Julkaistu 10.9.2019 06:00
Kivaa puuhailua & sähäkkää säbää
Pelastusarmeijan Helsingin osasto järjestää mukavaa lasten ja nuorten toimintaa Itä-Helsingin Rastilassa 1.–6.-luokkalaisille suunnatun puuhakerhon muodossa. Vanhemmille lapsille on tarjolla sähäkkää säbäilyä (eli salibandya).
Helsingin osastolla on lapsille, nuorille ja perheille suunnattua ohjelmaa. Osaston tiloissa Kalliossa toimivat perhekerho ja nuorten illat, ja ”Sopan” (eli sosiaalipalvelukeskuksen) kanssa osasto järjestää Lasten lauantaita. Lasten lauantait ovat olleet hyvin suosittuja, ja niihin on tutustunut kymmeniä perheitä.
– Monenlaista viritystä löytyy, toteaa hymyillen Helsingin osaston johtaja, kapteeni Esa Nenonen.
– Perhekerhoa ovat pyörittäneet taitavat vapaaehtoisemme. On ollut mukava nähdä paljon äitejä lastenvaunuineen. Se on ollut tervetullut lisä osastomme elämään, sillä kieltämättä osastomme keski-ikä on aika korkea, Esa iskee silmää ja jatkaa:
– Nyt osaston remontin vuoksi perhekerho on tauolla, mutta vapaaehtoisemme ovat pitäneet yhteyttä näihin perheisiin, ja he ovat muun muassa käyneet viettämässä aikaa lasten seikkailupuistossa. Etsimme tapoja pitää näitä toimintoja yllä remontin aikana.
Tästä esimerkkinä ovat Rastilankallion Asukastalo Kulkurissa toimivat puuhakerhon kokoontumiset ja säbä-illat.
– Haluamme jalkautua sinne, missä ihmiset asuvat. Rastila on otollinen alue, sillä täällä asuu paljon lapsiperheitä. Mikä sen parempaa, jos voi lapsille ja nuorille tarjota tällaista ilmaista toimintaa. Haluamme tarjota lapsille hyviä, turvallisia hetkiä, Esa toteaa.
Kivaa puuhailua
Asukastalo Kulkurissa tai sen lähiympäristössä toimiva puuhakerho on viikoittaista ja ilmaista, alakouluikäisille suunnattua kerhotoimintaa. Hetket sisältävät yhteislauluja ja rukouksen, raamatunkertomuksia lapsille sopivalla tavalla, välipalan sekä yhteistä puuhastelua, joka vaihtelee kerrasta toiseen. Se voi olla esimerkiksi kokkailua, pelaamista tai retkiä lähimaastossa.
– Lapset saavat vaikuttaa ohjelmaan, teemme toivelistaa, paljastaa Pelastusarmeijan lapsi- ja nuorisotyön koordinaattori Sanna Vähäaho.
– Motivaatio syntyy mukavasta yhdessä tekemisestä. Huomaamme toki, että tietyt asiat toimivat aina. Urheilusali on kova juttu. Leipominen on hauskaa, sillä kaikki tykkäävät herkutella. Se tosin vaatii meiltä ohjaajilta hiukan organisointikykyä, Sanna toteaa hymyillen.
Mistä ajatus puuhakerhosta sai alkunsa?
– Ajatuksia oli varmasti monellakin suunnalla. Oma lähtökohtani oli kokemuksemme lasten leireiltä siitä, mikä toimii hyvin. Lapset kaipaavat mielekästä tekemistä ja turvallisia, välittäviä aikuisia, joilla on aikaa. Pohdimme, miten tätä voisi tarjota säännöllisemmin. Miten tuoda se arkeen, Sanna pohjustaa.
– Mielessämme olivat myös leirilapsiemme asuinalueet. Selvittelimme asiaa, ja Rastila nousi yhtenä alueena esille. Kontaktoimme lukuisia asukastaloja eri puolilta Helsinkiä. Rastilankallion Asukastalo Kulkurista löysimme hyvän kumppanin.
Helsingin osastolta löytyi myös kiinnostusta tämäntapaiseen toimintaan osaston seinien ulkopuolella.
– Oli tahtoa mennä ihmisten luokse ja tiedustella mitä he tarvitsevat. Mielestäni on tärkeää pyrkiä tavoittamaan lapsia ja perheitä. Olen hiukan huolissani siitä, miten isot koneistot on valjastettu nuorten maailmaan – kuten media. On tärkeää, että Pelastusarmeija on fyysisesti läsnä tarjoamassa hyviä hetkiä, vuorovaikutusta, luotettavia aikuisia, ja toki myös tiettyjä selkeitä sääntöjä ja ohjeita, Esa lisää.
Puuhakerho on ollut suosittu, ja välillä Sanna, Esa ja kerhotiimin kolmas jäsen, luutnantti Kirill Burunov ovat painineet positiivisen ongelman kanssa – talo on ollut täynnä! Mukaan mahtuu kerrallaan parikymmentä lasta.
– Monesti on käynyt niin, että lapsi on tullut mukaan, tykännyt ja seuraavalla kerralla ottanut kaverinsa mukaan – mikä on todella kivaa. Toki ilmoittautua täytyy, sillä haluamme pitää vanhemmat informoituna, Esa kuvailee tilannetta ja jatkaa hymyillen: – Meillä on myös hyvä tiimi! Tällainen lapsiryhmä tarvitsee jo useamman silmäparin.
– Täysi talo on merkki siitä, että olemme oikeassa paikassa ja oikeilla jäljillä. Edelleen saamme uusia lapsia keskuuteemme. Kevätkauden päättäneellä retkellämme puolet oli vakituisia ja puolet uusia. Se kertoo siitä, että olemme edelleen relevantti. Pelastusarmeijan ytimessä on tehdä työtä, johon on tarve. Samalla se palkitsee myös tekijänsä, Sanna täydentää.
Millaista palautetta olette saaneet?
– Kun lapsille on tässä ajassa niin paljon kaikkea tarjolla, niin mielestäni se, että he saapuvat paikalle säännöllisesti, on jo hyvää palautetta. Lapset viihtyvät ja kokevat kerhotoiminnan mielekkääksi. Olemuksellaan ja pienillä asioilla he ilmaisevat, että täällä on hyvä olla, Esa kertoo.
– Meille saapuu lapsia erilaisista taustoista. Pidimme tärkeänä heti alussa, että olemme läpinäkyviä ja kerromme, että toimintaamme sisältyy kristillinen arvopohja ja että se näkyy kerhon ohjelmassa. Alussa mukana kävi muutamia muslimiäitejä. Heidän hyväksyntänsä kerhollemme oli myös yksi palaute siitä, että olemme tehneet asioita oikein, Sanna paljastaa ja jatkaa:
– Toivomme, että voimme tarjota turvallisen kiinnekohdan, olla saatavilla ja antaa esimerkkiä siitä, miten on hyvä olla yhdessä. Tarjota iloa, kuulluksi ja nähdyksi tulemista, kohtaamista ja mahdollisuutta vaikuttaa. Isoja asioita, mutta ne on mahdollista toteuttaa yksinkertaisilla, pienillä keinoilla. Haluamme myös kylvää elämänmittaista ajatusta lapsille siitä, että he voivat aina rukoilla, mitä ikinä tapahtuukaan. Apu on aina lähellä.
Sähäkkää säbää
Perhekerhon lisäksi Rastilankallion Asukastalo Kulkurissa kokoontuu viikoittain Esan johdolla säbä- eli salibandyryhmä. Aiemmin se oli ”jäbäsäbä” ja suunnattu 11–14-vuotialle pojille, mutta nyt myös tytöt ovat tervetulleita pelaamaan.
– Kyllä! Lisäksi tarkistimme ikärajaa – tästä syksystä alkaen ryhmä on suunnattu 9–13-vuotiaille. Aloitimme Säbän vasta reipas vuosi sitten, joten tämä on vielä tällaista oikean kohderyhmän tavoittelua, Esa toteaa hymyillen.
Esa on kokenut urheilun hyvänä työmuotona.
– Urheilu on kulkenut osaston ohjelmassa jo useamman vuoden. Se on hyvä tapa oppia tekemään asioita yhdessä ja purkaa ylimääräistä energiaa. Urheilu tarjoaa paljon iloa ja myönteistä tekemistä, mutta se on myös oivallinen keino käsitellä pettymyksiä ja negatiivisia tunteita. Jos sattuu jotain ikävää, pysähdymme juttelemaan ja ratkaisemme tilanteet.
Millä fiiliksillä pojat ovat olleet mukana?
– Hyvillä fiiliksillä! Muistan, kun kerran erään pojan isä kertoi pojan kovin odottavan, että pääsee pelaamaan. Se tuntui oikein hyvältä, palkitsevalta. Olen kokenut tärkeäksi kysellä myös poikien kuulumisia, kuten miten koulussa menee. Säbässä keskeistä on luottamuksen kasvattaminen ja yhdessä tekemisen meininki.
Oletko itse urheilumiehiä?
– Penkkiurheilua, Esa naurahtaa. – Junnuna toki tuli pelattua lätkää. Pidän kuntosalista, ja nyt olen ollut innostunut pyöräilystä. Päivittäin tulee työmatkapyöräiltyä parikymmentä kilometriä, arkiliikuntaa pitämään mies kunnossa.
Kaikki mukaan!
Kesätauko on nyt ohi. Seuraava säbäily on tiistaina 3.9. ja puuhakerho keskiviikkona 4.9. Esa ja Sanna toivottavat kaikki nuoret ja lapset lämpimästi tervetulleiksi!
Onko syksyllä luvassa jotain erityistä?
– Emme tarvitse taikatemppuja, Sanna naurahtaa. – Samaan tapaan jatkamme avoimesti, iloisesti ja reippaasti. Toivomme, että tavoittaisimme perheitä vielä lähemmin. Olemme pitäneet yhteyttä lasten vanhempiin tekstiviestein ja sähköpostein, mutta tutustuminen kasvotusten on aina arvokkainta, Sanna toteaa ja heittää meille aikuisille vielä haasteen:
– Meillä on hienoja vapaaehtoisia, mutta edelleen mahtuu mukaan. Jos tällainen mielekäs puuhastelu lasten parissa kiinnostaa, kirjoita meille: [email protected]. Tervetuloa mukaan!
Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni Kaarttinen & Helsingin osasto
Puuhakerho ja Säbä jatkuu!
Tiistaisin klo 17 säbäillään, ja puuhakerho kokoontuu keskiviikkoisin 15.30–17 Asukastalo Kulkurissa Rastilankalliossa. Lisätietoa: pelastusarmeija.fi/rastila
Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesiSotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa. |