Julkaistu 27.4.2020 08:03
Koronaviruspandemia: Pelastusarmeija on ”niitä varten, joilla ei ole ketään muuta”
Lähes jokaisessa 131 maassa, joissa Pelastusarmeija toimii, tehdään kriisityötä koronaviruspandemian voittamiseksi. Kansainvälisestä päämajasta käsin tuetaan satoja projekteja yhteisöissä ympäri maailmaa. Viime aikoina on tapahtunut mm. seuraavaa:
Afrikka
Guinean pääkaupungissa Conakryssa Pelastusarmeija toimittaa noin 1500 ihmiselle ruokapaketteja. Naapurimaassa Sierra Leonessa Pelastusarmeija keskittyy saippuan, puhdistusaineiden ja suojavarusteiden tarjoamiseen. Ruokaturvassa on myös ongelmia, joten riisin, öljyn ja säilykekalan jakaminen noin 2 800 hengelle on suunnitelmissa. Ruokaturva on suuri ongelma myös Zambiassa. Pelastusarmeija suunnittelee aterian tarjoamista yli 10 000 ihmiselle. Ruoka tuodaan ovelle kokoontumisten välttämiseksi. Samalla jaetaan tietoa koronavirusepidemian vastaisista toimista.
Amerikka ja Karibia
Boliviassa Pelastusarmeija on tarjoamassa apuaan kolmella paikkakunnalla. Viachassa suuri osa väestöstä on köyhiä, keikkatöitä tekeviä ihmisiä. Koronakriisin vuoksi monilla ei ole nyt lainkaan tuloja. Pelastusarmeijalla on kaksiviikkoinen projekti, jolla ihmiset saadaan ruokittua. Villa Cosmosissa tarjotaan sadalle haavoittuvimmassa asemassa olevalle lämmin ateria viisi kertaa viikossa ainakin kuukauden ajan. La Pazissa toimii samankaltainen ohjelma kolme kertaa viikossa. Costa Rican San Joséssa Pelastusarmeija huolehtii yli 3 000 kadulla asuvasta ihmisestä, jotka eivät saa apua muualta. Vapaaehtoiset valmistavat ruokaa, jota jaetaan päivittäin. Ruuat pakataan mahdollisuuksien mukaan biohajoaviin astioihin. Ecuadorissa ja Perussa Pelastusarmeija tekee yhteistyötä YK:n alaisten järjestöjen kanssa. Vuorilla sijaitsevassa El Ranchossa Ecuadorissa Pelastusarmeija lisää tietoisuutta viruksesta ja jakaa hygieniatarvikkeita. Venezuelasta Peruun tulleista siirtolaisista 90 prosentilla ei ole kunnon työsopimuksia, ja he ovat karanteenin vuoksi nyt suurissa vaikeuksissa. Pelastusarmeija jakaa ruoka-apupaketteja kuukausittain noin 560 perheelle.
Eurooppa
Kreikan Thessalonikissa on todettu puutteita palvelutoimituksissa, ja 300 mm. suojavarusteita ja desinfiointiainetta sisältävää pakettia on koottu paikallisen terveydenhuollon avuksi. Lisäksi on tehty avustuspaketteja haavoittuville perheille. Italiassa Pelastusarmeija jatkaa noin 700 ihmisen viikoittaista ruoka-apua. Roomassa Pelastusarmeijan osastosta on tullut paikka, jossa paikallishallinto jakaa kasvosuojia. Portugalin Xabregasissa yömaja on sosiaalisen eristäytymisen edistämiseksi muutettu ympärivuorokautiseksi palveluksi. Portossa ruokajakelu on jatkunut, vaikka työntekijöitä on nyt vähemmän.
Venäjällä Pelastusarmeija uhmaa logistisia vaikeuksia ja on jakamassa seuraavan kolmen kuukauden aikana ruoka-avustuspaketteja 12 eri paikkakunnalla ympäri maata.
Etelä-Aasia
Yli 10 000 ihmistä saa Pelastusarmeijalta kiireellistä ruoka-apua Bangladeshissa. Paketeissa on mukana 5 kilon riisisäkki, dhalia, öljyä ja suolaa. Pelastusarmeija on kriisin aikana jo aktiivisesti auttanut monilla paikkakunnilla. Nyt paikalliset viranomaiset ovat pyytäneet Pelastusarmeijaa ”auttamaan ja suojelemaan” Jashoressa seksityöläisinä olevia naisia. Intiassa monet köyhät ihmiset ovat vaikeuksissa ulkonaliikkumiskiellon takia. Pelastusarmeija auttaa paikallisella tasolla: esimerkiksi Pelastusarmeijan Intian keskinen territorio on jakautunut 15 alueeseen, joissa jokaisessa annetaan päivittäin 150 ihmiselle ruoka-apua. Pakistanissa Pelastusarmeija tukee noin 6 000 riskiryhmään kuuluvaa ihmistä neljällä paikkakunnalla.
Etelä-Tyynimeri ja Itä-Aasia
Australiassa Pelastusarmeija haluaa pitää tavalliset palvelut toiminnassa kriisin aikanakin. Uutena on hotellien kanssa tehty yhteysprojekti, jolla pyritään tarjoamaan turvapaikkoja haavoittuvassa asemassa oleville. Ruoka-apu toimii noutoperiaatteella. Paikalliset Pelastusarmeijan työpisteet kokoavat paketteja yhteisön tueksi. Pakettien sisältö vaihtelee paikkakunnittain, mutta ajatus on sama: et ole yksin, Pelastusarmeija on tukenasi. Koreassa Pelastusarmeija on keskittynyt suojavarusteiden ja puhdistusaineiden jakamiseen. Myös ruoka-apua annetaan. Uudessa-Seelannissa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneet voivat ottaa yhteyttä Pelastusarmeijaan puhelimella tai Skypen kautta. ”Velkaantuneet voivat olla nyt todella huolestuneita lainojen maksusta”, sanoo kapteeni Gerry Walker. ”Uusiseelantilaisten tulee auttaa toisiaan niin paljon kuin pystyvät. Pelastusarmeija on täällä niitä varten, joilla ei ole ketään muuta.”
Kansainvälisen päämajan viestintä