Julkaistu 10.10.2022 07:30
Pelastusarmeijan naistyö on vakiintunutta, elävää ja vahvaa kaikkialla maailmassa
Pelastusarmeijan kansainvälisen naistyön presidentti, komentaja Rosalie Peddle tervehtii nyt 100 vuotta täyttävää Pelastusarmeijan naistyötä Suomessa, jota juhlimme 15. lokakuuta Hedvig-päivän juhlatapahtumassa. Pelastusarmeijan kansainvälisen naistyön johtajana komentaja Peddlellä on vahva näkemys tämän työn pysyvästä tärkeydestä ja ajankohtaisuudesta.
Olette Pelastusarmeijan kansainvälisen naistyön presidentti. Millaisena näette oman tehtävänne mission?
– Yksinkertaisesti sanottuna tehtäväni on johdattaa naisia Jeesuksen luo ja tuoda Jeesus naisten luo. Missioni on rohkaista etsimään uudistavaa suhdetta Jeesukseen.
– Tehtäväni maailman naistyön presidenttinä on hyvin laaja-alainen, sillä se merkitsee naisten tukemista, ymmärtämistä ja huolenpitoa ympäri maailmaa kaikkialla, missä Pelastusarmeija toimii. Katson kansainvälistä naistyötä määräyksessäni kolmesta näkökulmasta: naistyön eri muodot, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja johtajuustaitojen kehittäminen. Meidän on arvioitava kulttuurista merkittävyyttämme, jotta palvelumme pysyy tarkoituksenmukaisena nykyajan naisille ja tytöille. Iso osa tehtävääni on pyrkiä ymmärtämään, minkälaisia oikeudenmukaisuuteen liittyviä ongelmia naiset ja tytöt kohtaavat ja kasvattaa johtajia, jotta oman sukupolveni vahvat vaikuttajat eivät jää yksin taistelemaan maailman epäoikeudenmukaisuuksia vastaan!
Miten Pelastusarmeijan naistyö voi nyt?
– On kulunut 154 vuotta siitä, kun Jumala kokosi Pelastusarmeijan, ja olemme iloisia, että naistyö on edelleen olennainen osa organisaatiotamme. Naistyö on vakiintunutta ja elävää ja sillä on vahva asema kaikkialla maailmassa!
– Uskomattoman rikas historiamme on jo Pelastusarmeijan alkuajoista asti täynnä uskollisia naisia, jotka Pyhä Henki valtasi ja voimaannutti, ja tuota perintöä naiset kunnioittavat edelleen. Kun Pelastusarmeija aloittaa työn missä tahansa uudessa maassa, naistyö aloitetaan aina ensimmäisten joukossa. Ilman omistautuneita naistyön ryhmiä ja heidän työtään Pelastusarmeija saattaisi jäädä joissain maissa kovin pieneksi. Jatkuvasti vahvistuvat Pelastusarmeijan naiset ovat iso voimavara kristillisessä työssä.
Miksi naistyö on niin elinvoimaista?
– Kansainvälisellä naistyöllä on yksi Pelastusarmeijan parhaista hallinnollisista rakenteista. Sen kyky järjestäytyä, suunnitella tulevaisuutta ja arvioida vaikutuksia on erinomainen.
– Monien vuosien kokemus tästä työstä antaa meille uskottavuutta ja itsevarmuutta, joita uudemmilla työmuodoilla ei aina ole.
– Menestys ei kuitenkaan synny laakereilla lepäämällä, vaan meidän tulee jatkuvasti kehittää itseämme vastataksemme ajan ja kulttuurimme tarpeisiin. Naistyö ei saa väsähtää ja jämähtää paikoilleen, vaan sen tulee jatkuvasti uudistua voidakseen tuottaa monipuolista ja kestävää merkitystä.
– Naistyön tarkoitus ei ole muuttunut – jaamme edelleen naisille evankeliumin sanomaa – mutta meidän täytyy ajatella luovasti ja ottaa riskejä pysyäksemme mukana muuttuvassa kulttuurissa. On jännittävää nähdä, miten tämä tapahtuu eri puolilla Pelastusarmeijaa. Naistyön laajentumisen esteenä on vain mielikuvituksemme ja halumme vaikuttaa tyttöjen ja naisten elämään!
Olette vieraillut lukuisissa territorioissa. Millaiset naistyön hankkeet ovat tehneet teihin vaikutuksen?
– Iloitsen suuresti kansainvälisistä vierailuista maailman naistyön presidenttinä, etenkin kun pääsen tapaamaan inspiroivia pelastusarmeijalaisia naisia! Olen inspiroitunut ja vaikuttunut monista työmuodoista... en pysty luettelemaan kaikkia!
– Australiassa kokoontuu ”juokseva seurakunta”, joka tarjoaa naisille rennot puitteet treenaamiseen. Ryhmä kokoontuu yhdessä urheilemaan, yleensä juoksemaan tai hölkkäämään, minkä jälkeen he rukoilevat ja lukevat yhdessä Raamattua. Työmuoto alkoi siitä, kun eräs pelastusarmeijalainen pyysi ystävänsä lenkille, ja he päätyivät puhumaan Jeesuksesta. Yhden naisen tarpeeseen vastaamisesta alkanut työ on levinnyt uskomattoman laajalle, ja juokseva seurakunta kasvaa edelleen!
Miksi on tärkeää, että Pelastusarmeija tarjoaa yksinomaan naisille suunnattuja toimintoja?
– Pelastusarmeijalla on monia tietyille ryhmille suunnattuja työmuotoja eri yhteiskunnissa ja kulttuureissa. Näin voimme tarjota erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville turvallisen tilan, jossa he saavat olla rauhassa ja jossa ihmiset, jotka eivät ole kokeneet samaa kuin he, eivät ole tuomitsemassa heitä.
– Naistyön ryhmät ja projektit tarjoavat turvallisen paikan myös niille, jotka eivät koe olevansa haavoittuvassa asemassa. Naiset saavat olla ja tehdä ilman tyypillisiä odotuksia ja ulkopuolista tarkkailua. Jokaisen naisen elämä on erilainen, mutta monet kokevat riittämättömyyden tunnetta, epätoivon hetkiä ja syrjintää sekä valtavaa painetta suoriutua poikkeuksellisen hyvin myös vastoinkäymisissä. Niin kauan kuin maailmassa on naisia, jotka tuntevat näin, Pelastusarmeija tulee olemaan paikalla auttamassa heitä.
Merkityksellistä ennen, nyt ja tulevaisuudessa
Naistyöllä on pitkä historia, ja se on saanut alkunsa kotiliitosta. Voitteko kertoa siitä ja sen merkityksestä naistyön kehitykselle?
– Naistyö on Florence Booth in, William ja Catherine Booth in miniän, aikaansaannos. Hän havaitsi, että alemman yhteiskuntaluokan naiset tarvitsivat sekä käytännöllistä että hengellistä tukea. Naisten elämä 1880-luvun Englannissa oli vaikeaa. Työpaikkoja oli vähän, seksuaalinen hyväksikäyttö oli yleistä, ja jopa 13-vuotiaita tyttöjä myytiin hyväksikäytettäväksi. Florence näki, millaisia kauheuksia nämä tytöt olivat kokeneet ja tunsi, että Pelastusarmeijan olisi tehtävä jotain.
– Vuonna 1884 Florence aloitti naisten sosiaalisen työn, jota johdettiin pienestä talossa Lontoon Whitechapelissä. Keskukseen palkattiin 24 huono-osaista naista, joille tarjottiin turvaa, suojaa, opetusta ja kohtuulliset työajat. Tästä alkoi kotiliitto, jonka tavoitteet olivat kristillinen usko, opetus, yhteys ja palvelu. Vuonna 2002 esikuntapäällikkö nimesi työn naistyöksi – nimi kuvaa sen laajuutta ja monitahoisuutta ympäri maailmaa. Joissakin maissa naistyötä kutsutaan edelleen kotiliitoksi ja joissakin sitä kutsutaan perhetyöksi. Minusta on ihanaa, että naistyön alkuperäinen luovuus ja kekseliäisyys jatkuu ja muuttaa muotoaan nykyajan naisten tarpeisiin vastaavassa naistyössä.
Mitkä ovat Pelastusarmeijan naistyön suurimmat haasteet? Miten ne vaihtelevat eri territorioissa?
– Yksi suurimmista haasteista ympäri maailmaa on merkityksellisyys. Naistyön ryhmien ja johtajien täytyy ymmärtää tämän päivän kulttuuria, jotta voimme keskittyä oikeisiin asioihin, olla tehokkaita ja päästä parhaisiin lopputuloksiin. Toinen haaste on löytää innostuneita ja sitoutuneita ihmisiä. On tärkeää saada oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin oikeaan aikaan! Emme voi olettaa muiden olevan innostuneita ja sitoutuneita, jos he eivät näe johtajissaan samaa.
– Viimeiseksi haasteena on löytää ihmisiä, jotka palavat halusta taistella oikeudenmukaisuuden puolesta ja antaa heille valmiudet ratkoa edessään olevia ongelmia. Jossakin päin maailmaa heidän tärkein tehtävänsä on estää lapsiavioliittoja ja jossain muualla puuttua työpaikoilla tapahtuvaan seksuaaliseen häirintään. Epäoikeudenmukaisuudet vaihtelevat eri paikoissa, mutta naisia sorretaan kaikkialla. Haluan nähdä Pelastusarmeijan naiset eturintamassa taistelemassa oman yhteisönsä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta Jeesuksen nimessä. Naistyön ryhmien täytyy haastaa itsensä mukaan taisteluun hyvän puolesta.
Miten näette naistyön pysyvän relevanttina myös tulevaisuudessa?
– Olen keskittyneenä vilpittömästi tarkkaillut tilannetta, ja minulle on tullut hyvin selväksi, että tytöillä ja naisilla on huutava tarve Kristukselle. Naistyö ja sen missio kasvaa päivittäin Jumalan kutsuessa meitä mukaan työhönsä nykymaailmassa.
– Tiimini ymmärsi, että meidän täytyi muuttaa sitä, miten näymme ja toimimme voidaksemme auttaa niitä, jotka kipeästi tarvitsevat toivoa ja vapautta. 12.2.2020 julkaisimme uuden vision ja logon kansainväliselle naistyölle. Se oli kutsu koko kansainväliselle yhteisöllemme ajanmukaistua 2000-luvulle ja siitä eteenpäin.
– Uuden logon lisäksi julkaisimme naistyön uuden vision, joka on seuraava:
- Evankeliumi uudistaa naiset ja voimaannuttaa heidät elämään Kristus esikuvanaan.
- Naiset tukevat toinen toisiaan paikallisissa ja maailmanlaajuisissa yhteyksissä.
- Naiset saavuttavat täyden potentiaalinsa elinikäisen oppimisen ja kehityksen kautta.
- Naiset sitoutuvat sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja vaikuttavat myönteisesti maailmaan.
Tulevaisuudessa kansainvälinen naistyö tulee keskittymään kahteen YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen, naisten terveyden edistämiseen ja naisten laadukkaaseen koulutukseen.
Rohkeita naisia, rohkeaa työtä
Olemme lehdessämme esitelleet Pelastusarmeijan rohkeita naisia, pioneereja, jotka ovat rohkeasti muuttaneet Pelastusarmeijaa ja maailmaa. Kuka Pelastusarmeijan historian naisista on teidän esikuvanne ja miksi?
– ”Viihdyin oikein hyvin esiintymislavalla, paljon paremmin kuin keittiössä!” Näin sanoi nuori Catherine Booth pidettyään ensimmäisen saarnansa. Catherine perusti Pelastusarmeijan vuonna 1865 miehensä William Boothin kanssa. Hänet tunnetaan Pelastusarmeijan äitinä, joka ajoi sosiaalisia uudistuksia – parempia työoloja ja palkkoja naisille – ja taisteli sukupuolten tasa-arvon puolesta, etenkin naisten oikeudesta saarnata kirkossa.
– Catherine oli erinomainen saarnaaja, joka veti suuria väkijoukkoja kuuntelemaan saarnoja pelastuksesta ja pyhityksestä; hänen kirjoituksensa ja opetuksensa ovat inspiroineet kristittyjä sukupolvien ajan. Kaikessa, mitä Catherine teki, hän oli valmis kuuntelemaan Jumalan tahtoa: ”En tiedä, mitä hän aikoo minulla tehdä, mutta olen antanut itseni täysin Hänen käsiinsä.”
– Omassa elämässäni noudatan monessa Catherinen esimerkkiä:
- Hän inspiroi monia tyttöjä olemaan rohkeita, ottamaan kantaa ja kertomaan pelottomasti omat mielipiteensä.
- Hän oli uskollinen kristitty, koulutti itseään innokkaasti ja taisteli rohkeasti naisten oikeuksien puolesta silloinkin, kun kärsi vakavasta sairaudesta.
- Hän kertoi aviomiehelleen mielipiteistään, ideoistaan, uskostaan ja raamatuntulkinnastaan.
- Hänellä oli täysi luottamus evankeliumin sanomaan.
Pelastusarmeija toimii ihmiskauppaa vastaan, joka koskettaa miljoonia naisia ympäri maailman. Mikä on näkemyksenne tästä työstä?
– Kansainvälisenä johtajana on hienoa nähdä, miten Pelastusarmeija on ryhtynyt taistelemaan ihmiskauppaa vastaan. Pelastusarmeija tekee nykyajan orjuuden ja ihmiskaupan vastaista työtä sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti – tämä on ollut ja on erinomainen mahdollisuus taistella maailman pahuutta vastaan. Olemme saaneet myös näkyvyyttä upeille naisille – sekä johtajistossa että eturintamalla – jotka ovat tärkeä osa Pelastusarmeijan maailmanlaajuista nykyajan orjuuden ja ihmiskaupan vastaisen työn verkostoa.
– Kansainvälinen nykyajan orjuuden ja ihmiskaupan vastaisen työn toimikunta on tehnyt erinomaista työtä. Haluamme antaa tunnustusta ja kunniaa kaikille niille, jotka ovat mukana vaikuttamassa ja tekemässä oikeudenmukaisuudesta, vapaudesta ja rauhasta todellisuutta toisille. Kukaan ei voi lopettaa nykyajan orjuutta ja ihmiskauppaa yksin, mutta jokainen voi auttaa.
Miten voimme parhaiten lisätä tietoisuutta tästä vakavasta aiheesta?
– Nykyajan orjuuden ja ihmiskaupan vastaisen työn toimikunnan mukaan nämä ovat parhaita keinoja levittää tietoisuutta:
- Olemalla yhteydessä tiedotusvälineisiin
- Tekemällä yhteistyötä toisten järjestöjen kanssa
- Olemalla mukana paikallistoiminnassa
- Kuuntelemalla todistuksia
Tänä vuonna Eurooppa on kohdannut Ukrainan sodan ja siihen liittyvän inhimillisen kriisin vaikeat haasteet. Mikä on viestinne kriisialueella ja pakolaisten parissa työskenteleville naisille?
– Ajatuksemme ja rukouksemme ovat kaikkien niiden luona, jotka auttavat Ukrainan kriisin hoidossa. Rukoilemme, että Jumala ympäröi uskolliset palvelijansa toivolla ja rakkaudella heidän auttaessaan hädässä olevia tiedostaen, miten arvokasta työtä he tekevät. Olen surullinen siitä, että sisaremme Ukrainassa ovat olleet huomattavassa vaarassa joutua seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön uhreiksi. Olen nähnyt perhekuntien hajoavan, äidit, isät, tyttäret ja pojat ovat joutuneet erilleen etsiessään turvaa.
– Kriisin ja hädän keskellä rauhoitan itseäni Jumalan lupauksilla. Omistan seuraavat 5. Mooseksen kirjan jakeen 31:6 sanat kaikille, joita kriisi ahdistaa, pelottaa tai väsyttää: ”Olkaa vahvoja ja rohkeita, älkää pelätkö älkääkä säikkykö noita kansoja, sillä Herra, teidän Jumalanne, kulkee teidän kanssanne. Hän ei jätä teitä yksin eikä hylkää teitä.”
Naistyö 100 vuotta Suomessa
Pelastusarmeijan naistyö täyttää Suomessa 100 vuotta. Mitä ajattelette työstämme naisten ja perheiden parissa?
– Oli rohkaisevaa kuulla, että nuori nainen toi Pelastusarmeijan Suomeen. Hänen perintönsä on tietysti vaikuttava, mutta uskon, että Suomen ja Viron territoriossa palvelevien vahvojen naisjohtajien vaikutus on vielä suurempi! Nämä vahvat naiset tekevät edelleen kovasti töitä sen eteen, että kaikenikäiset ihmiset erilaisista taustoista tulisivat Kristuksen yhteyteen. Rohkaisen teitä pitämään mielessänne naiset, jotka jostain syystä kokevat olevansa sorrettuja tai syrjäytyneitä. Koronapandemian lähestyessä loppuaan tulemme huomaamaan, että tyttöjen ja naisten avuntarve on lisääntynyt. He ovat kärsineet valtavasti korona-ajasta ja tarvitsevat vierelleen Armeijan rakastavia, uskollisia ja avuliaita ystäviä. Rohkaisen teitä olemaan valmiita näihin kohtaamisiin ja kehittämään itseänne kaikilla mahdollisilla tavoilla. Olkaa valmiita taisteluun, jotta voitte auttaa ylös ne, jotka ovat kaatuneet! Kaiken hyvän työnne keskellä rohkaisen teitä keskittymään Jumala-suhteeseenne ja luottamaan siihen, että hän tulee antamaan teille sen, mitä tarvitsette.
Meillä on pian valmistumassa nuoria naisupseereita. Mikä on teidän viestinne heille?
– Minun on sanottava, että olen hyvin ylpeä teistä. Jumala kutsuu teitä toimimaan äänenään ja käsinään ja saarnaamaan Jumalan rakkaudesta ja armosta haavoittuneelle, kärsivälle maailmalle! Jumala kutsuu teitä olemaan valmiita levittämään sovituksen ja uudistuksen evankeliumia ihmisille, jotka etsivät toivoa. Jumala kutsuu teitä olemaan hänen voimakas valonsa pimeydessä. Hänen kutsunsa on tärkeä! Hänen kutsunsa on selkeä!
– Teidän ei kuitenkaan tarvitse kulkea yksin! Hän on luvannut olla aina kanssanne. Hän varustaa teidät kaikkiin tehtäviin. Hän tulee olemaan armollinen aina kun tarvitsette apua tai kohtaatte haasteita. Pitäkää Jumalan kädestä tiukasti kiinni. Luottakaa Jumalan voimaan! Luottakaa Jumalan voimavaroihin! Luottakaa Jumalan keinoihin! Keskittykää Kristukseen, joka on teissä, ja pitäkää katseenne hänessä.
Millaisen onnittelutervehdyksen haluaisitte lähettää sataa vuotta juhlivalle naistyöllemme?
– Me globaalina Pelastusarmeijana kiitämme Jumalaa kaikista naistyön ansiosta rakennetuista suhteista ja Kristuksen seuraajiksi ryhtyneistä Suomessa ja Virossa nyt ja vuosien varrella. Tämän tiedämme varmasti: Jumalan työ Suomen ja Viron territorion naisten parissa ei ole päättynyt! Kannustan teitä innostumaan työnne tulevaisuudesta.
– Vaikka maailma muuttuu, Jumala pysyy samana. Tunnemme, palvelemme ja olemme yhteydessä Jumalaan, joka on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti. Lämpimät onnittelut 100-vuotisjuhlasta. Voitte olla varmoja Jumalan rakkaudesta ja armosta tulevina aikoina.
Toimittanut: Toni Kaarttinen
Kuvat: Kansainvälisen Pelastusarmeijan kuva-arkisto