Julkaistu 3.7.2024 07:00

Kesä, kesä, kesä

Teemana on kesä, ja seuraavaksi joitakin muistoja ja ajatuksia kesästä.

Paljain jaloin juokseminen koko kesäloman ajan, se oli kesää ja vapautta. Oli työlästä tottua taas kenkiin, kun koulu alkoi. Mutta pian olimme jälleen palanneet tuttuihin rutiineihin.

Veljelläni ja minulla oli etuoikeus saada viettää kesät kesämökillä meren rannalla. Monena kesälomana kilpailimme siitä, kuka kävi uimassa eniten ja useimmin. Tämä tarkoitti, että kävimme uimassa loman jokaisena päivänä, säästä riippumatta ja monta kertaa päivässä.

Meillä oli kesäystäviä, jotka näimme kesä toisensa jälkeen. Sisarukset Örebrosta ja veljekset Solnasta esimerkiksi. Joka kesä odotimme jälleennäkemistä ja sitä, että pääsisimme leikkimään, pelaamaan jalkapalloa, uimaan, kiipeilemään puissa ja tekemään muita hauskoja kesälomajuttuja.

Kesää ovat myös mansikat, uudet perunat ja silli. Poutasäällä voi syödä ulkona. Miten ihanaa se onkaan!

Kesä on vehreyttä ja kukkia, kävelyitä ja pyöräretkiä, mutta myös hyvän kirjan lukemista puun varjossa. Raamatun lisäksi luen mieluusti dekkareita ja rikoskirjallisuutta.

Kun ajattelen kesää, niin kimmeltävä meri on sen ihana kuva. Sellainen kuva kertoo minulle ikuisuudesta, kristillisestä toivostamme. Kun ajattelen lapsuuden kesiä, jotka olivat täynnä iloa ja vapautta, silloin ajattelen myös sitä iloa ja vapautta, joka meillä on Kristuksessa. Mikä armo! Pitäkäämme huolta kaikesta siitä, mitä meillä on Kristuksessa ja jakakaamme sitä toivoa muille!

Pitäkäämme huolta myös meristämme, luonnostamme. Meidän pitää hoitaa maapalloamme eikä tuhota sitä. Olemme vastuussa tuleville sukupolville, niin että myös he saisivat nauttia eri vuodenajoista. Myös heidän täytyy saada nauttia kesällä meressä uimisesta, sillistä ja varhaisperunoista ja mansikoista.

Kesään kuuluu marjanpoiminta: ensin mustikat, vadelmat, herukat, lakat ja vähän myöhemmin puolukat. Sieniäkin voi kesällä löytää, mutta lähinnä syksyllä tietysti.

Muistelen kesälomia meren rannalla suurella kiitollisuudella. Ajatella, että pystyimme jättämään kaupungin, että saimme olla maalla meren läheisyydessä. Kaikilla lapsilla asiat eivät todellakaan olleet näin hyvin. Monilla lapsilla ei nykyäänkään ole sellaista mahdollisuutta, mutta on myös ilahduttavaa, että monet yhteisöt, kuten Pelastusarmeija, järjestävät kesäisin toimintaa lapsille ja nuorille.

Mieleeni tulee myös äiti, joka oli aina läsnä. Hän osallistui ja keksi uutta tekemistä, kun emme itse keksineet mitään. Kun olin nuori aikuinen, hän oli paras ystäväni. Kävimme pitkillä kävelyillä ja meillä oli tärkeitä keskusteluja, ei vain kesällä vaan ympäri vuoden. Valitettavasti hän kuoli aivan liian varhain. Mutta olen kiitollinen yhteisestä ajastamme.

Olen myös kiitollinen isästä, joka teki aloitteen meritontin ostamisesta. Hän oli erittäin käytännöllinen ja rakensi kesämökin suurimmaksi osaksi itse. Se varustettiin norjalaisella puukamiinalla, jonka ansiosta meillä oli lämmintä, kun ulkona oli kylmä. Aluksi meillä ei ollut sisällä juoksevaa vettä. Mutta ajan kuluessa asiat ovat muuttuneet ja modernisoituneet.

Isä oli aina hyvin tarkka kierrätyksestä, vaikka ei sitä silloin sillä nimellä kutsuttu. Hän kasvoi köyhissä oloissa ja halusi opettaa lapsiaan hyödyntämään kaiken mahdollisen. Toisaalta hän halusi antaa lapsilleen sen, mitä itse ei ollut saanut. Kesämökki oli tällainen asia, ja se olikin pitkään koko perheelle hyvin tärkeä.

”Sommar, sommar, sommar” (”kesä, kesä, kesä”) on radio-ohjelman ”Sommarpratarna”(”kesäpuhujat”) vinjetti. Vuosien varrella ohjelmassa on ollut monia mielenkiintoisia kesäpuhujia.

Me tulemme eräänä päivänä elämään toisessa todellisuudessa, siellä missä virtaa jokena elämän vesi, kristallinkirkkaana. Siellä on elämän puu, joka kantaa hedelmää kaksitoista kertaa vuodessa ja jonka sato korjataan joka kuukausi. Puun lehdet ovat parantavia. Aurinkoa tai lamppua ei tarvita, koska Herra Jumala tulee olemaan valomme. Tästä voimme lukea Ilmestyskirjasta 22:1–5.

Lopuksi haluan toivottaa sinulle oikein ihanaa ja siunattua kesää aurinkoineen ja sateineen. Kesä, kesä, kesä!

Maud Fennvik
majuri
Temppelin osaston johtaja 

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä 

Artikkeli 10.07.2024

Elävää vettä

Tämän kesäisen hartauden voit viettää yksin tai yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Se sopii erityisen hyvin järven tai meren rannalla vietettäväksi, mutta yhtä hyvin voit hiljentyä kotonasi. Ota tämän tekstin lisäksi esille Raamattu sekä sinulle mieluisan hengellisen laulun sanat tai äänite. Varaa kaikille osallistujille lasi raikasta vettä.
Uutinen 27.06.2024

Millainen työpaikka tukee hyvinvointia – muutos lähtee avoimuudesta

Työterveyshuollon ja Pelastusarmeijan välinen yhteistyö oli toimivuudeltaan heikkoa – huomio kiinnittyi mm. pitkiin sairaslomiin sekä tiedolla johtamisen haasteisiin. Tarve oli tehdä jotain ja huomattiin, että ulkopuolista apuvoimaa ratkaisuun kaivattiin. Tästä lähti Pelastusarmeijan ja Emkinen välinen yhteistyö liikkeelle.
Artikkeli 26.06.2024

Laadukas secondhand-vaate on ekoteko

Pelastusarmeijan iCare secondhand hyväntekeväisyysmyymälät edistävät kestävää kehitystä ja ekologisia arvoja tarjoamalla laadukkaita käytettyjä vaatteita. iCare-vastaava Heli Suomi ja iCare-myymälätoiminnan esihenkilö Anu Kiviniemi kertovat toiminnastamme ja pohtivat sen ekologisia näkökulmia.
Uutinen 20.06.2024

Kesäkongressia vietettiin kaupungin sykkeessä

Pelastusarmeija vietti kesäjuhliaan Helsingissä 14.–16.6.2024 teemalla ”Kaupungin sykkeessä”. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 135 vuotta siitä, kun Pelastusarmeijan työ alkoi Suomessa. Vaikka kaupunki on vuosien saatossa kovasti muuttunut, Pelastusarmeija on edelleen vahvasti mukana sen sykkeessä.