Julkaistu 27.2.2024 07:00
Musiikki voi murtaa muurit
Jumala on luonut taivaan ja maan, kaiken elävän, ja Jumala on luonut musiikin. C. S. Lewisin kirjassa ”Taikurin sisarenpoika” kaksi lasta saa nähdä, kuinka Narnian maa luodaan. Aslan, suuri leijona ja Jeesuksen symboli, kiertelee ja laulaa aluksi tyhjällä ja pimeällä planeetalla. Sitä mukaa kuin leijona laulaa mitä vaihtelevimmilla tavoilla, syntyy lisää ja lisää, ja lopulta lasten silmien edessä levittäytyy ihana maa.
C.S. Lewisin tarina Narnian luomisesta on vain kertomus, mutta pidän siitä ajatuksesta, että maapallomme luominen tapahtui tällä tavalla. Raamatussa lukee “Jumala sanoi” kun hän tekee luomistyötään, mutta ehkä hänen puheensa kuulosti laululta. Kuka tietää?
Lauloiko Jumala vai puhuiko, se ei ehkä ole merkittävää, mutta on varmaa, että Raamatussa Jumala käyttää usein musiikkia tarkoituksiinsa. Kun israelilaiset olivat palanneet Egyptin vankeudesta ja heidän piti vallata Jeriko, Jumala käski heidän kiertää Jerikon muureja seitsemän päivän ajan. Seitsemäntenä päivänä, kun he tekivät seitsemää kierrostaan muurien ympäri, Jumala halusi heidän soittavan pasuunoita. Uskon, että se oli ensimmäinen mutta ei viimeinen kerta, kun Jumala käytti soittokuntaa johonkin suureen. Kaupungin muurit sortuivat pasuunoiden soidessa, ja israelilaiset valtasivat kaupungin.
Kun kuningas Saul oli pahasti ahdistunut, paimenpoika Daavid haettiin soittamaan hänelle harppua. Daavid, josta myöhemmin tuli Israelin kaikkien aikojen mahtavin kuningas ja Jeesuksen esi-isä, oli oppinut soittamaan harppua isänsä lampaiden kaitsijana. Hän on kirjoittanut suurimman osan lauluista Raamatun laulukirjaan, Psalmeihin, josta löytyy lauluja kaikkiin mielialoihin. Vielä nykyäänkin musiikilla voidaan lievittää ahdistusta. Esimerkiksi ahdistuneille nuorille suositellaan lempikappaleiden kuuntelemista.
Sen lisäksi että musiikki lievittää ahdistusta, sen kautta voi myös ilmaista monia tunnetiloja. Kun Maria sai tietää, että hänestä tulee Jumalan pojan äiti, hän lauloi ilosta ja ihmetyksestä. Jeesuksen syntyessä enkelit lauloivat ylistyslaulua ja paimenet lauloivat riemusta. Raamatun aikoinakin jonkun kuollessa laulettiin valituslauluja. Jeesuksen ratsastaessa aasilla Jerusalemiin häntä tervehdittiin kuninkaana, ja odottaessaan ihmiset lauloivat ylistyslaulua. Kun Paavali ja Silas olivat vankilassa, he lauloivat ylistystä Jumalalle, ja Jumala pelasti heidät ihmeellisellä tavalla. Jopa aikojen lopussa Jumala tulee käyttämään musiikkia. Ilmestyskirjassa trumpettien äänet ilmoittavat tulevista katastrofeista. Siellä kerrotaan myös ylistyslauluista Jumalalle taivaaseen.
Musiikki on tuonut iloa elämääni, ja kun olin vielä pieni, isäni opetti minulle kornetinsoittoa. Myöhemmin kävin soittotunneilla ja sain soittaa Pelastusarmeijan torvisoittokunnassa. Musiikin ansiosta olen saanut monia ystäviä ja käynyt musiikkileireillä eri maissa. Olin musiikkileirillä, kun vastasin ”tahdon” Jeesuksen pyyntöön seurata häntä. Musiikki voi ilmaista kaikkia tunteita, ja musiikki on sama kaikilla kielillä. Toki musiikkityylejä on erilaisia, ja musiikki on erilaista eri maissa, mutta sitä ymmärretään yli rajojen aivan eri tavalla kuin kieliä. Nykyisin soitan
Pelastusarmeijan kansallisessa soittokunnassa, joka harjoittelee kerran tai pari lukukaudessa. Mukana on sekä niitä, jotka tunnen jo lapsuudesta, että monia uusia. Useat maat ovat edustettuina, kiitos uussuomalaisten. Meillä on hauskaa ja musisoimme yhdessä. Parasta on silti mennä kaupungille soittamaan. Kun soitamme Helsingin rautatieasemalla, monet pysähtyvät kuuntelemaan. Koolla on kansallisuuksiltaan monenlaista väkeä. Emme osaa läheskään kaikkien yleisössä olevien kieltä, mutta musiikki yhdistää. Joihinkin soittamiimme kappaleisiin sisältyy kansainvälisesti tunnettuja kristillisiä lauluja. Toisissa kappaleissa musiikki saa puhua puolestaan. Toivon, että Jeesuksen armosta ja Jumalan rakkaudesta kertova vaskimusiikkimme voi murtaa muureja kuulijoissa, ei ehkä niin suuria ja näkyviä kuin Jerikon, mutta muureja sydämessä.
Katarina Nordström
pelastussotilas, Uusikaarlepyy
Tämä teksti on luettavissa ruotsiksi Sotahuudon numerossa S2/2024.
Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesiSotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa. |