Julkaistu 2.5.2016 11:00

Mieleenpainuvia kokemuksia luonnossa

Parhainta lapsuuteni keväissä oli, että sain syntymäpäiväni aikaan vaihtaa saappaat pikkukenkiin. Olen kevään lapsi. Vuodenajoista kevät on minulle mieluisin, sen valoisuus ja vehreys.

Lapsuuteni maalaismaisemaan kuuluivat viljapellot. Kynnetyt pellot keväällä muistuttivat siitä, että on kylvön aika ja pian saikin nähdä vihreänä orastavat pellot. Kesällä lapset veivät eväskorit heinätöissä oleville. Leikatun heinän sänki kutitti kivasti jalkapohjia. Syksyn alkaessa kypsynyt vilja puitiin ja koottiin aittoihin. Siitä tiesi, että leipää saadaan tulevankin vuoden aikana.

Partiolaisena oli jännittävää osallistua partioretkiin tuntemattomassa maastossa vain kartta ja kompassi oppaanaan. Perille päästäkseen oli seurattava luonnon merkkejä ja karttaan merkittyjä metsäpolkuja.

Olen syntynyt Etelä-Karjalan järvimaisemissa. Sieltä perheemme muutti Länsi-Suomeen meren äärelle. Veteen olen aina suhtautunut kunnioittavasti ja hieman pelokkaastikin. En koskaan mene uimaan syviin vesiin. Mutta meren aaltojen kohinassa on jotain valloittavaa.

Olen asunut vuosikymmeniä Helsingissä meren lähellä ja muutaman vuoden Tallinnassa, jolloin tein usein merimatkan Suomenlahden yli.  Meri näyttäytyi eri muodoissaan, joskus aallot velloivat korkeina ja toivoin vain pääseväni turvallisesti toiselle rannalle. Kun meri oli tyyni ja sai katsella henkeäsalpaavaa auringonlaskua tai veteen kajastuvaa kuunsiltaa, matka olisi voinut vain jatkua ja jatkua.

Muistelen kesäisiä mökkivierailuja Länsi-Suomen saaristossa. Saaren luonto oli enimmäkseen kallioita ja metsää sekä ympäröivä meri. Perheen pikkutytön kanssa lähdimme samoilemaan, kun aika kävi pitkäksi tai joku asia alkoi harmittaa. Retkillämme emme useinkaan päässeet pihakallioita pidemmälle. Luonnossa oli paljon tutkittavaa. Laskimme, miten monta erilaista vihreää on sammaleiden väreissä. Istuimme kivelle, kuuntelimme lintujen laulua, keksimme sanaleikkejä: puolukka on punainen, mustikka on mustan sininen. Hyttynen hyrisee, itikka inisee, leppäkerttu lentää… Jatkoimme matkaa, juoksimme metsäpoluilla sulassa sovussa muurahaisten ja hyttysten kanssa.  Rantakalliolla pohdimme, miksi sammakko saa hypätä kämmenelle, mutta käärmettä pitää katsella kaukaa.

Toivon, että tuleva kesä suo meille mieleenpainuvia hetkiä luonnon keskellä.

”Kaiken hän on alun alkaen tehnyt hyväksi ja asettanut iäksi jatkumaan, mutta ihminen ei käsitä Jumalan tekoja, ei niiden alkua eikä loppua.” Saarnaaja 3:11

Jotta hyvää luontoa säilyisi myös tuleville sukupolville, taidan jättää sen muovikassin kauppaan ja ottaa mukaan yhden niistä kangaskasseista, jotka lojuvat käyttämättöminä kaapissani.

Arja Laukkanen
everstiluutnantti


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä

Artikkeli 27.03.2025

Hyvin tehty, sinä hyvä ja uskollinen palvelija

Nykyään puhutaan paljon vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä. Sana ”vastuullisuus” voi kuitenkin pitää sisällään laajasti asioita.
Artikkeli 17.03.2025

Kumppanuuskeräyshaaste 2025

Haluamme haastaa teidät mukaan tärkeään keräykseen. Pelastusarmeijan kumppanuuskeräys toteutetaan tänä vuonna 16.3.–13.4. ja sen avulla tuetaan kansainvälisen Pelastusarmeijan paikallisesti tekemää pitkäjänteistä työtä ihmisten perustarpeiden, kuten ravinnonsaannin, terveydenhuollon ja koulutuksen parissa kohdemaissamme Pakistanissa, Ghanassa, Togossa, Argentiinassa, Paraguayssa ja Uruguayssa.
Artikkeli 14.03.2025

Kumppanuuskeräys - yhdessä auttamista ja rukousta

Pelastusarmeijan kumppanuuskeräys toteutetaan tänä vuonna 16.3.–13.4. Keräyksen kautta olemme mukana auttamassa yhteisöjä, perheitä ja lapsia kumppanuusmaissamme. Mikä on kumppanuuskeräys? Keitä sillä autetaan? Onko se muutakin kuin hyväntekeväisyyttä? Pelastusarmeijan naistyön sihteeri, majuri Anna Kotrikadze vastaa näihin kysymyksiin.
Artikkeli 07.03.2025

Varaston veikkoset

Tampereella sijaitsee Pelastusarmeijan myymälätoiminnan pohjoinen varasto. Varastomiehet, autonkuljettajat Risto Lehtomaa ja Oleg Kurgi ovat työskennelleet lukuisia vuosia varastolla, jossa on yli kolmekymmentä vuotta tehty yhteistyötä Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen kanssa ottamalla työharjoitteluun maahanmuuttajien kielikurssin opiskelijoita. Myös Oleg on tullut työyhteyteen tätä kautta.