Julkaistu 2.9.2024 07:00
Kwetu Mbagala – tyttöjen tukena Tansaniassa
Kwetu Mbagalan tyttökoti Dar Es Salaamissa on vuonna 1994 perustettu keskus tytöille, jotka ovat eläneet kadulla tai joutuneet ihmiskaupan uhriksi.
Kwetu Mbagalan tyttökodin ohjelma on suunnattu 7–18-vuotiaille tytöille. Keskus tarjoaa tytöille turvallisen asuinpaikan, ja he saavat psykososiaalista tukea, elämäntaitojen opetusta sekä yksilö- ja ryhmäterapiaa. Tytöt ohjataan Mbagalaan paikallisen sosiaalitoimen kautta.
Mbagalan työntekijät tekevät seurantakäyntejä perheiden luo varmistaakseen, että tyttöjen kotiolot ovat hyvät. Osa tytöistä on orpoja, jotka ovat asuneet Mbagalassa lapsesta asti, ja heille pyritään löytämään vaihtoehtoinen asuinpaikka sopivasta sijaisperheestä.
Tyttökoulu toimii yhteistyössä ihmiskauppaa vastaan taistelevien järjestöjen kanssa ja luennoi paikallisille yhteisöille ihmiskaupasta, joka on edelleen valitettavan laajalle levinnyt ilmiö Tansaniassa.
Tukea koulunkäyntiin ja työelämään
Tytöt saavat Mbagalanissa opetusta, ja heille järjestetään leirejä, retkiä ja kerhotoimintaa. Tytöt on jaettu kahteen eri ryhmään. Mbagala-ryhmään kuuluvat 7–13-vuotiaat tytöt, jotka opiskelevat alakoulussa. Kwetu-ryhmään kuuluvat 14–18-vuotiaat tytöt, jotka voivat osallistua mieluiselle ammatillisen koulutuksen kurssille ja valmistua esimerkiksi sihteerin, räätälin tai kampaajan ammattiin. Tyttökoti tukee ammatin harjoittamista esimerkiksi hankkimalla heille ompelukoneen tai vuokratuolin kampaamosta. Näin tytöillä on mahdollisuus opiskella itselleen ammatti ja elättää itsensä tulevaisuudessa.
Tytöille opetetaan myös yleishyödyllisiä taitoja, kuten kasvimaan viljelyä ja sikojen kasvatusta. Porsaista saadut myyntitulot käytetään tyttökodin toiminnan rahoittamiseen ja kasvimaan satoa käytetään ruoanlaitossa. Tyttökodin alueella toimii Pelastusarmeijan osasto, jossa pidetään sunnuntaisin jumalanpalvelus.
Elämää muuttava ohjelma
Kwetu Mbagalan tyttöjen todellisuudesta antaa kuvaa Neeman kokemus. Hänelle tyttökoti antoi uuden suunnan.
– Vanhempani erosivat, kun olin pieni. Äitini kasvatti minut yksin. Hänen ystävänsä Dar es Salaamissa tarvitsi palvelustytön, ja äiti ehdotti minua. Suostuin ja lähdin kaupunkiin. Perhe otti minut vastaan ystävällisesti ja kunnioittavasti. Kolmen kuukauden jälkeen asiat kuitenkin muuttuivat. En saanut palkkaani, perheen äiti alkoi kohdella minua huonosti ja hänen aviomiehensä lyödä minua. Perheen äitikin pahoinpiteli minut useita kertoja. Hän väitti miehelleen, että olin varastanut perheeltä rahaa. Lopulta naapuri vei minut poliisiasemalle, ja minut tuotiin Pelastusarmeijan turvakotiin. Sosiaalityöntekijä auttoi minua tekemään rikosilmoituksen perheestä. Opin Pelastusarmeijan turvakodissa erilaisia taitoja, kuten yrittäjyyden perusteita ja vaatteiden valmistusta. Näistä taidoista on ollut minulle paljon hyötyä. Kukaan ei myöskään enää kerro valheita minusta eikä käytä minua hyväksi. Minua kohdellaan hyvin ja kunnioittavasti. Sain tyttökodissa uuden elämän.
Monia haasteita
Mbagalalla koetaan myös monenlaisia haasteita. Yksi ongelmista on, että tyttöjä karkaa ajoittain koulumatkalla. Tytöillä on riski päätyä uudestaan ihmiskaupan uhriksi tai ajautua muihin vaikeuksiin. Keskuksen oma koulu olisi ratkaisu, mutta koulun ylläpitäminen edellyttäisi paljon taloudellista tukea. Tyttökodin oma klinikka olisi tarpeellinen. Osalla Mbagalaan tulevista tytöistä on HIV, joten heidän olisi tärkeää saada hoitoa helposti. Kiinteistö tarvitsisi kipeästi kunnostusta ollakseen turvallinen ympäristö tytöille ja työntekijöille.
Tansanian talous on kasvanut viime vuosina, mutta yli neljäsosa väestöstä elää edelleen köyhyysrajan alapuolella, eikä nopea väestönkasvu helpota tilannetta. Yhteiskunta tarvitsee tukea erityisesti koulutuksen sekä lasten ja nuorten ihmisoikeuksien saralla. Myös työttömyys, sukupuolten välinen epätasa-arvo ja riittävän ravinnon puute näkyvät haasteina. Paikallinen Pelastusarmeija auttaa yhteisön haavoittuvimpia lapsia kohti parempaa, itsenäistä tulevaisuutta. Kummiksi ryhtymällä voit auttaa Tansanian lapsia saamaan turvallisen lapsuuden ja tulevaisuuden, jossa heidän ei tarvitse tinkiä unelmistaan.
Teksti ja kuvat: Pelastusarmeijan kummitoiminta
Tutustu kummitoimintaamme ja sen eri kohteisiin tästä. Tule mukaan kummiksi!
Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesiSotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa. |