Julkaistu 16.8.2023 07:30
Kuntouttava työtoiminta – Asumispalveluiden palvelupaletin uusi erinomainen työmuoto
Pelastusarmeijan asumispalveluyksiköt ovat aina tarjonneet asukkailleen matalan kynnyksen työtoimintaa, jonka tavoitteena on tukea asumisen onnistumista toiminnallisella menetelmällä, lieventää haittatekijöitä sekä synnyttää osallisuutta yhteisössä. Pelastusarmeijan Keskustalon yksiköissä Helsingin Kalliossa on viime syksynä alkanut uutena toimintana kuntouttava työtoiminta, joka on Helsingin kaupungin ostopalvelu.
Kuntouttava työtoiminta on tavoitteellisempaa ja rakenteellisempaa työtoimintaa, jonka tavoitteena tukea asiakkaiden työllistymistä tai hakeutumista koulutukseen. Kahdellakymmenellä asiakaspaikalla Pelastusarmeija on jo pääkaupunkiseudun suurin kolmannen sektorin kuntouttavaa työtoimintaa tarjoava toimija.
Leif Jussila toimii työtoiminnan esihenkilönä Pelastusarmeijan Alppikadun asumispalveluyksikössä. Hän vastaa Keskustalon matalan kynnyksen työtoiminnasta, johon osallistuvat Alppikadun Asunto ensin -konseptilla toimivan asumispalveluyksikön sekä tilapäistä majoittumista tarjoavan Castréninkadun yksikön asukkaat, sekä kuntouttavasta työtoiminnasta, johon Helsingin kaupunki on ostanut 20 asiakaspaikkaa.
– Työtoiminta on yksikön isoin työryhmä tänä päivänä, Leif kertoo. – Se on kasvanut runsaasti näiden seitsemän vuoden aikana, jonka olen ollut mukana, yhdestä henkilöstä kahteentoista. Matalan kynnyksen työtoiminnassa työskentelee kaksi työvalmentajaa, kuntouttavassa työtoiminnassa yksi työvalmentaja ja yksi sosiaaliohjaaja. Kiinteistötyötä johtaa kiinteistötyön koordinaattori ja kolme kiinteistöhoitajaa. Keittiössä työskentelee kaksi keittiöalan ammattilaista.
Työtoiminta on alkanut Keskustalolla jo 2012 vanhan asuntolan peruskorjauksen yhteydessä, jolloin nykyiset yksiköt aloittivat toimintansa.
– Viimeisen parin vuoden ajan olemme profiloituneet siihen suuntaan, että keskitymme entistä enemmän työelämän valmiuksiin.
Matalan kynnyksen työtoiminta
Matalan kynnyksen työtoiminta on toiminnallisen kuntoutumisen menetelmä, jossa herätellään yhteisökasvatuksellisilla menetelmillä asukkaan kykyä ottaa vastuuta työtehtävistä, joita hänellä on mahdollisuus tulla päivittäin tekemään työtoimintaan. Päällimmäisenä tavoitteena on asukkaan omien voimavarojen vahvistaminen ja itsetunnon kohentaminen tukien asumisen onnistumista. Samalla toiminta lieventää haittatekijöitä sekä synnyttää osallisuutta yhteisössä.
Alppikadun asumispalveluyksikössä ja Castréninkadun yksikössä on asukkaita yhteensä 155. Heistä 30–50 on mukana työtoiminnassa päivittäin.
– Pääpainopisteenä matalan kynnyksen työtoiminnassa on ylläpitosiivous. Se käsittää noin 95 % matalan kynnyksen työtoiminnasta. Täällä on paljon ihmisiä ja runsaasti toimintaa, niin aina riittää siivottavaa. Muut matalan työtoiminnan työmuodot, kuten ympäristötyö, ovat lyhytkestoisempia kausiluontoisia toimintoja, Leif selventää.
Asukkaat ovat töissä kello 9 ja 14 välillä. Päivän aikana on kaksi työnjakoa, joihin voi ilmoittautua. Työpäivän päätteeksi maksetaan työosuusraha 2 euroa tunnilta. Raha on tuloverolakiin sidottu, joten se ei vaikuta asukkaan toimeentulotukeen tai eläkkeeseen.
– Usein ajatellaan, että se on se raha, mikä motivoi. Näin varmasti onkin, mutta olemme saaneet havaita, että sisällön saaminen päivään on ollut asukkaille se isoin juttu. Kun siivotaan omaa asuinpaikkaa ja ympäristöä, se auttaa huolehtimaan asuinympäristöstä. Miehet kokevat enemmän vastuuta toiminnastaan. Työtoiminta rauhoittaa myös tätä taloa, ja väittäisin, että se vähentää myös päihteidenkäyttöä huomattavasti, sanoo Leif.
Kuntouttava työtoiminta
Kuntouttava työtoiminta on Helsingin kaupungin ostopalvelu. Pelastusarmeija sai virallisen kilpailutustuloksen viime kesänä, ja lokakuun alussa kuntouttava työtoiminta pääsi alkamaan täydellä teholla. Keskustalo tarjoaa 20 kuntouttavan työtoiminnan asiakaspaikkaa. Helsingin kaupungilla on oma kuntouttavan työtoiminnan tiimi, joka vastaa Helsingin alueen työttömistä. Kaupungin sosiaaliohjaajat haastattelevat ihmisiä ja katsovat, ketkä soveltuvat kuntouttavaan työtoimintaan. Tämän jälkeen he ovat yhteydessä sopiviin kohteisiin, kuten Pelastusarmeijaan.
– Kerran viikossa lähetämme Helsingin kaupungille sen hetkisen paikkalukumme, Leif mainitsee.
Kuntouttavassa työtoiminnassa käytetään yhteisö- ja yksilövalmennuksen sekä neuropsykiatrisia menetelmiä. Yksilövalmennuksessa asiakasta tuetaan hänen henkilökohtaisten tarpeidensa mukaan. Asiakkaan lähtötilanne arvioidaan, ja hänen kanssaan laaditaan kuukausittainen valmennussuunnitelma, jota seurataan moniammatillisen tiimin tuella. Tiimiin kuuluvat työvalmentaja, lähihoitaja, toimintaterapeutti, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, sosiaaliohjaaja ja toimistosihteeri. Asiakkaat ovat itse vahvasti mukana kuntouttavan työtoiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Kuntouttavan työtoiminnan kesto on 3–12 kuukautta.
– Toiminta on tarkkaan kaupungin kanssa määritelty. Kaupunki tekee myös tarkistuskäyntejä pari kertaa vuodessa. Tämä on hyvin valvottua toimintaa, ja se on mielestäni hyvä. Tällä hetkellä Helsingissä on vain viisi toimijaa, joilta kaupunki ostaa kuntouttavan työtoiminnan palveluja. Olemme jo nyt kolmannen sektorin palveluntarjoajista isoin, Leif toteaa tyytyväisenä.
Laajasti mahdollisuuksia
Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään Pelastusarmeijan Kallion Keskustalon yksiköissä: Alppikadun asumispalveluyksikössä, Castréninkadun yksikössä, Sosiaalipalvelukeskuksessa, Helsingin osastossa ja Pelastusarmeijan upseerikoululla. Pelastusarmeijan yksiköt tilaavat työtoiminnalta säännöllisesti erilaisia palveluita ja tehtäviä. Tarjottavien työtehtävien kirjo on laaja, kuten puhtaanapito- ja siivoustyöt, remontointi, keittiö- ja catering-tehtävät, erilaiset järjestelytyöt, ympäristö- ja naapurustotyö, sosiaalialan avustavat työtehtävät, erilaiset kädentaidot, graafinen suunnittelu ja pyöräpaja.
– Meillä on muun muassa tuotepaja, jossa painamme mukeja ja paitoja. Ajatuksena on kehittää omia tuotteita, joita pystyisimme myymään laajemminkin, Leif kertoo. – Työtoiminnan alla tapahtuu monenlaista mielenkiintoista. Tällä hetkellä meillä on kuntouttavassa työtoiminnassa henkilö, joka on kouluttautunut vertaistyöntekijäksi. Hän käy pitämässä ryhmiä päihteettömästä elämästä.
Leif on myös innoissaan yksikön kiinteistö- ja keittiötiimeistä.
– Toteutamme kiinteistönhuoltoa aivan uudella tavalla. Meillä on tämän puitteissa oma kiinteistötiimi, työtä johtaa kiinteistötyön koordinaattori ja tukena on kolme kiinteistönhoitajaa. Pelastusarmeijan kiinteistöosasto ostaa meiltä tämän rakennuksen kiinteistöpalvelut. Keittiössä meillä toimii puolestaan kaksi ammattikokkia, ja sinne ohjautuu työtoiminnan kautta heitä, joita kiinnostaa opiskella ruoanvalmistusta. Sillä, että meillä on lämmintä ruokaa tarjolla arkisin, on tähän taloon rauhoittava vaikutus.
Tavoitteena työllistyä
Kuntouttavassa työtoiminnassa tähdätään työelämävalmiuksiin, ja täältä asiakkaat jatkavat Helsingin kaupungin omiin palveluihin tai parhaassa tapauksessa työllistyvät avoimille työmarkkinoille. Leif muistuttaa, että myös matalan kynnyksen työtoiminnan asiakkailla on mahdollisuus nousta mukaan kuntouttavaan työtoimintaan, jos he osoittavat kiinnostusta työelämän valmiuksia kohtaan.
Leif kertoo, että palaute on ollut rohkaisevaa.
– Asiakkaat ovat kokeneet, että olemme oikeasti valmistelleet heitä työelämän vaatimuksiin. He ovat pitäneet siitä, että nämä ovat aitoja työtehtäviä. Meillä on jo henkilöitä, jotka ovat suorittaneet sopimuksen läpi, ja kevään aikana useampi heistä jatkoi eteenpäin.
Myös Leifillä on katse horisontissa.
– Toivomme, että voimme entuudestaan laajentaa työtoimintaa. Jokainen kuntouttavan työtoiminnan työtehtävä vaatii kyseisen alan perustutkinnon omaavan työnohjaajan. Sitä kautta toivon, että voisimme myös myydä näitä tutkinnon osa-alueita. Haaveena on myös, että hamassa tulevaisuudessa voisimme tuplata asiakasmäärän. Kuitenkin kun tämä on uusi toiminto, keskitymme nyt sen vakiinnuttamiseen. Löydämme mahdolliset sudenkuopat ja näemme, mitkä asiat toimivat, ja vasta sitten lähdemme laajentamaan.
Pyörähuollosta uusi ammatti
Yksi mielenkiintoinen työmuoto, joka tuli jo aiemmin mainittua, on Alppikadun työtoiminnan polkupyöräpaja. Pajalle kuka tahansa voi tuoda polkupyöränsä huoltoon, joka kattaa pyörän pesun, osien tarkastamisen ja huoltamisen ja tarvittaessa myös rikkinäisten osien vaihtamisen. Pyöräpajan työtä johtaa työnohjaaja, jolla on auto- ja pyörämekaanikon ammattitutkinto.
– Pyörähuolto on ollut mukana pienimuotoisena matalan kynnyksen työtoiminnassa jo useamman vuoden. Nyt kuntouttavan työtoiminnan puitteissa olemme hakeneet tälle laajempaa asiakaskuntaa ja näkyvyyttä, tavoitteena on tavoitella erityisesti naapurikorttelien asukkaita ja toimijoita. Tilat ja työvälineemme on uusittu, Leif paljastaa.
Pääsemmekin lopuksi piipahtamaan pyöräpajalla. Siellä on kuntouttavassa työtoiminnassa 40 vuotta täyttävä oulunkyläläinen Ville Salmi . Työn alla hänellä on tällä hetkellä valkoinen maastopyörä ja sähköskuutti.
Ville kertoo, että ennen kuntouttavaa työtoimintaa hän ehti olla viitisen vuotta työttömänä. Hänellä on rakennusalan perustutkinto, ja hän on tehnyt alan töitä.
– Kuntouttavassa työtoiminnassa aloitin siivoustehtävissä, mutta sitten pääsin tänne pyöräpajalle. Täällä oli nyt jo eläköitynyt talonmies Taisto, joka tiesi fillareista tosi paljon, hän opasti minua alkuun. Opin pyöränkorjaamisen alkeet.
Ville on viihtynyt pajalla hyvin:
– Täällä on hyvä työilmapiiri, ja tänne on mukava tulla. Tässä työssä on tietynlainen vapaus. Välillä on kiirettä, muttei liian stressaavaa. Välillä tulee jotain todella haastavia tehtäviä vastaan. Jos en ole jotain osannut korjata, olen aina voinut pyytää apua.
Ville on juuri valmistumassa, ja suosittelee kuntouttavaa työtoimintaa lämmöllä:
– Joko jatkan näitä kuntouttavia työtoimintoja, tai mistä tietää, jos vaikka työllistyisin, Ville sanoo hymyillen. – Suosittelen tätä paikkaa, jos harkitset kuntouttavaa työtoimintaa. Ilmapiiri on hyvä ja ohjaajat mukavia. He ovat valmistelleet ja auttaneet minua paljon. Olen kiitollinen. Olen löytänyt täältä pajalta itselleni uuden ammatin.
Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni Kaarttinen
Tutustu kuntouttavan työtoiminnan pyörähuoltoon, tuotepajaan ja muihin toimintoihin!
Facebook: Pelastusarmeijan asumispalveluyksiköiden kuntouttava työtoiminta
Instagram: pelastusarmeijakuty