Julkaistu 11.7.2022 09:00
Raamatun naiset: Ester
Tänä vuonna vietetään Pelastusarmeijan naistyön 100-vuotisjuhlaa Suomessa. Juhlistamme tätä sarjalla, jossa kansainvälisen ja kotimaisen naistyön ansiokkaat naiset tutustuttavat meidät Raamatun tärkeimpiin naisiin.
Esterin kirjan naistrio – kirja, joka kannattaa lukea
Esterin kirja on monella tavalla erikoinen kirja Raamatun kirjojen joukossa. Sitä voi lukea kuin novellia, jossa on jännitystä, huumoria ja yllättäviä juonenkäänteitä.
Vaikka kirjassa ei kertaakaan mainita Jumalaa, kertomuksella on kuitenkin vahva teologinen sanoma. Teksti vakuuttaa lukijan siitä, että Jumala jatkuvasti elää suhteessa kansansa kanssa. Tapahtumat sijoittuvat Persiaan ja ajoittuvat 400-luvulle eKr. Tiivistettynä kirja kertoo juutalaisia uhkaavasta kansanmurhasta ja siitä, kuinka kansa pelastuu Ester-nimisen juutalaisen orpotytön ansiosta. Kirjassa on kuitenkin monia eri tasoja. Siinä kuvataan oivaltavalla tavalla erilaisten ihmisten ja kansanryhmien välisiä suhteita, mikä tekee kertomuksesta mielenkiintoisen ja ajattoman.
Varo juonipaljastuksia
Esterin kirja alkaa kuvauksella Persian kuningas Ahasveroksen järjestämistä ylettömistä juhlista. Juhlat päättyvät kuitenkin kuninkaan kannalta nolosti, koska kuningatar Vasti ei saavu juhlavieraiden eteen näytille kuninkaan käskystä huolimatta. Tottelemattomuutensa seurauksena Vasti menettää kruununsa.
Kun Vasti poistuu kertomuksesta, Ester astuu näyttämölle. Hän on nuori juutalaistyttö, joka tuodaan vastoin hänen omaa tahtoaan kuninkaan haaremiin. Haaremissa Esteriä ruvetaan valmistelemaan sellaiseksi, että hän kelpaa kuninkaalle. Kyse ei ollut kevyestä ehostamisesta, vaan Esteriä jynssättiin erilaisilla öljyillä kokonaisen vuoden ajan! Kuningas ihastuu Esteriin ja valitsee hänet kuningattareksi haaremin monien naisten joukosta. Näin Esteristä tulee yhteisönsä arvostettu jäsen, mikä on yllättävää ottaen huomioon hänen lähtökohtansa heprealaisena orpolapsena ja naispuolisena orjana.
Kertomuksessa keskeinen rooli on myös Esterin serkulla ja kasvatti-isällä Mordokailla. Tarinan konna on mainetta ja kunniaa tavoitteleva sekä juutalaisia vihaava Haman. Kaiken kaikkiaan kertomuksessa mainitaan nimeltä jopa yli 30 henkilöhahmoa, joista toisilla on näkyvämpi ja toisilla pienempi rooli. Vastin ja Esterin lisäksi kertomuksessa mainitaan myös kolmas naishahmo, Hama-nin vaimo Seres.
Tyttö, sinä olet tähti
Esterin kirjaa lukiessa tulee miettineeksi, kuka lopulta on kertomuksen pääosassa. Onko se surkuhupaisa kuningas Ahasveros, juonitteleva Haman vai kansansa parasta ajatteleva Mordokai. Keskeisin ja monipuolisin hahmo kertomuksessa on luonnollisesti Ester, joka säteilee tähden lailla moneen suuntaan. (Esterin nimen arvellaan tarkoittavan tähteä.) Kertomusta voi lukea myös Esterin kasvutarinana. Jotain erityistä nuoressa Esterissä oli, sillä kerrotaan, että hän pääsee paitsi kuninkaan ja Mordokain, myös haareminvalvojan Hegain erityiseen suosioon.
Ester selvästi kasvaa ja aikuistuu kertomuksen edetessä. Kirjan neljännessä luvussa kerrotaan, kuinka hän käy sisäistä kamppailua itsensä kanssa pohtiessaan uskaltaako laittaa henkensä alttiiksi kansansa edestä. Lopulta hän löytää itsestään sisäisen sankarin ja toteaa: ”Jos tuhoudun, niin tuhoudun.” Esterissä voidaan tulkita olevan myös viisautta, koska hän laatii ovelan suunnitelman, jolla saa Hama-nin ansaan. Rohkeudellaan ja viisaudellaan Ester pelastaa juutalaiset heitä uhkaavalta kansanmurhalta. Kirjan loppupuolella Esteristä paljastuu vielä aivan uudenlainen puoli, kun nuoresta, kauniista ja miellyttävästä orpotytöstä kuoriutuu lujatahtoinen valtiatar, joka rupesi päättäväisesti johtamaan kansaansa.
Naisvoimaa!
Kuningatar Vastilla on kertomuksessa vain lyhyt rooli, mutta siitä huolimatta emme saa sivuuttaa häntä. Kerrotaan, että juhlien päätteeksi humaltunut kuningas saa päähänsä kutsua paikalle kuningatar Vastin, koska haluaa esitellä tämän kauneutta ruhtinaille ja kansalaisille. Kuningas kohtelee Vastia esineenä, jonka hän omistaa. Vasti kieltäytyy saapumasta vieraiden eteen näytille. Nykyaikaisen lukijan mielestä Vastin kohtelu on nöyryyttävää, ja Vasti halutaan usein nähdä vahvana, emansipoituna naisena, joka ei anna alistaa itseään. Jos kuninkaan tarkoitus oli nöyryyttää Vastia, hän tulikin itse nöyryytetyksi kansan edessä. Kuninkaan kokema häpeä oli valtava. Jos episodi olisi pysynyt aviomiehen ja vaimon välisenä kärhämänä, se olisi saatettu vielä selvittää, mutta koska kuningas kääntyi neuvonantajiensa ja tietäjiensä puoleen, selkkaus laajeni yhtäkkiä sisäpoliittiseksi ongelmaksi. Vasti oli vähällä käynnistää valtakunnallisen naisasialiikkeen.
Kenen joukoissa kannattaa seistä
Esterin kirjassa on klassisesti kyse hyvän ja pahan taistelusta. Kertomuksen roiston roolissa on ruhtinas Haman, joka traagisuudestaan huolimatta on huvittava hahmo. Hamanilla on elämässä vain yksi tavoite: hävittää kaikki juutalaiset maan päältä. Hamanin rinnalla on hänen vaimonsa Seres. Tekstistä ei oikein käy ilmi, mihin Seres pyrkii. Ensin hän yllyttää Hamania pystyttämään hirsipuun juutalaiselle Mordokaille. Kun suunnitelma epäonnistuu, Seres on ensimmäisenä vakuuttamassa Hamanille, ettei juutalaisia vastaan kannata nousta. Minulle Seres näyttäytyy naisena, jolla ei ole omaa vakaumusta, vaan joka asettuu aina sen puolelle, joka on taistelussa voitolla. Olisiko kertomus päättynyt toisin, jos Seres olisi asettunut alusta asti vastustamaan Hamanin hullutuksia?
Esterin kirja on paitsi osa Raamatun kaanonia, myös yksi maailmankirjallisuuden klassikoista, joka jokaisen kannattaa lukea. Kirja paljastaa ihmisen pimeän puolen, mutta samalla se vakuuttaa, että on olemassa Jumala, joka näkee sorrettujen ahdingon.
Saga Lippo
majuri
ylisihteeri
Majuri Saga Lippo palvelee tällä hetkellä ylisihteerinä Pelastusarmeijan Suomen ja Viron territoriossa.
Sagan intohimona ovat Vanhan testamentin kirjat, ja hän on suorittanut teologian maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa. Hänen maisterintutkielmansa aiheena oli ”Kamppailu tunnustamisesta Heprealaisessa Esterin kirjassa”.
Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesiSotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa. |