Julkaistu 30.7.2019 06:00
Köyhän huuto
Minulle tuntematon
nainen tuli ulos kappelin ovesta. Jotenkin hän onnistui jättämään sormensa
sulkeutuvan oven väliin. ”Auts!” nainen huudahti ja rupesi selittämään
minulle, satunnaiselle ohikulkijalle, että
taivaan Isän pitäisi nyt puhaltaa pipi
pois hänen sormistaan. Menin hämilleni enkä saanut sanaa suustani.
Nainen jatkoi matkaansa ja vasta hänen kadottuaan
kulman taakse tiesin, mitä minun olisi pitänyt hänelle vastata. Minun
olisi tietysti pitänyt sanoa, että taivaan Isä ei taida puhaltaa sinun
kipeisiin sormiisi, mutta hän lähetti minut tekemään sen. Siksi satuin tähän kohdalle juuri nyt.
Kun maailmassa tapahtuu pahoja asioita, ihmiset kyselevät, missä on Jumala, miksei hän estänyt pahaa tapahtumasta. Tämä on suuri kysymys, johon kukaan teologi ei ole vielä pystynyt antamaan tyhjentävää vastausta. On kuitenkin tilanteita, joissa Jumala voisi kysyä meiltä: ”Missä sinä olit? Mikset tehnyt mitään?”
Kun Israelin kansa oli vapautunut orjuudesta ja oli matkalla omaan maahansa rakentamaan uudenlaista yhteiskuntaa, Jumala antoi heille lain Siinain vuorella. Laissa oli muun muassa nämä sanat: ”Älä tee muukalaiselle vääryyttä äläkä riistä häntä, sillä olet itsekin ollut muukalaisena Egyptissä. Älkää kohdelko huonosti leskiä älkääkä orpoja. Jos kohtelette heitä huonosti, minä kuulen heidän huutonsa, kun he huutavat minulta apua.” (2. Moos. 22:20–23)
Raamatun aikana köyhiä olivat lesket ja orvot. Eri aikoina eri ympäristöissä köyhyydellä on erilaiset kasvot. Meidän aikamme köyhiä, apua tarvitsevia ovat muun muassa ne ihmiskaupan uhrit, joista tässä lehdessä kerrotaan. Kohtaamme elinympäristössämme varmasti myös muita köyhiä, joille me voimme antaa aikaamme ja apuamme. Kuinka meidän käy, jos emme kuule köyhän huutoa? Jos me suljemme korvamme, Jumala kuulee. Katsooko hän silloin meidän laiminlyöntejämme hyvällä?
Kun Raamatussa puhutaan köyhistä, ei aina tarkoiteta pelkästään taloudellisissa vaikeuksissa olevia. Raamatun kirjoittajat tiesivät, että on myös ihmisiä, jotka ovat hengellisesti köyhiä, vailla suhdetta Jumalaan ja vailla elämän tarkoitusta. Johanneksen evankeliumissa (10:10) on Jeesuksen sanat: ”Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän.” Kun köyhä sydämemme huutaa Jeesuksen puoleen, tiedämme hänen kuulevan ja tyydyttävän sen kaipuun, joka meissä on nälkää ja janoakin suurempi: kaipuun elävän Jumalan yhteyteen.
Saga Lippo
majuri
ylisihteeri
Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesiSotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa. |