Julkaistu 14.4.2023 08:00
Pelastusarmeijan kummilapsityötä maailman lasten hyväksi
Pelastusarmeijan kummilapsityötä on tehty Suomessa jo vuodesta 1969, ja tällä hetkellä suomalaiset kummit voivat auttaa kahdeksan maan kummilapsia. Kohdemaat ovat Brasilia, Bolivia, Paraguay, Pakistan, Indonesia, Kongo, Tansania ja Mosambik. Tässä kokonaisuudessa tutustumme työn tavoitteisiin jaesittelemme kummikohteet. Jos sydämessäsi heräsi halu auttaa, artikkelin lopusta löydät ohjeet, miten voit ryhtyä kummiksi.
Pelastusarmeijan kummilapsityön tarkoituksena on tarjota kehitysmaiden lapsille mahdollisuus koulunkäyntiin ja sen myötä parempi alku elämään. Lapsi saa lisäksi ohjausta kehitykseensä ja kasvuunsa.
Kummilapsityö koordinoidaan kansainvälisen Pelastusarmeijan kautta. Kansainvälisyyden ansiosta meillä on hyvät yhteydet avustuskohteisiin ja paikallisiin pelastusarmeijalaisiin. Kummikohteinamme on esikouluja, koulukeskuksia, turvakoteja, sosiaalikeskuksia ja lastenkoteja. Poikkeamme monesta muusta kummijärjestöstä siinä, että yksittäisten kummilasten sijaan autamme kummikohteiden lapsia tasapuolisesti – näin lapset eivät joudu eriarvoiseen asemaan ja voimme auttaa laajempaa yhteisöä.
Lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen tukemista
Pelastusarmeijan kummilapsityö pyrkii tukemaan lapsen kokonaisvaltaista kehitystä, johon kuuluu fyysinen, hengellinen, emotionaalinen, taloudellinen, älyllinen, kulttuurinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Kummilapsityö toteuttaa Jumalan rakkautta käytännössä: jokaiselle lapselle osoitetaan rakkautta ja arvostusta, lapsille annetaan mahdollisuus saavuttaa täysi potentiaalinsa sekä vaikuttaa myönteisesti perheisiinsä ja yhteisöihinsä.
Työtä ohjaavat seuraavat periaatteet: lastensuojelu, läpinäkyvyys ja vastuullisuus, tasa-arvo ja syrjimättömyys, kokonaisvaltainen huolenpito, kansallisten ja kansainvälisten suositusten noudattaminen sekä kestävyys. Pyrimme varmistamaan, etteivät kummeilta tulevat lahjoitukset ole tukemiemme keskusten ainoa rahoituskanava. Etsimme erilaisia rahoituskeinoja, jotta voisimme ehkäistä keskusten riippuvuutta kummien lahjoituksista ja jotta keskukset pystyisivät tarjoamaan lapsille jatkuvaa huolenpitoa myös tulevaisuudessa.
Jos haluat tutustua näihin periaatteisiin ja visioon tarkemmin, lisätietoa saat sivulta bit.ly/kummivisio .
Kahdeksan hienoa kohdemaata
Tällä hetkellä suomalaiset kummit voivat auttaa kahdeksan maan kummilapsia. Kohdemaat ovat Brasilia, Bolivia, Paraguay, Pakistan, Indonesia, Kongo, Tansania ja Mosambik. Nyt teemme retken maailman ympäri, aloitamme Amerikan mantereen kummikohteista, ja sieltä siirrymme Aasian ja Afrikan kohteisiin. Kaikkia kohteita yhdistää rakkaus lapsiin, heidän hyvinvointiinsa ja Jumalaan.
Brasilia
Brasiliassa kummikohteinamme on kolme keskusta, jotka järjestävät iltapäiväkerhotoimintaa eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Nuoret saavat apua kotiläksyjen tekoon ja taloudellista avustusta koulutarvikehankintoihin, heille tarjotaan ruokaa ja he saavat ruoka-avustusta myös kotiin vietäväksi. Keskukset järjestävät lapsille ja nuorille erilaisia pelejä, leikkejä ja retkiä.
Torren monitoimitalo sijaitsee Recifen rannikkokaupungissa. Keskus pyrkii vähentämään nuorten koulun keskeyttämistä, huumeisiin sekaantumista ja prostituutioon ajautumista. Keskus auttaa myös lasten perheitä jakamalla taloudellisia avustuksia ja tekemällä kotikäyntejä perheiden luo.
Vila Dos Pescadoresin keskus Cubatãon slummialueella avustaa 250 lasta ja nuorta. Pelastusarmeijan keskus pyrkii ehkäisemään alueen lasten ja nuorten huumeiden käyttöä, koulun keskeyttämistä ja kadulle ajautumista. Koulunjälkeinen ohjelma sisältää askartelua sekä tanssin, capoeiran, teatterin ja musiikin opetusta. Lasten ja nuorten vanhemmille järjestetään myös kokoontumisia, joissa keskustellaan hygieniasta, lastensuojelusta, kasvatuksesta sekä erilaisten virusten ja tautien välttämisestä.
Nova Divineia -keskus sijaitsee puolestaan Rio de Janeiron slummissa. Alueen perheet asuvat huumejengien, konfliktien ja väkivallan keskellä. Paikallisen keskuksen tavoitteena on tukea alueen perheitä ja lapsia moniongelmaisessa ympäristössä.
Bolivia
Pelastusarmeijalla on Boliviassa viisi kummikohdetta. Keskuksissa käyvien lasten perheille jaetaan ruoka-avustusta ja vaatteita ja perheitä avustetaan lasten koulutarvikkeiden hankinnassa ja terveydenhoidon kustannuksissa. Keskukset järjestävät lapsille retkiä, leirejä, leikkejä ja Raamatun opetusta.
Huyara Khassan -keskuksessa Cochabambassa käy kuukausittain 150 lasta, joista nuorimmat ovat esikoululaisia ja vanhimmat käyvät yläkoulua. El Vergelin -keskuksessa Chimoressa käy päivittäin 20 lasta, joiden vanhemmat joutuvat tekemään pitkiä päiviä elättääkseen perheensä. Sucressa puolestaan sijaitsee Pockonas Sucre -keskus.
La Pazin kaupungin Villa Fatima -päiväkoti tarjoaa vähävaraisten perheiden lapsille yksityisten päiväkotien tasoista varhaiskasvatusta. Päiväkodissa käy päivittäin 40 alle seitsemänvuotiasta lasta. Keskus korostaa ympäristönsuojelun tärkeyttä ja järjestää lapsille ja heidän vanhemmilleen ympäristöasioihin liittyviä työpajoja.
Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä on Potosíssa sijaitseva Wasinchejin lastenkoti. Nimi tarkoittaa ”Lähellä taivasta”.
Lastenkoti auttaa yhteisön köyhimpiä ja haavoittuvimpia lapsia ja keskittyy erityisesti lasten sosiaalisten ja kognitiivisten taitojen kehittämiseen, hengellisyyteen sekä terveyden edistämiseen. Vaikeista kotioloista tulevat lapset ja nuoret saavat asuvat Wasinchejissä turvallisessa ja rakastavassa, kodinomaisessa ympäristössä. Wasinchejissa on asunut myös Gustavo, joka saapui lastenkotiin 12-vuotiaana. Vanhempien eron jälkeen äidillä oli kiire elatuksen hankinnassa, ja Gustavo vietti suurimman osan ajastaan kadulla veljensä kanssa. Pian lapset joutuivat huonoille teille ja alkoivat varastella matkustajilta busseissa. Äiti ymmärsi, ettei pystynyt enää huolehtimaan kunnolla lapsistaan ja vei heidät Wasinchejiin. Lastenkodissa pojan suhtautuminen elämään muuttui. Hän lopetti varastelun ja keskittyi opiskeluun. Hänestä tuli koulunsa parhaita oppilaita. Gustavo on edelleen kiitollinen, että sai asua Wasinchejissä, jossa hänellä oli mahdollisuus opiskella.
Paraguay
Paraguayssa Pelastusarmeijan kummikohde on Curious & Brave -niminen lastenkeskus, joka järjestää koulun jälkeistä iltapäiväkerhotoimintaa lapsille.
Vuonna 1944 perustettu lastenkeskus sijaitsee Paraguayn pääkaupungissa Asunciónissa. Keskuksessa käy säännöllisesti noin 50 lasta. Keskus järjestää koulun jälkeistä iltapäiväkerhotoimintaa 6–12-vuotiaille lapsille. Monilla lapsista on havaittu luku-, kirjoitus- ja oppimisvaikeuksia, joten tukiopetus on todettu erityisen hyödylliseksi. Keskuksen sosiaalityöntekijät ja psykologit ovat myös lasten ja perheiden käytettävissä. Lapsia riemastuttavat myös keskuksen eläimet – kanat ja kaksi kilpikonnaa.
Curious & Brave -keskus tekee yhteistyötä myös samalla tontilla sijaitsevan Pelastusarmeijan osaston kanssa. Keskus järjestää lapsille ja aikuisille hengellistä ohjelmaa, johon kuuluu hartaus kolmesti viikossa sekä pari kertaa vuodessa järjestettävä leiri.
Pakistan
On aika siirtyä pallon laidalta toiselle – Amerikasta Aasiaan. Pakistanissa kummikohteena on Lahoren kaupungissa sijaitseva Joylandin tyttökoti. Pelastusarmeijan tyttökoti huolehtii vähäosaisista tytöistä tarjoamalla heille asuinpaikan, ruokaa, koulutusta sekä terveydenhoitoa. Tyttöjen vanhemmat saattavat olla eronneet, käyttävät päihteitä tai eivät vain muuten pysty huolehtimaan lapsistaan. Tyttökodissa asuu tällä hetkellä 36 tyttöä. Tytöt tulevat usein maaseutukylistä, jotka sijaitsevat kaukana koulukeskuksista. Joylandissä asuvat tytöt saavat käydä koulua. Tytöille järjestetään myös erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja, jotka kehittävät lasten sosiaalisia taitoja sekä henkistä ja hengellistä kasvua.
Indonesia
Kummityön historia ulottuu Indonesiassa kauas: Pelastusarmeijalla on ollut lastenkoteja maassa vuodesta 1916. Indonesian Pelastusarmeija tukee tällä hetkellä yli kolmeasataa 7–18-vuotiasta lasta 16 lastenkodissa. Lisäksi Indonesiassa on äiti ja lapsi -koti, jossa asuu 32 pientä vastasyntyneistä 6-vuotiaisiin.
Kaikki kummilapsityöstä saadut varat kootaan yhteen ja jaetaan neljännesvuosittain lastenkotien kesken suhteessa niissä asuvien lasten lukumäärään. Varat suunnataan ruokaan, koulumaksuihin, koulumatkakuluihin ja lasten lääkkeisiin, hygieniatarvikkeisiin ja harrastuksiin. Koulumaksut ovat Indonesiassa hyvin korkeita. Julkiset koulut ovat ilmaisia, mutta useimmat Pelastusarmeijan lastenkodeissa asuvat lapset opiskelevat yksityiskouluissa kristinuskon vuoksi. Pääosa Indonesian väestöstä on muslimeja, joten yksityiskoulut takaavat, ettei lapsia syrjitä opetuksessa.
Lastenkodit tarjoavat myös arvokkaita taitoja tulevaisuutta varten, kuten ompelua sekä sikojen, kalojen ja kanojen kasvatusta. Myös paikallisella kulttuurilla on keskeinen osa opetuksessa: lapsille opetetaan perinteistä tanssia ja paikallisten soitinten soittoa. Monet lapsista ovat pystyneet aloittamaan yliopisto-opinnot kummilapsiohjelman ansiosta.
Kongon tasavalta
Jälleen siirrymme mantereelta toiselle – viimeisenä kohteena Afrikka ja sen kolme kohdemaata.
Kongon tasavallassa Pelastusarmeijalla kolme kummikohdetta: näkövammaisten koulu, lastenkerhotoimintaa ja ompelukoulu. Näkövammaisten koulu sijaitsee Mansimou Brazzavillessä. Koulussa on 30 oppilasta, joista osa on aids-orpoja. Lasten iltapäiväkerhotoiminta Kids’ Club järjestää lapsille alkeisopetusta ja jakaa ruoka- ja vaateavustusta. Bounsan osaston ompelukoulussa nuorille ja koulunsa keskeyttäneille tytöille opetetaan ompelutaitoja, jotta he pystyisivät hankkimaan elannon tulevaisuudessa.
Tansania
Pelastusarmeijalla on Tansaniassa kaksi kummikohdetta: tyttökoti ja vammaisten lasten koulu.
Kwetu Mbagalan tyttökoti Dar Es Salaamissa on vuonna 2000 perustettu keskus tytöille, jotka ovat eläneet kadulla tai joutuneet ihmiskaupan uhriksi. Ohjelman piirissä on viisitoista 7–18-vuotiasta tyttöä. Keskus tarjoaa tytöille turvallisen asuinpaikan kuudeksi kuukaudeksi ja psykososiaalista tukea, elämäntaitojen opetusta sekä yksilö- ja ryhmäterapiaa. Tytöt pyritään palauttamaan takaisin perheisiinsä, ja sosiaalityöntekijät seuraavat tyttöjen tilannetta tekemällä kotikäyntejä. Osa ohjelman tytöistä on orpoja. Näille tytöille yritetään etsiä vaihtoehtoista asumismuotoa esimerkiksi sijaisperheistä.
Nuoremmat tytöt opiskelevat alakoulussa, ja vanhemmilla tytöillä on mahdollisuus osallistua mieluiselle ammatillisen koulutuksen kurssille, esimerkiksi hotelli- ja turismialalle tai sihteerin, räätälin tai kampaajan ammattiin. Tyttökoti sponsoroi tytöille välineet ja paikan ammatin harjoittamista varten, esimerkiksi hankkimalla heille ompelukoneen tai vuokratuolin kampaamosta.
Kwetu Mbagala toimii yhteistyössä paikallisten ihmiskauppaa vastaan taistelevien kansalaisjärjestöjen kanssa. Keskuksen työntekijät pitävät paikallisille yhteisöille luentoja ihmiskaupasta, sillä monissa yhteisöissä ihmiskauppaa pidetään yhä normaalina asiana.
13-vuotiaana turvakodissa asunut Elizabeth jakaa tarinansa:
– Paimensin jo lapsena karjaa, mikä oli rankkaa työtä. Kerran muutama lehmä katosi ja isä pahoinpiteli minut rangaistukseksi. Kun äiti yritti puuttua tilanteeseen, isä löi häntäkin. Isäni pahoinpiteli usein äitiäni – eräänä päivänä niin pahasti, että pelkäsin hänen kuolevan. Äiti onnistui karkaamaan kotoa minun ja sisarukseni kanssa. Muutimme Dar es Salaamiin. Äidillä ei ollut varaa laittaa minua kouluun, joten päädyin myymään vihanneksia kadulle. Eräänä päivänä Pelastusarmeijan osaston johtaja alkoi juttusille kanssani ja ymmärsi, että olin vaarassa joutua ihmiskaupan uhriksi. Hän vei minut Pelastusarmeijan tyttökotiin. Olin niin onnellinen siellä! Kävin kirkossa ja sain hengellistä apua. Haluan tulla Pelastusarmeijan sotilaaksi. Kwetu Mbagalan tyttökoti on siunannut minua suuresti!
Matumainin vammaisten lasten koulu Dar Es Salaamissa on puolestaan sisäoppilaitos vammaisille lapsille. Koulussa opiskelee 200 lasta eri puolilta Tansaniaa. Matumainin motto kuuluu: ”Vammaisuus ei merkitse kyvyttömyyttä”. Koulu uskoo, että vammaiset lapset voivat kehittyä muiden lasten tapaan ja kasvaa itsenäisiksi, aktiivisiksi toimijoiksi omassa elämässään ja yhteisöissään. Lapsia kuntoutetaan fysioterapian avulla, ja he saavat apuvälineitä liikkumiseen. Apuvälineitä valmistetaan koulun omissa työpajoissa. Lasten epämuodostumia korjataan kirurgisilla leikkauksilla. Vuosittain leikataan noin 12 oppilasta.
Opetuksen lisäksi lapsille järjestetään virkistystoimintaa, joka auttaa lapsia kehittämään vuorovaikutus- ja sosiaalisia taitoja. Lapsille opetetaan myös ammatillisia taitoja, kuten ompelua, kenkien valmistusta ja korjausta ja kankaiden värjäystä. Näin varmistetaan, että lapsilla on tulevaisuudessa mahdollisuus hankkia itse elantonsa, eikä heidän tarvitse päätyä kerjäämään kadulle.
Mosambik
Lopetamme kierroksemme Mosambikiin, jossa Pelastusarmeijalla on kummikohteina viisi esikoulua: Bagamoia, Inhagoia ja Luis Cabral, jotka sijaitsevat pääkaupunki Maputossa, sekä Vilanculo ja Xai-Xai. Lapsille opetetaan esikouluissa kirjoittamista ja lukemista, ja heille järjestetään pelejä ja leikkejä. Esikouluissa on kirjoilla yhteensä 350 2–5-vuotiasta lasta.
Maailmaan köyhimpiin maihin lukeutuvassa Mosambikissa koulutusjärjestelmän laatu on ollut kasvava huolenaihe yhteiskunnassa. Oppilaiden määrä on kasvanut nopeasti, ja vastaavasti opettajista ja koululuokista on pulaa. Opettajien alhainen koulutustaso, heikot opetustaidot ja -metodit, sekä huono motivaatio heikentävät opetuksen laatua ja siten myös lasten oppimistuloksia. Tämän vuoksi Pelastusarmeijan esikoulutyö vastaa akuuttiin tarpeeseen.
Pelastusarmeija sai vuonna 2017 suuren Mosambikin lasten hyväksi suunnatun lahjoituksen. Lahjoitussumma päätettiin käyttää Pelastusarmeijan esikoulujen kehittämiseen. Kouluihin hankittiin lisää opetusmateriaaleja, koulurakennuksia kunnostettiin ja henkilökunnan ammattitaitoa kehitettiin. Lapsille hankittiin kirjoja, oppimis- ja leikkivälineitä sekä sänkyjä ja patjoja. Vaikka projekti oli onnistunut, esikoulujen toiminnan jatkuminen ongelmitta ei ole taattua. Suuri osa esikoulujen tuloista tulee koulumaksuista, joihin perheillä ei ole aina varaa. Näissä tapauksissa koulumaksut on voitu kattaa kummien lahjoituksilla, ja esikoulujen toiminta on voinut jatkua.
Mosambikissa moni asia on parantunut viime vuosikymmenen aikana – yhä useammalla lapsella on pääsy alkeisopetukseen ja terveydenhoitoon sekä puhdasta juomavettä saatavilla. Haasteita kuitenkin riittää, sillä suuri osa mosambikilaisista lapsista kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta, äitien synnytyskuolleisuus on korkeaa, puolet maan tytöistä päätyy naimisiin ennen 18 vuoden ikää, ja puolet lapsista ei suorita alakoulua loppuun. Pelastusarmeija auttaa omalta osaltaan Mosambikin lapsia paremman tulevaisuuden rakentamisessa.
Toimittanut: Pelastusarmeijan kummilapsityö & Toni Kaarttinen
Kuvat: Pelastusarmeijan kummilapsityö
Haluatko ryhtyä kummiksi?
Täytä ilmoittautumislomake sivulla: pelastusarmeija.fi/auta/kummilapsityo
Suomalaiset kummit auttavat kahdeksan maan kummilapsia. Kohdemaat ovat Brasilia, Bolivia, Paraguay, Pakistan, Indonesia, Kongo, Tansania ja Mosambik.
Kummikohdekohtainen vuosimaksu on tänä vuonna 180 euroa. Hinta on sama kohdemaasta riippumatta. Tämän maksun kummit sitoutuvat maksamaan joko kertamaksuna tai useammassa erässä. Kummirahat lähetetään kohdemaahan kansainvälisen
Pelastusarmeijan kautta, ja paikallinen yhdyshenkilö huolehtii rahojen välittämisestä edelleen tarkoitettuihin kummikohteisiin. Maksuista vähennetään 5 % hallinnollisiin kuluihin, kuten posti- ja pankkikuluihin. Kummit saavat uutiskirjeitä ja kuvia tukemastaan kummikohteesta. Kummit saavat myös kaksi kertaa vuodessa kummiraportin, jossa kerrotaan kummikohteiden saama avustusten määrä ja kummilapsityön kuulumisia.
Keräyslupa RA/2021/1383
Lisätietoa:
Kummilapsityön vastuuhenkilö Heidi Vuorenoja
09 681 2300 / kummilapsityö ja [email protected]