Julkaistu 7.5.2024 06:15

Pelastusarmeijan Lasten lomakoti Nummelassa - Ihanien kesäpäivien mahdollistaja lukuisille lapsille

Pelastusarmeijan Lasten lomakodin toiminta alkoi jo vuonna 1914, joten tänä vuonna juhlitaan jo 110-vuotiasta! Joka kesä Lasten lomakoti tarjoaa iloisia ja turvallisia leiripäiviä noin 300 lapselle. Tämän lisäksi lomakoti on oiva kesätyöpaikka monelle nuorelle sekä ihana kohde, jossa nuoret ja vanhemmatkin voivat toimia vapaaehtoisina lasten ja perheiden hyväksi.


Kesemmällä tämä piha tulee täyttymään jälleen lasten naurusta ja monista kivoista kesähetkistä. Näin alkuvuodesta on hiljaista tavatessani Lasten lomakodin johtajan Taru Tulosen ja lomakotitoiminnan asiantuntijan Sari Vanha-Perttulan.

– Kesällä olemme kuin pieni kylä! Kesän aikana kolmensadan leiriläisen lisäksi meillä on täällä yli 30 työntekijää sekä joukko vapaaehtoisia varmistamassa lapsille turvalliset ja viihtyisät leiriviikot, Taru Tulonen sanoo hymyillen.

Yhdelle leiriviikolle otetaan noin viisikymmentä lasta. Leiriviikkoja on tänä kesänä kuudesta seitsemään täyttöasteen mukaan. 4–11-vuotiaille suunnattu leiri maksaa 180 euroa viideltä päivältä. Hintaan sisältyy majoitus, päivän ateriat ja leiriohjelma sekä yhteiskuljetus Helsingistä. Saman perheen lapsille myönnetään 25 euron sisaralennus toisesta lapsesta alkaen. Tukea leirimaksuun voi hakea ensisijaisesti oman alueen sosiaalitoimesta. Mikäli sieltä tulee kieltävä vastaus, tukea voi tiedustella myös Pelastusarmeijan avustustoiminnasta. Haku leireille tapahtuu kotisivujen kautta: pelastusarmeija.fi/lomakoti .

Taru ja Sari painottavat, että kaikki lapset ovat tervetulleita:

– Tämä on avoin aivan kaikille, mutta toki erityisenä painotuksena ovat tuen tarpeessa olevat perheet. Perheet, joissa viikon hengähdystauko vanhemmille tulisi tarpeeseen. Kuitenkaan ei tarvitse murehtia, vaikka perheessä oltaisiin hyvätuloisesti töissä, silti paikkaa saa hakea. Hyvällä todennäköisyydellä kaikki leireille toivovat sinne pääsevät. Lasten kannalta olisi kaikkein rikkainta, jos lapsia olisi monenlaisista taustoista.

Myöskään maantieteellisiä rajoituksia ei ole.

– Pääasiassa lapset tulevat pääkaupunkiseudulta, mutta heitä on ollut myös Tampereelta, Porista ja Porvoosta. Meidän puoleltamme ei ole rajoituksia, jos huoltajat pystyvät vastaamaan kuljetuksesta.

Päiväleirit ovat uusi vaihtoehto:

– Vihtiläisenä olen huomannut, että tämä paikka ja leiritoiminta on ”suuri paikallinen salaisuus”. Moni vanhempi on yllättynyt kuullessaan mahdollisuudesta osallistua leirille päivälapsena ja kertonut, että tällaiselle on tarvetta. Aloitimme viime vuonna päiväleirimahdollisuuden, jossa lapset menevät yöksi kotiin. Päiväleiriläisten leirimaksu on pienempi. Nämä on suunniteltu erityisesti perheille, joissa on pieniä kouluikäisiä lapsia, jotka tarvitsevat koulujen kesäloman alettua huoltajien työpäivän ajaksi mielekästä ja ohjattua toimintaa. Toinen päiväleirien erityinen kohderyhmä on perheet, joissa lapset tai vanhemmat empivät vielä viikkoleirille lähtöä koti-ikävän takia. Päiväleirillä pääsee ikään kuin harjoittelemaan. Myöhemmin lapsi itse voi innostua tulemaan yön yli leireille, Taru selittää.

Monelle Lasten lomakoti on ollut lapsuuden, nuoruuden ja nuoren aikuisuuden kestävä matka. Useat leiriläiset palaavat lomakodille nuoriksi leiriavustajiksi eli appareiksi. Viime vuonna kiinnostus apparitoimintaa kohtaan oli niin suurta, että lomakoti päätti järjestää tälle kesälle myös oman nuorten leirin. Nuorten leirille voivat hakea 12–15-vuotiaat, ja leiri maksaa 150 euroa neljältä päivältä.

– Tämä on ajateltu taitekohdassa oleville. Niille, jotka ovat liian vanhoja lasten leireille, mutta liian nuoria ohjaajiksi.

Lasten lomaviikoille on suunnitelmissa syysleiri ja talvileiri. Seuraa ilmoitteluamme.

Kaikenlaista kesäpuuhaa

Lomakoti tarjoaa hyvät puitteet leiriviikolle. Luonnonläheinen sijainti ja osaavat ohjaajat takaavat, että kaikilla on hyvä olla. Lomakodissa on tilaa temmeltää ja leikkiä, uida ja pelata. Kun tulee nälkä, omassa keittiössä valmistettu herkullinen ruoka saa varmasti suut messingille. Päivän touhujen jälkeen on helppo nukahtaa kodinomaisissa majoitustiloissa.

– Viikko sisältää niin yhteisiä hetkiä kuin pienryhmätoimintaa oman ikäryhmän kesken. Lapset saavat esittää toiveita viikon sisällöstä. Viime vuonna meillä oli muun muassa soutamista, uimista, piirtämistä, piiloleikkejä, makkaranpaistoa ja leffailtaa. Vanhemmilta on tullut kiitosta siitä, että tämä on leiri, jossa tehdään ja kokeillaan kaikenlaista, lomakodin asiantuntija Sari Vanha-Perttula kertoo.

Lomakodin johtaja Taru Tulonen jatkaa: – Monelle lapselle on jo elämys kaivella kastematoja onkiretkeä varten… Nämä ovat asioita, joita kaupunkimiljöössä pääsee harvoin kokemaan.

Lasten lomakodin miljöö herättääkin ajatuksia.

– Onhan tämä monelle ainutlaatuinen. Olen ollut Pelastusarmeijan edustajana Lastensuojelun Keskusliiton tapaamisissa. Siellä on käynyt ilmi, että Helsingissä asuu lapsia, jotka eivät ole koskaan nähneet raitiovaunua. Se herätti siihen, että on nuoria, jotka ovat eläneet koko lapsuutensa syntymälähiössään. Samaan aikaan toiset ovat matkanneet maailman ympäri. Emme voi ymmärtää, miten eri taustoista lapset voivat tulla. Kaikilla ei ole myöskään maalla mummolaa tai sukulaisia, niin on hienoa, että voimme tarjota maalaiselämyksen heille, Sari pohtii.

Leireillä halutaan myös kasvattaa lasten itsetuntoa:

– Toimme viime kesänä positiivista huomioimista vahvasti esiin. Oli suorastaan koskettavaa nähdä, millainen vaikutus sillä oli joihinkin lapsiin.

– Eräskin lapsi, jota kehuimme ensimmäisenä leiriaamuna, kysyi: ”Saanko soittaa ja kertoa tästä äidille?” Se oli hänelle jotain niin järisyttävää, Taru muistelee.

Lähimmäisenrakkauden perustalla

Lomakotitoiminta perustuu kristillisille arvoille, jonka sydämessä ovat lähimmäisenrakkauteen uskovat ihmiset.

– Se näkyy arvoissamme, ja sen myötä kohtaamisissa ja pienissä eleissä. Monet ohjaajat haluavat tulla meille töihin juuri tämän kristillisen arvopohjan takia. Leirin arjessa hengellisyys näkyy ruokarukouksissa, iltahartauksissa ja lauluhetkissä. Tuomas Kannisto on kahdeksan vuoden ajan tehnyt Nummelalle oman leirilaulun. Lauluun liittyy myös aina näytelmä. Laulun teemat kertovat lapsia koskettavista aiheista, kuten ystävyydestä, totuuden puhumisesta ja toisten huomioimisesta. Näissä on aina taustalla kristillinen sanoma. Tänä kesänä meille on tulossa leireille myös upseerivieraita, Sari taustoittaa.

Leiriläisiltä tai työntekijöiltä ei kuitenkaan vaadita kristillistä vakaumusta: – Tärkein kristillinen arvomme on se, että kaikki hyväksytään. Kaikki ovat tervetulleita, Taru kiteyttää.

Ihana paikka kesätyölle ja vapaaehtoisuudelle

Kuten aiemmin mainittiin, kesän aikana Lasten lomakodilla työskentelee kolmisenkymmentä ohjaajaa ja työntekijää. Lisäksi lomakodille palkataan nuoria kesätöihin laitoshuollon ja keittiön tehtäviin.

– Meillä on rekrytoinnissamme positiivinen erityiskohtelu, jossa haluamme tarjota kesätyöpaikkoja nuorille, joille voi olla hankalaa löytää ensimmäistä työpaikkaansa. Otamme heitä tänne muutaman viikon työjaksoille, joissa he tekevät kuuden tunnin työpäiviä. Työtodistus ja -kokemus auttaa heitä jatkossa, Taru kertoo hymyillen. Sari nyökkää vieressä: – Vakityöntekijöillämme on hienosti motivaatiota tukea näitä nuoria tehtävissään. Heillä on oikeanlainen tahtotila kohdata erilaisia nuoria ja tilanteita. Se on todella hienoa. On myös kuvaavaa, että meillä työskentelee täällä leiriohjaajia, jotka ovat itse olleet täällä ensin leiriläisinä ja sitten appareina. On ollut hienoa nähdä, miten leirit ovat antaneet heille eväitä ja suuntaa elämään.

Olemme maininneet apparit useasti. He ovat 12–17-vuotiaita nuoria, joilla on toive päästä leirille, mutta he ovat yli-ikäisiä. He toimivat leiriavustajina esimerkiksi ruoanjaoissa, leikeissä ja retkillä. Yhdelle leiriviikolle pääsee neljästä kuuteen apparia.

– Heillä on tiettyjä velvollisuuksia, mutta myös runsaasti omaa aikaa, jolloin he voivat mennä vaikka piknikille tai rannalle viettämään yhdessä aikaa. Apparit maksavat hiukan leiristään, mutta vähemmän kuin leiriläiset, koska he ovat mukana työpanoksellaan.

Aikuiset vapaaehtoiset ovat myös hyvin toivottuja. He toimivat appareiden ohjaajina yhdessä toisen aikuisen kanssa. Lisäksi lomakodilta löytyy monenlaista muuta puuhaa, kuten istutusten hoitoa. Leirimummot ja -vaarit ovat myös kova sana! Lapset kaipaavat ja arvostavat sukupolvet ylittävää huomiota, ja leirimummot ovat saaneet kuulla lapsilta mitä erilaisimpia tarinoita. Lomakodilla viihdytään vapaaehtoisena, ja moni palaakin vapaaehtoistehtäviin kesä toisensa jälkeen.

Hyvinvoiva työyhteisö

Lomakodin johtaja Taru Tulonen ja lomakodin asiantuntija Sari Vanha-Perttula ovat molemmat toimineet tehtävissään reilun vuoden. Lomakoti on tehnyt heihin vaikutuksen.

– Tärkeimpänä tehtävänäni on mahdollistaa työntekijöille se, että he pystyvät omalla toiminnallaan antamaan lapsille parhaan mahdollisen leirikokemuksen. Ajatuksena on myös kehittää paikan ulosvuokrausta ja toimintaa hiljaisina kuukausina. Nämä tilat mahdollistavat monenlaiset aikuistenkin leirit ja tapahtumat, Taru toteaa.

– Ensisijainen tehtäväni on auttaa leireillä tukea tarvitsevia lapsia: huomioida heidän tuen tarpeensa, ja kommunikoida siitä ohjaajille, Sari kuvaa. – Yritän myös yhdistää tähän toista tehtävääni Pelastusarmeijan ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattorina.

– Olen kahtena kesänä käynyt läpi turvataitoja lasten, appareiden ja ohjaajien kanssa. Olemme puhuneet muun muassa someturvallisuudesta. Tämä tukee ajatusta siitä, että mukavan leirikokemuksen lisäksi lapset saavat työkaluja tulevaisuuteensa.

Molemmilla on pitkä ja laaja kokemus varhaiskasvatuksesta niin henkilökohtaisena avustajana, lastentarhaopettajana, päiväkodin varajohtajana kuin johtajanakin. Sari on toiminut myös erityisopettajana: – Varhaiskasvatuksessa erityisen lähellä sydäntäni on heikommassa asemassa olevien lapsien ja perheiden tukeminen, monikulttuuriset perheet ja lapset ja heidän oikeuksiensa edistäminen. Urani on avannut silmäni perheiden monimuotoisuudelle.

– Puhumme samaa kieltä. Puolesta sanasta tietää, mitä toinen tarkoittaa. Kokemuksemme rikastuttavat toistemme ajatusmaailmaa, Taru sanoo ja Sari vastaa naurahtaen: – Meitä yhdistää rohkeus kokeilla uusia asioita. Voimme heittää romukoppaan omia vanhentuneita ajatuksia, ja sitä ei tarvitse hävetä. Uskallamme heittää pöydälle vähän hullumpia, utopistisiakin juttuja!

– Minut on yllättänyt, miten paljon tämä arvomaailma on tuonut työhyvinvointia. Täällä oikeasti mennään ihminen edellä, ja se on ollut todella palkitsevaa, Taru lisää hymyillen.

Tervetullut tuki

Lomakoti tosiaan juhlii jo 110 toimintavuotta. Seuraavalla aukeamalla pääset tutustumaan maaliskuussa vietettyyn juhlaan, jossa puhujavieraana oli psyko- ja perheterapeutti Pia Penttala. Lomakodin entisiä ohjaajia hänkin.

Tiedustelen Tarulta ja Sarilta lopuksi, miten lomakotitoimintaa voi tukea.

– Kotisivuiltamme löytyy Lomakotikeräys, jolla voit auttaa vähävaraisten perheitä ottamaan osaa leireille. Rahalahjoituksien rinnalla otamme mielellään vastaan tavaralahjoituksia, kuten lastenvaatteita ja leluja. Asioita, joille on lomakodilla käyttöä. Näistä voi olla meihin yhteydessä. Tahdomme kiittää monia anteliaita yrityksiä ja yksityishenkilöitä, jotka ovat muistaneet meitä. Nämä lahjoitukset ovat mahdollistaneet monelle vähävaraiselle lapselle ihanan, voimaannuttavan kesäkokemuksen.

Toni Kaarttinen
Kuvat: Lasten lomakodin kuva-arkisto

Kiinnostaisiko lastasi tai lastenlastasi kesäleiri?
Haluaisitko tulla appariksi tai vapaaehtoiseksi?
Haluaisitko tukea lomakodin toimintaa?

Vastaukset löytyvät osoitteesta: pelastusarmeija.fi/lomakoti