Molemmat taiteilijat asuvat keskuksessa vuoden ajan. Meille oli tärkeää ajatella tätä osana sosiaalityötä. Asiakkaidemme elämät ovat monenlaisia, ja tämä projekti on tapa osoittaa, että he ovat paljon enemmän kuin "hädänalaisia ihmisiä". Monet halusivat olla osa projektia, koska heidän mielestään se oli loistava tapa ilmaista, keitä he todella ovat – myös ilman sanoja.
Kansainvälisen päämajan uutinen