Julkaistu 16.9.2024 07:00
Tahdon taistella loppuun asti
Majuri Kaisa Sørensen tarkastelee Pelastusarmeijan työtä ihmiskaupan uhrien hyväksi tanskalaisesta vinkkelistä.
”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat”, Matt. 22:38–40.
Rakkaus Jumalaa ja lähimmäisiämme kohtaan ovat kaksi rakkauden muotoa, jotka velvoittavat meitä osoittamaan vastarakkautta. Jeesuksen sanojen mukaan emme voi sanoa rakastavamme Jumalaa, jos emme välitä lähimmäisistämme. Lähimmäisenrakkaus on toisen ihmisen huomioon ottamista ja kunnioittamista. Se on vastuuntuntoa toisten hyvinvoinnista sekä epäkohtiin puuttumista.
Tilanne Tanskassa
Pelastusarmeija on alusta alkaen taistellut sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Yksi nykypäivän suurimmista haasteista Tanskassa on trafficking eli ihmiskauppa. Ihmiskaupalla tarkoitetaan ihmisoikeuksia loukkaavaa tekoa, jossa rajoitetaan yksilön oikeutta päättää omasta ruumiistaan ja elämästään. Se on heikossa asemassa olevien ihmisten, usein ulkomaalaisten, hyväksikäyttöä. Ihmiskauppa on maailmanlaajuinen ilmiö, jossa uhreja värvätään ja siirretään paikasta toiseen, ihmisiä myydään tai pakotetaan hyväksikäytettäviksi muun muassa prostituutioon, pakkotyöhön, kerjäämiseen tai elinten luovutuksiin.
Tilastojen mukaan vuosina 2007–2023 Tanskassa 1 233 ihmisen arvioitiin joutuneen ihmiskaupan uhriksi. Vuonna 2023 uhrien määrä nousi 35 prosenttia edellisestä vuodesta. 58 henkilön todettiin kärsivän seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 23 henkilöä oli pakkotyössä, 10 miestä ja kaksi naista oli orjatyössä rakennusalalla. Kolmea naista käytettiin hyväksi hoito- ja siivoustyössä yksityisissä tiloissa. Sekä miehiä että naisia käytettiin hyväksi eri toimialoilla. Viime vuonna ihmiskaupan uhreiksi arvioidut 112 henkilöä olivat 17–53-vuotiaita, keski-ikä oli hieman alle 33 vuotta. Neljäsosa uhreista oli alle 25-vuotiaita, kolme heistä lapsia.
Koska ihmiskauppaa harjoitetaan salassa, ei kaikkia ihmiskaupalle altistuneita henkilöitä pystytä tunnistamaan. Ihmiskaupan uhreja ovat niin naiset, miehet, transihmiset kuin lapset ja nuoret. Tekijät käyttävät uhreja hyväkseen ansaitakseen rahaa.
Yhteistyötä uhrien auttamiseksi
Viime vuosina Tanskan Pelastusarmeija on tehnyt yhteistyötä sekä valtion että sosiaali- ja asuntovirastoon kuuluvan Ihmiskaupan vastaisen keskuksen (CMM) kanssa. Vuonna 2022 CMM:llä ei ollut riittävästi asuntoja ihmiskaupan uhreille. Pelastusarmeijan Safe Housessa oli viisi huonetta vapaana, ja niihin majoitettiin ihmiskaupan uhreja tilapäisesti. Seuraavana vuonna 19 henkilöä sai apua samaisen asuntotarjouksen kautta. Pelastusarmeijan ja CMM:n välinen yhteistyö jatkuu myös tänä vuonna, ja CMM vastaa edelleen Safe Housen henkilökunnan koulutuksesta. Uhrien turvallisuus sekä fyysiset ja henkiset tarpeet ovat tärkeitä.
Asuntoihin kuuluu oma kylpyhuone sekä pieni keittiö. CMM päättää, soveltuvatko kyseiset henkilöt asumaan yhdessä (esim. eri sukupuolet ja kansallisuudet). Jotkut uhreista ovat hyvinkin sosiaalisia, kun taas toiset vain hakevat ruuan ja taskurahansa. Useimmat ovat traumatisoituneita, ja he tarvitsevat henkistä tukea henkilökunnalta.
Ihmiskaupan uhreiksi joutuneet ihmiset ovat usein haluttomia hakemaan apua ja tukea, koska he pelkäävät kostoa. Monilla ei ole lainkaan tietoa oikeuksistaan tai mahdollisuuksistaan.
Kun CMM toteaa henkilön ihmiskaupan uhriksi, hänelle tarjotaan 30 päivän harkinta-aikaa. Tuolloin ihmiskaupan uhrilla on mahdollisuus levätä ja vahvistua fyysisesti sekä henkisesti. Safe Housen henkilökunta tarjoaa hengellistä apua ja rukoustukea sitä haluaville.
CMM auttaa myös takaisin kotimaahan matkustamisessa. Uhreja tuetaan ja heille annetaan apua uudelleen integroitumiseen kotimaassaan, jonne he lähtevät vapaaehtoisesti. On tärkeää varmistaa, että ihminen otetaan vastaan kotimaassaan ja että uhreja autetaan uuteen alkuun. Valmistautuminen alkaa Tanskassa ottaen uhrin tarpeet ja toiveet huomioon. Harkinta- ja palautusaikaa voidaan pidentää 120 päivään, jos henkilö kykenee yhteistyöhön vapaaehtoisen kotiuttamisen suunnittelussa ja valmistelussa. Pelastusarmeija voi tarvittaessa olla yhteydessä Pelastusarmeijan pisteisiin uhrin kotimaassa.
Rukouspäivä ihmiskaupan uhrien puolesta 22.9.
Pelastusarmeija toimii aktiivisesti maailmanlaajuisessa taistelussa ihmiskauppaa vastaan. Syyskuun viimeisenä sunnuntaina taistelemme kädet ristissä. Niin me teemme myös Tanskassa. Kaikkia Pelastusarmeijaan kuuluvia rohkaistaan korottamaan äänensä ja vaatimaan oikeutta ja vapautta nykyajan orjuudesta kärsiville ihmisille. Haluatko sinäkin yhtyä rukoilemaan kanssamme?
Rukouksen ja toimintamme kautta viestitämme ihmiskaupan haavoittamille Jeesuksen käskyä lähimmäisenrakkaudesta.
”Niin kauan kuin naiset itkevät kuten nyt, tahdon taistella. Niin kauan kuin lapset näkevät nälkää kuten nyt, tahdon taistella. Niin kauan kuin miehet menevät vankilaan uudelleen ja uudelleen kuten nyt, tahdon taistella. Niin kauan kuin on jäljellä yksikin juomari, niin kauan kuin kaduilla on yksikin eksynyt tyttö, niin kauan kuin yksikin sielu on pimeydessä, vailla Jumalan valkeutta, tahdon taistella. Tahdon taistella loppuun asti.” – William Booth
Kaisa Sørensen
majuri
Sønderborgin osaston johtaja, Tanska
Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesiSotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa. |