Julkaistu 5.1.2023 07:00

Kansainvälinen ja monipuolinen Armeija yhdessä yhteiseksi hyväksi

Piispa Tapio Luoma vastaa Pelastusarmeijan 130-vuotisonnittelukirjeessään hyvin kysymykseen, miksi me Pelastusarmeijassa työtä teemme: ”Pelastusarmeijan toiminnassa yhdistyy esimerkillisellä tavalla usko Jumalaan, joka tulee luoksemme Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa, ja halu palvella lähimmäisiä, Jumalan kuviksi luotuja, jotka elämässään kokevat erilaista hätää ja puutetta.” 

Meidän kansainvälinen missiomme on mennä maailmaan, jossa on haavoittuneita, rikkinäisiä, yksinäisiä, kodittomia ja eksyksissä olevia ihmisiä ja tavoittaa heitä kaikin tavoin rakkaudessa.

Pelastusarmeijalla on seurakuntana ja hyväntekeväisyysjärjestönä paljon merkitystä, sekä ympäröivälle yhteiskunnalle että meille hengellisenä perheenä. Toiminnassamme yhdistyy kolmiosainen palvelutehtävä: sielujen pelastaminen, pyhien kasvattaminen ja kärsivän ihmiskunnan palveleminen.

Uutisia lukiessa tuntuu, että maailma etenee kriisistä kriisiin. Yhteiskunnalliset ongelmat vaikuttavat ylitsepääsemättömän suurilta. Kohdatessamme tämän päivän haasteita on tärkeämpää kuin koskaan, että meillä on kaikessa tekemisessä iankaikkinen näkökulma ja että näemme haasteet Jumalan taivaallisen linssin läpi, jotta Hän voi suoda meille sen, mitä tarvitsemme Hänen tarkoitustensa täyttämiseksi ja omaksi parhaaksemme.

Daavid ja Goljat

Kun ajattelemme Daavidia ja Goljatia, Goljat edustaa jotakin suurta ja voimakasta, voittamatonta jättiläistä, joka jo olemuksellaan lannistaa. Mutta Daavid näki hänet suurena maalitauluna, johon ei voinut olla osumatta. Hän päätti käyttää hyväksi havaitsemaansa asetta eli ritsaa, jonka hän paimenena tiesi toimivan petoeläimiä vastaan, ei perinteisiä varusteita, kuten miekkaa ja haarniskaa, jotka eivät hänelle soveltuneet. Hän oli intohimoisesti sitoutunut Jumalaan eikä välittänyt pilkasta ja ivasta uskaltaessaan haastaa jättiläisen. Hänen kokemuksensa paimenena laumansa puolustajana erosi hyvin paljon sota-armeijan kokemuksista taistelutantereella. Hänen asenteensa ja perspektiivinsä poikkesi siinä, että hän ei nähnyt Goljatia liian suurena haasteena. Kun he kohtasivat toisensa, Daavidilla oli etulyöntiasema, koska hän oli luottavainen sen suhteen, mitä Jumala oli sanonut tekevänsä.

Samaa voi ehkä ajatella, kun luemme uutisia maailmaa kohtaavista kriiseistä. Ne voivat tuntua liian suurilta ratkaistavaksi. Mutta juuri silloin Jumala yllättää käyttämällä kaikkein epätodennäköisintä ratkaisua, kuten paimenta ammattisotilaan sijaan. Kokemuksistamme voi tulla työkaluja, joilla on käyttöarvoa Jumalan suunnitelmien toteuttamisessa.

Intohimoisesti köyhyyden poistamiseksi

Kanadan Pelastusarmeijan mukaan ”köyhyys on elämäntilanne, jossa henkilöllä ei ole resursseja, keinoja, valintoja ja valtaa, joita hän tarvitsee selviytyäkseen ja osallistuakseen yhteiskuntaan. Se johtaa usein nälkään tai epäterveelliseen ruokailuun, huonoon terveyteen, koulunkäynnin keskeytymiseen, asunnottomuuteen tai huonolaatuiseen asumiseen, päihteiden väärinkäyttöön, rikollisuuteen, väkivaltaan ja epätoivoon.

Pelastusarmeija on intohimoisesti sitoutunut köyhyyden poistamiseen ja hädässä olevista ihmisistä huolehtimiseen. Pelastusarmeija pyrkii puuttumaan köyhyyden ja epäoikeudenmukaisuuden epäinhimilliseen vitsaukseen ja valistamaan yleisöä siitä, mitä köyhyydessä eläminen tarkoittaa – ja mitä he voivat tehdä auttaakseen.

Monet ihmiset ja organisaatiot osallistuvat eri tavoin apua tarvitsevien elämän helpottamiseen, jotta saadaan aikaan muutoksia! Pelastusarmeijan työ on maailmanlaajuisesti tunnustettu yhtenä luotettavimmista ja resurssitehokkaimmista hyväntekeväisyysjärjestöistä, erityisesti asunnottomien ja apua tarvitsevien perheiden auttamisessa.”

Selkeä yhteinen visio yhdistää. Se myös innostaa suuruuteen, jotta voimme yhdessä saavuttaa isomman tavoitteen yhdessä. Daavidin elämä osoittaa, että uskollisuus pienissä asioissa johti paljon suurempiin tehtäviin ja suurempaan vastuuseen myöhemmin.

Tämä on myös syy siihen, että ihmiset ja järjestöt haluavat olla kumppaneita ja tukea maailmanlaajuista missiota, jossa sosiaalinen ja hengellinen työ täydentävät toisiaan.

Meidän kaikkien on tarkoitus palvella toisiamme lahjakkuutemme ja tarkoituksemme mukaisilla tavoilla, palvellen näin Kristuksen ruumista. Jumala voi rakentaa tulevaisuutta hyvinkin erilaisten ihmisten vahvuuksien, kokemusten ja taustojen varaan. Se osallistaa meitä yhdessä saavuttamaan enemmän kuin mihin yksin pystyisimme. Osallistuminen yhteiseen hyvään, jonkin suuremman tarkoituksen hyväksi tuo täyttymystä ja merkityksellisyyttä.

Mieleeni on elävästi jäänyt kohtaaminen, kun avunhakija leipäjonossa kiitollisena koskettaa sydäntään ja osoittaa sormella kohti taivasta. Totean hänelle: ”Niin kyllä, me teemme tätä työtä Jumalan kunniaksi ja Kristuksen kirkastamiseksi.” Siitä tässä missiossa on yksinkertaisuudessaan kyse: ”käsi ihmiselle ja sydän Jumalalle”. Palvelemme kärsivää maailmaa rakkaudessa ketään erottelematta.

Maailmanympärysmatka

Tutustuminen Pelastusarmeijan vuosikirjaan on kuin maailmanympärysmatka ja katsaus moninaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin ja toimintamuotoihin. Se avasi näkökulmia siihen, miten paljon on yhteisiä työmuotoja, mutta myös miten paikallisesti voi olla hyvinkin erilaisia kulttuurillisia, maantieteellisiä ja sosiologisia tarpeita. Toimintaan kuuluu muun muassa maaseudun naisten kouluttaminen ja taloudellinen voimaannuttaminen Sambiassa sekä opettajien auttaminen opettamaan Indonesiassa syrjäisillä alueilla, joissa he vaeltavat vuoristoisessa maastossa ja viidakoissa, joskus päivienkin ajan. Australiassa katastrofityöntekijät tukivat pensaspaloja sammuttaneita ja auttoivat selviytymään pyörremyrskyjen ja tulvien tuhoista.

Pelastusarmeija on työskennellyt vastatakseen selviytymisvaikeuksissa olevien seksityöntekijöiden tarpeisiin ja tarjonnut tukea ihmiskaupan ja nykyaikaisen orjuuden uhreille, jotka ovat erityisen haavoittuvassa tilassa ja suuressa riskissä joutua hyväksikäytetyksi näinä julmina aikoina, kun sodat raivoavat ja ihmiset joutuvat jättämään kaiken taakseen.

Maailmanlaajuisia toimintamuotoja ovat esim. majoitus maahanmuuttajille, pakolaisille, kodittomille, mielenterveysongelmista kärsiville ja päihteiden väärinkäyttäjille, unohtamatta vankiloihin suljettuja henkilöitä, joille järjestetään moniammatillista apua ja toimintaa integroiden ihmiset takaisin yhteiskuntaan.

Paikallisseurakunta valona ja toivona maailmassa yhteiseksi hyväksi

Matt 5:13–16. ”Te olette maan suola. Mutta jos suola menettää makunsa, millä se saadaan suolaiseksi? Ei se kelpaa enää mihinkään: se heitetään menemään, ja ihmiset tallaavat sen jalkoihinsa. Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella. Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan. Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville. Näin loistakoon teidänkin valonne ihmisille, jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa.”

Sosiologien mukaan introvertilla, itsenäisesti toimivalla ihmisellä on vaikutusta keskimäärin 10 000 ihmiseen elämänsä aikana. Ajattele, mitä yksi ihminen voi aikaansaada, jos hän yhdessä muiden kanssa vaikuttaa elinympäristönsä parhaaksi.

Christian Karlsson
Porvoon osaston pelastussotilas

Tämä teksti on julkaistu ruotsiksi Sotahuudon numerossa 01/2023. 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä