Julkaistu 7.9.2015 09:30
Pelastusarmeija auttaa Euroopan pakolaisia
Euroopan johtajat etsivät parhaillaan ratkaisua Euroopan pakolaiskriisiin, joka on pahin sitten toisen maailmansodan. Pelastusarmeija auttaa pakolaisia eri Euroopan maissa antamalla heille käytännöllistä, henkistä ja hengellistä tukea.
IOM:in mukaan (International Organization for Migration) yli 360 000 pakolaista on ylittänyt Välimeren tämän vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana – mikä on 140 000 enemmän kuin koko viime vuonna. Noin 245 000 on saapunut Kreikkaan ja 116 000 Italiaan. Yli 2700 pakolaista on menehtynyt matkalla Eurooppaan.
Pelastusarmeija korostaa, että meillä on eettinen ja humanitäärinen velvollisuus tukea ihmisiä, jotka ovat joutuneet lähtemään kotimaistaan. Pelastusarmeijalla on jo ennestään ollut toimintoja ja ohjelmia pakolaisia varten, mutta viime kuukausina uusia on aloitettu monissa Euroopan maissa.
Kreikassa Pelastusarmeija on paikalla Pireuksen satamassa Ateenassa välittäen ruokaa ja muita tarvikkeita Syyriasta ja Pohjois-Afrikasta Kosin ja Lesboksen saarien kautta tulleille pakolaisille. Myös Thessalonikissa ollaan aloittamassa samanlainen toiminta.
Italiassa Roomassa Pelastusarmeijan keskus on majoittanut 21 eritrealaista turvapaikan hakijaa toukokuusta lähtien tarjoten heille suojaa ja ruokaa heidän odottaessaan turvapaikkapäätöstä. Parhaillaan käydään keskustelua Salernon viranomaisten kanssa siellä aloitettavasta majoitusprojektista, joka antaisi suojan 50-60 ihmiselle.
Ranskan Marseillesissa 275 maahanmuuttajaa saa majoituksen ja 60-80 henkilöä päivittäisen aterian.
Alankomaissa Pelastusarmeija on kaksinkertaistanut majoituskapasiteetin 75:stä 150:aan, jota kriisitilanteissa voidaan vielä kasvattaa. Muissa keskuksissa asuville pakolaisille tarjotaan mm. vaateapua.
Jo monen vuoden ajan Ruotsissa Jönköpingissä on toiminut alaikäisten maahanmuuttajien hostelli. Tänä vuonna sen paikkaluku on kasvanut 23:sta 26:een ja se antaa suojaa turvapaikanhaluprosessin ajaksi. Lisäksi seitsemää muuta alaikäistä, jotka ovat jo saaneet turvapaikan, tuetaan itsenäistymisessä. Majoitusta ja muuta apua annetaan myös muissa kaupungeissa eri puolella Ruotsia. Kaksi kiinteistöä on äskettäin valmistunut nuorille maahanmuuttajille.
Kööpenhaminassa, Tanskassa, Pelastusarmeijalla on tarjolla 20 nukkumapaikkaa maahanmuuttajille.
Sveitsin Pelastusarmeija tarjoaa majoitusta 2500 ihmiselle, jotka tulevat sota-alueilta. Lisäksi jaetaan ruokaa, annetaan terveyden- ja lastenhoitoa, pidetään kielikursseja sekä tuetaan työnhaussa. Auttamistyötä tehdään pitkäjänteisesti.
Unkarissa jaetaan vettä, ruokaa, kenkiä, hygieniatarvikkeita, makuupusseja, peittoja rautatieasemille kokoontuneille pakolaisille.
Romaniaan ei ole tullut suuria määriä pakolaisia, mutta Pelastusarmeijan avustustiimit kertovat, että monet maahanmuuttajat tarvitsevat majoitusta ja muuta tukea erityisesti kylmien säiden aikana.
Britannian Pelastusarmeija valmistautuu 40 pakolaisen majoittamiseen ja sijoittaa henkilökuntaa, varoja sekä varaa kiinteistöjä pakolaistyöhön kriisin pitkittyessä.
Venäjällä Pelastusarmeija toimittaa turvapaikanhakijoille peittoja, ruokaa ja vaatteita.
Suomessa Pelastusarmeija on aloittanut yhteistyöneuvottelut tuen antamiseksi monilla paikkakunnilla Punaisen ristin ja muiden organisaatioiden kanssa, jotka pitävät yllä vastaanottokeskuksia.
Saksassa Pelastusarmeija tekee yhteystyötä toisten järjestöjen ja paikallisviranomaisten kanssa majoitus- ja vaateavun antamiseksi ja kielikurssien järjestämisessä.
Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä tekemästämme työstä. Pakolaisten ahdinko Euroopassa on huolestuttava, mutta jatkamme työtämme ’kohdaten ihmisten tarpeet Jeesuksen nimessä ilman mitään erottelua’ ja tarjoten tukea ihmisille rautatieasemilla, pakolaiskeskuksissa ja kirkoissamme eri puolella Eurooppaa.
Kansainvälisen päämajan raportti
Lisää informaatiota, kuvia sekä interaktiivinen kartta löytyy Kansainvälisen päämajan sivulta: sar.my/europerefugees