Julkaistu 26.9.2020 06:00
Nykypäivän orjat
Sunnuntaina 27.9. vietetään rukouspäivää ihmiskaupan uhrien puolesta. Pelastusarmeijan ihmiskaupan vastaisen työn kansallinen yhteyshenkilö, kapteeni Tuula Takala johdattaa aiheen pariin.
Raamatussa 2. Kuninkaiden kirjassa 5:1–16 kerrotaan nimettömästä pienestä tytöstä, joka sai aikaan suuria asioita: Aramilaiset olivat käyneet ryöstöretkellä Israelissa ja tuoneet vankina pienen tytön. Tyttö oli joutunut Aramin kuninkaan sotapäällikön vaimon palvelukseen. Sotapäällikkö, jonka nimi oli Naaman, sairasti spitaalia. Tytöllä oli kuitenkin usko Jumalaan, ja hän sanoi: ”Kunpa herrani pääsisi käymään sen profeetan luona, joka on Samariassa! Se mies parantaisi hänet spitaalista.” Usko synnyttää uskoa, niinpä pienen tytön sanat saivat suuren sotapäällikön liikkeelle, ja hän lähti tapaamaan profeetta Elisaa. Tuloksena oli se, että sotapäällikkö parani.
Ihailen tätä kovia kokenutta tyttöä, joka oli valmis jakamaan uskoaan ja rohkaisemaan toisia, vaikka olisi olettanut, että hän olisi katkera tapahtuneista asioista,koska hänet oli väkisin tuotu vieraaseen maahan, pakotettu orjaksi ja hän oli erossa läheisistään. Tytöllä oli tärkeä tehtävä, vaikka hän oli itse muiden silmissä vain vähäpätöinen palvelija.
Tänä päivänä on paljon ihmisiä alistetussa asemassa, he ovat nykypäivän orjia. Uhrit ovat lähteneet tutusta ja rakkaasta ympäristöstään vapaaehtoisesti, paremman elämän toivossa hakemaan apua joko itselleen tai rakkailleen. Tuttu henkilö on voinut houkutella uhrin jättämään kotinsa luvaten hänelle parempaa tulevaisuutta ja työpaikan ulkomailta,tarkoituksena on kuitenkin alistaa toinen ihminen. Uhri ei ole tiennyt, mikähäntä todellisuudessa odottaa toisessa maassa, jossa häneltä riistetään ihmisoikeudet. Ihmiskaupan uhri on voitu myös saada ansaan uhkailemalla, pakotettuna tai siepattuna. Kaiken takana on kuitenkin tarkoitus hyötyä toisesta ihmisestä.
Kuka tahansa meistä voitörmätä ihmiskaupan uhriin, mutta häntä on vaikea tunnistaa. Esimerkiksi hän voi olla kokkina tai tarjoilijana lounasravintolassasi, hän voi olla hotellihuoneesi siivoja, hän voi vaihtaa autosi renkaat, hän voi poimia marjasi, hän voi työskennellä rakennusalalla, maatalouden kausitöissä, hän voi olla kerjäläisenä tai hän voi olla seksityössä jne...
Jokainen tarvitsee ystävää, ja erityisesti tällainen haavoittuvassa asemassa oleva uhri tarvitsee ystävän ja ystävällisyyttä.Pieni ystävällinen teko (hymy, kuppi kahvia, turvallinen paikka ilman pelkoa, ruoka-annos, lämmin takki) voi olla suuriteko toiselle, ja varsinkin ihmiskaupan uhrille.
Kristittynä meillä on velvollisuutta ja vastuuta toisia kohtaan. Tämän päivän trendi on, että pidä kiinni omista eduistasi ja asioistasi. Kristityillä onaina annettavaa toisille, eikä pitäisi ajatella, miten voisimme hyötyä muista. Jaakobin kirje 2:15–17: ”Jos veli tai sisar on vailla vaatteita ja jokapäiväistä ravintoa ja joku teistä sanoo hänelle: ’Mene rauhassa, lämmittele ja syö kylliksesi’, mutta ei anna hänelle, mitä hänen ruumiinsa tarvitsee, mitä hyötyä siitä on? Samoin uskokin, jos sillä ei ole tekoja, on itsessään kuollut.” Fil 2:4: ”Älkää katsoko vain omaa parastanne vaan myös toisten.”
Jeesuksen omina olemme saaneet vapautuksen synnin orjuudesta. Henkilö, joka on kokenut tämän Jumalan vapauttavan armon, on velvollinen armahtamaan ja auttamaan toisia kykyjensä mukaan. Raamatun kertomuksen pienellä tytöllä oli toivoa antava viesti isännälleen.Meillä on toivoa antava viesti uhreille,että Jeesus antaa sisäisen vapauden. Velvollisuutemme on myös yrittää ohjata uhri konkreettisen avun piiriin.
Tuula Takala
kapteeni
Pelastusarmeijan ihmiskaupan vastaisen työn kansallinen yhteyshenkilö
Lue näköislehdestämme myös rikosuhripäivystyksestä ja sen tekemästä tärkeästä työstä ihmiskaupan uhrien parissa:
Sotahuuto 09/20Rikosuhripäivystys ihmiskaupan uhrien tukena. Jari Karppinen: reilumman yhteiskunnan puolesta. |