Julkaistu 10.2.2022 09:00

Raamatun naiset: Hulda

​Tänä vuonna vietetään Pelastusarmeijan naistyön 100-vuotisjuhlaa Suomessa. Juhlistamme tätä sarjalla, jossa kansainvälisen ja kotimaisen naistyön ansiokkaat naiset tutustuttavat meidät Raamatun tärkeimpiin naisiin.

Hulda – Josian, Juudan kuninkaan hovin profeetta


Jos matkaamme ajassa taaksepäin aikaan noin 10–15 vuotta ennen Jerusalemin tuhoa, joka ulkoisten lähteiden mukaan tapahtui 16. maaliskuuta 597 eKr, tapaamme ihmeellisen profeetan. Profeetan nimi on Hulda, ja hän on nainen, mikä jo itsessään on merkittävää, sillä hän on ainoa Kuninkaiden kirjassa ja Aikakirjoissa mainittu naisprofeetta. Hän on hyvin tunnettu ja luotettava, sillä kuningas Josia kääntyy hänen puoleensa kuullakseen, mitä Herralla on sanottavana. Hulda on naimisissa Sallumin, pyhien vaatteiden vartijan kanssa. Ei ole varmaa, oliko Sallum vastuussa kuninkaan vaatevarastosta vai temppelin pappien vaatetuksesta, eli hän on voinut työskennellä joko hoville tai temppelin henkilökunnalle. Se taas tarkoittaa, että Hulda on voinut olla joko hovin tai kirkon profeetta. Toisen kuninkaiden kirjan perusteella hovin profeetta on kuitenkin todennäköisempi. Siinä tapauksessa sekä Hulda että hänen miehensä olivat hovin työntekijöitä, ja he molemmat työskentelivät kuninkaanlinnassa. He asuivat Jerusalemin uudessa kaupunginosassa.

Huldan viesti kuningas Josialle oli kaksiosainen: ensin hän ennusti tuhon Juudan kansalle, koska he olivat kääntäneet selkänsä Herralle ja palvoneet muita jumalia. Tämä toteutui lopulta babylonialaisten hyökkäyksen ja sitä seuranneen Israelin tuhoutumisen muodossa vuonna 597 eKr, niin kuin alussa mainitsin. Profetian toinen osa koski itse kuningas Josiaa. Hän pelastuisi tuholta, joka ei tapahtuisi hänen aikanaan, ja tulisi kokemaan rauhallisen kuoleman ja paluun isiensä luokse, koska oli ollut kuuliainen ja nöyrä Herraan kohtaan. Tämän jälkeen Josia kutsui koolle vanhimmat, aloitti suuren puhdistustyön ja uudisti temppelin palauttaen sinne ”entisaikojen uskonnon”. Joidenkin vuosien päästä Josia loukkaantui kuolettavasti taistelussa, ja hänet vietiin kotiinsa Jerusalemiin. Ei aivan rauhallinen kuolema, mutta kuitenkin kotona.

On kiinnostavaa ajatella Huldaa ja Sallumia pariskuntana. Hulda toimi profeettana ammatissa, joka on koko Vanhan testamentin ajan ollut miesvaltainen, ja hänen miehensä oli vastuussa suunnittelusta ja vaatteista. Kuninkailla oli yleensä upeat puvut ja heidän vaatteensa olivat hyvin korkealaatuista materiaalia, minkä tarkoitus oli osoittaa heidän asemansa valtakunnallisesti ja myös koko maailmalle. Sallumilla täytyi olla lukuisia räätäleitä ja muita, jotka työskentelivät hänelle, sillä hän oli vastuuasemassa, kenties pääsuunnittelija. Kuvittelen, että he useimpien pariskuntien tapaan tunsivat aika hyvin toistensa ammatit ja että Sallumin on täytynyt kuunnella Huldan profetioita vuosien ajan. Hulda taas tiesi varmasti paljon suunnittelusta ja tekstiileistä ja ehkä käyttikin sen maailman asioita profetioissaan. Me tunnemme kuitenkin vain profetian, jonka hän antoi kuningas Josialle. Luulen, että he molemmat olivat keski-ikäisiä, koska he olivat saavuttaneet tärkeän aseman kuninkaan hovissa. Emme tiedä, oliko heillä lapsia, lapsenlapsia tai suurempaa perhettä, tiedämme vain heidän työnsä ja Huldan tärkeän profetian, joka sai Josian aloittamaan suuren uudistuksen, jonka ansiosta Juudan kuningaskunnassa palattiin entisaikojen uskontoon.

Mielestäni voimme samaistua Huldaan ja Sallumiin myös tänään, vaikka aikaa on kulunut yli 2 700 vuotta. Suurimmalla osalla pariskunnista on omat ammattinsa, jotka voivat erota suurestikin toisistaan, joillakin voi olla jopa sama työnantaja, mutta eri ammatit.  Meillä naisilla on usein tapana määritellä itsemme ammattimme kautta, niin kuin Huldakin teki, vaikka vain muutama meistä on saanut Jumalalta kutsun yhtä tärkeään tehtävään yhtä merkittävän ajanjakson aikana. Meidät on kutsuttu palvelemaan Jumalaa tiettyjen lahjojemme ansiosta, riippumatta siitä, mitä teemme työksemme. Tämä on todellista palvelua ja ”entisaikojen uskontoa”.

Tekstit Huldasta: 2. Kun. 22:13–20, 2. Aik. 34:22–28

Gudrun Maria Lydholm
komentaja

Minulla ja miehelläni Carlilla oli etuoikeus palvella Suomen ja Viron territorion johtajina kuuden vuoden ajan (1999–2005). Tänä aikana ehdimme rakastua Suomeen, suomalaiseen muotoiluun, kulttuuriin ja musiikkiin ja varsinkin suomalaisiin ihmisiin, etenkin toisiin pelastusarmeijalaisiin. Suomesta lähdön jälkeen palvelimme Norjan, Islannin ja Färsaarten territorion johtajina toiset viisi ja puoli vuotta ennen kuin jäimme eläkkeelle vuoden 2010 lopussa.

Olen koulutukseltani teologi ja ryhdyin eläkeiällä kirjoittamaan väitöskirjaa kirkkohistoriasta Oslon yliopistossa. Väitöskirjan jälkeiset vuodet olen tutkinut Pelastusarmeijaa, julkaissut kaksi kirjaa ja kirjoittanut monta artikkelia eri julkaisuihin sekä kaikissa Pohjoismaissa että Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Olen myös koko eläkeaikani työskennellyt Armeijassa opetustehtävissä, mentorina, kappalaisena sekä vanhainkodin johtoryhmän jäsenenä, ja olen myös edustanut Pelastusarmeijaa monien neuvostojen jäsenenä.

Meillä on kolme lasta, joilla on puolisot, 11 lapsenlasta ja kolme lapsenlapsenlasta (neljäs on tulossa nyt helmikuussa). Olemme aktiivisia sotilaita ja musiikkiryhmän jäseniä Valbyn osastossa Kööpenhaminassa. 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä 

Artikkeli 27.03.2025

Hyvin tehty, sinä hyvä ja uskollinen palvelija

Nykyään puhutaan paljon vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä. Sana ”vastuullisuus” voi kuitenkin pitää sisällään laajasti asioita.
Artikkeli 17.03.2025

Kumppanuuskeräyshaaste 2025

Haluamme haastaa teidät mukaan tärkeään keräykseen. Pelastusarmeijan kumppanuuskeräys toteutetaan tänä vuonna 16.3.–13.4. ja sen avulla tuetaan kansainvälisen Pelastusarmeijan paikallisesti tekemää pitkäjänteistä työtä ihmisten perustarpeiden, kuten ravinnonsaannin, terveydenhuollon ja koulutuksen parissa kohdemaissamme Pakistanissa, Ghanassa, Togossa, Argentiinassa, Paraguayssa ja Uruguayssa.
Artikkeli 14.03.2025

Kumppanuuskeräys - yhdessä auttamista ja rukousta

Pelastusarmeijan kumppanuuskeräys toteutetaan tänä vuonna 16.3.–13.4. Keräyksen kautta olemme mukana auttamassa yhteisöjä, perheitä ja lapsia kumppanuusmaissamme. Mikä on kumppanuuskeräys? Keitä sillä autetaan? Onko se muutakin kuin hyväntekeväisyyttä? Pelastusarmeijan naistyön sihteeri, majuri Anna Kotrikadze vastaa näihin kysymyksiin.
Artikkeli 07.03.2025

Varaston veikkoset

Tampereella sijaitsee Pelastusarmeijan myymälätoiminnan pohjoinen varasto. Varastomiehet, autonkuljettajat Risto Lehtomaa ja Oleg Kurgi ovat työskennelleet lukuisia vuosia varastolla, jossa on yli kolmekymmentä vuotta tehty yhteistyötä Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen kanssa ottamalla työharjoitteluun maahanmuuttajien kielikurssin opiskelijoita. Myös Oleg on tullut työyhteyteen tätä kautta.