Julkaistu 2.8.2024 07:00

KOHO-koulutus pelastusrenkaana elämän tyrskyissä

Ville Sahan elämässä oli vaihe, jolloin turvaverkot pettivät ja syrjäytyminen yhteiskunnasta näytti oletettavalta. Pelastusarmeijan Tampereen osaston KOHO-koulutus tuli Villen elämään oikealla hetkellä ja katkaisi negatiivisen kierteen. Nykyisin Ville Saha toimii vapaaehtoisena Pelastusarmeijassa ja katsoo positiivisena tulevaisuuteen.

Tamperelainen Ville Saha on viisikymmentävuotias, haastatteluhetkellä melkein päivälleen – on aihetta juhlaan! Elämä näyttää myös muutoin nyt valoisalta: hän on löytänyt Pelastusarmeijasta mielekkään yhteisön, ja toiveissa on työllistyminen. Elämäntilanne näytti muutama kuukausi sitten paljon synkemmältä.

– Olen hoitoalan ihmisiä, mutta olen toiminut myös valokuvaajana ja tiedottajana. Viime vuodet työskentelin hoitajana kehitysvammaisille aikuisille. Haasteita alkoi kertyä elämääni. Erosin. Minulle tuli nivelrikko. Jouduin pitkälle sairaslomalle ja olin kotona kävelemättä puoli vuotta. Pelkän sairauspäivärahan varassa eläessä talous- ja velka-asiat alkoivat kaatua päälle. Tässä murroskohdassa myös kaikki vanhat ihmissuhteet jäivät taka-alalle, Ville kertaa menneitä.

– Koin olevani menossa vauhdilla yhteiskunnan ulkopuolelle. Tukiverkot pettivät, ja minä putosin. Onneksi Pelastusarmeija otti minusta kopin.

Ville silmään osui Facebookissa mainos Tampereen osaston KOHO-koulutuksesta.

– Näin hyvin laaditun mainoksen koulutuksesta, ja se herätti kiinnostukseni. Päätin hakea koulutukseen ja tulin hyväksytyksi.

Pelastusrengas on heitetty

– KOHO-koulutus oli juuri mitä tarvitsin, oikea pelastusrengas ja elämän tyrskyistä nostava koho, Ville toteaa hymyillen.

Pelastusarmeija ei ollut Villelle entuudestaan tuttu, mutta hän koki, että kynnys oli matala ja vastaanotto lämmin.

– Tämä oli jotain, mitä henkisesti kaipasin, ja olin koulutukseen todella tyytyväinen. Kurssipäiviin kuului myös ateria, ja se toi samalla oikeanlaista päivärytmiä. Kurssin sisällöistä erityisesti talous- ja velkaneuvonnasta oli minulle iso apu, kuten myös sosiaalisten suhteiden ja ajankäytön hallinnasta. Vertaistuki oli koulutuksen suola, Ville sanoo.

Koulutuksen jälkeen Ville jäi mukaan Tampereen osaston toimintaan.

– Olen parhaillaan osastolla työharjoittelussa. Olen tehnyt markkinointiviestinnän toimeksiannon ja liiketoiminnan tehtävien näyttöä.

Ville tekee myös vapaaehtoistyötä osastolla. Hän toimii salivastaavana puuroaamiaisissa.

– Lisäksi olen esimerkiksi avustanut osaston johtajaa, kapteeni Riku Leinoa syksyllä ilmestyvän uuden podcastin esivalmistelussa.

Ville on osallistunut myös muihin osaston toimintoihin, kuten Voimaannuttava valokuvaus -kurssille ja Miesten päiville. Hän kuvaa itseään hengellisesti etsijäksi.

– Myönnän, etten ole kovin harras, olen enemmän toiminnan mies, Ville sanoo hymyillen. – Olen avoin, ja minulla on tällainen etsikkoaika. Uskoa kuitenkin löytyy.

Ville arvostaa sitä, miten Armeijassa ovet ovat auki kaikille, ja miten siellä voi sekä saada että antaa apua.

– Tämä tarjoaa väylän tehdä hyvää. Saa laittaa hyvän kiertoon.

Kohti valoisaa tulevaisuutta

Villen elämässä paistaa nyt aurinko.

– Minulla on kaikesta hyvin positiivinen mieli.

Nivelrikon takia hoitoala jäi menneisyyteen, mutta Ville toivoo työllistyvänsä toimistotöihin.

– Uskon tämän työharjoittelun toimivan siihen oivana ponnahduslautana. En silti aio Pelastusarmeijaa hylätä, aion työllistyttyänikin olla mukana toiminnassa mahdollisuuksien mukaan, Ville lupaa hymyillen.

– Täällä otetaan ihmiset avosylin vastaan. Minutkin. Olen siitä hyvin kiitollinen. Tervetuloa mukaan.

Toni Kaarttinen
Kuva:
Annina Hakala

 

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä