Julkaistu 17.11.2023 07:00
Tähtiä ja tahroja tai ehkä tarralappu
Max Lucado on kirjoittanut ihanan pienen kirjan mepposista. Mepposet ovat puunveistäjä Eelin tekemiä pieniä puuhahmoja. Ne kuluttavat aikaansa kiinnittämällä tähtiä ja tahroja toinen toisiinsa. Jos on tehnyt jotain hyvää tai on taitava jossain, saa tähden, ja jos on epäonnistunut tai nolannut itsensä, saa tahran. Punichello oli kömpelö mepponen, joka sai aina tahroja ja vielä erittäin monia. Hän tuli koko ajan surullisemmaksi ja jäi omien epäonnistumistensa vangiksi.
Olen nähnyt monia ihmisiä, jotka ovat keränneet itselleen tahroja ja toisia, jotka mielellään keräävät itselleen tähtiä. Tyttö makaa viikosta toiseen lastenosaston sängyssä ja häntä syötetään letkulla. Ahdistus syömisestä ja siitä, ettei tavoita aivan liian alhaista omaa ihannepainoa aiheuttaa sen, että hän kerää itselleen tahroja joka kerta, kun hän syö.
Nuorimies tekee kovasti töitä monenlaisten asioiden parissa siksi, että hän innostuu haasteista, mutta tämä johtaa paniikkikohtauksiin, uupumukseen ja ylirasitukseen. Hän on ensin kerännyt itselleen tähtiä, mutta ne putoavat pois ja muuttuvat tahroiksi joka kerta, kun hän epäonnistuu. Koululainen ei saa mentyä kouluun ja jää ensin silloin tällöin päiväksi kotiin istumaan. Lopulta hän saa koko ajan tahroja, ja ahdistus kasvaa. Jos onnistut työssäsi, saat tähden, ja jos epäonnistut, saat tahran. Nykyisin niin monet asiat aiheuttavat stressiä meille ihmisille, ja niin me voimme pahoin tavalla tai toisella.
Ahdistuksesta, masennuksesta ja uupumuksesta on tullut tavallisia diagnooseja. Usein tuntuu, ettei mikään kelpaa tai ole tarpeeksi. Luemme Facebookista ja muusta somesta siitä, miten yhdellä on upeasti sisustettu koti, toisella kaunis puutarha, kolmannella hyvin kasvatetut ja menestyvät lapset, neljännellä hieno ura, ja sitten luulemme, että meidän pitää pärjätä noissa asioissa yhtä hyvin saadaksemme tähtiä. Kukaan ei halua tahroja, mutta silti niitä tulee helposti, ja ne tuovat mukanaan häpeää ja ahdistusta. Luulemme, että meidän pitää itse luoda oma arvomme.
Punichello tuli yhä surullisemmaksi, kunnes hän eräänä päivänä tapasi Lucian. Lucialla ei ollut tähtiä eikä tahroja. Hän kertoi Punichellolle, että hän tapasi puunveistäjä Eelin joka päivä, ja sen takia tähdet ja tahrat eivät tarttuneet häneen. Punichello halusi tulla samanlaiseksi kuin Lucia. Sinunkin pitäisi käydä Eelin luona, Lucia sanoi Punichellolle. Hän voi auttaa sinua pääsemään eroon tahroista. Niin Punichello eräänä päivänä rohkaisi mielensä ja kiipesi vuorenrinnettä ylös Eelin talolle. Eeli nosti Punichellon työpöydälleen ja selitti, miten hieno hän oli ja miten hän oli veistänyt Punichellon juuri sellaiseksi kuin oli halunnut. Eeli oli veistänyt kaikki mepposet ilman ainuttakaan tähteä tai tahraa, ne olivat mepposten omaa keksintöä. Eeli pyysi Punichelloa käymään joka päivä, aivan kuten Luciaa. Jos tulet minun luokseni joka päivä ja kuuntelet mitä sanottavaa minulla on sen sijaan, että mietit tähtiä ja tahroja, tahrat putoavat kohta pois, Eeli sanoi Punichellolle. Kun Punichello oli menossa ulos, ensimmäinen tahra irtosi.
Lukemassani lehtiartikkelissa kerrottiin, että toisillemme tekemät pienet hyvät teot voivat lievittää sekä tekijän että vastaanottajan ahdistusta. Esimerkkinä mainittiin, että voi vaikka kirjoittaa tarralapulle jotain kannustavaa ja kiinnittää sen työkaverin näppäimistölle tai huoneen oveen. Artikkelin mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että pienet positiiviset teot muiden hyväksi vähentävät ensisijaisesti tekijän ahdistusta. Ovatko nämä tarralaput tähtiä, joita me jakelemme? Voivat olla, mutta jos olemme ensin käyneet Eelin (Jumalan) luona, voivat laput tai ystävälliset teot olla tervehdys Jumalalta, ja se saa tahran irtoamaan tai tähden tuntumaan vähemmän tärkeältä. Jakakaamme siis tarralappuja, joiden sanomana on, että SINÄ olet arvokas, eivät tekosi, koska olet Jumalan luoma ja Hänen silmissään arvokas.
Katarina Nordström
pelastussotilas, Uusikaarlepyy
Tämä kirjoitus on luettavissa ruotsiksi Sotahuudon numerossa 11/2023.
Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesiSotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa. |