Julkaistu 7.1.2020 06:00

Hyviä arvoja toteuttamassa villasukkapari kerrallaan

Helsingin Villasukkatehdas on Suomen viimeinen perinteinen villasukkatehdas. Viime syksynä Pelastusarmeija ja Helsingin Villasukkatehdas tekivät yhteistyötä Joulupadan tiimoilta kotimaan vähävaraisten hyväksi. – Jaamme yhteisen arvomaailman. Kotimaisuus ja ihmisistä välittäminen on kaiken sydämessä, kertoo Helsingin Villasukkatehtaan patruuna Jukka-Pekka Kumpulainen.

Astuminen Helsingin Villasukkatehtaan ovesta sisään on kuin astuisi aikakapseliin tai satumaahan – tehtaan patruunan Jukka-Pekka Kumpulaisen lempitangon nimeä mukaillen.

– Olemme maamme ainoa perinteinen villasukkatehdas. Vahvat perinteet henkivät meillä kaikesta, Jukka-Pekka Kumpulainen toteaa.

Ja se on totta! Tehdas on täynnä ihastuttavaa nostalgiaa ja mitä mielenkiintoisimpia yksityiskohtia. Sisään tullessa naulakossa roikkuvat Pirkko Mannolan mekko ja Reino Helismaan puku, joita on käytetty Suomi-Filmin elokuvissa. Aulassa seisoo aito 70-luvun poliisimoottoripyörä, italialainen klassikko Moto Guzzi. Sen takana on rivistö mustavalkoisia potretteja. Niissä esiintyy villasukkatehtaan kummeja. ”Kummina sitoudun olemaan hengessä mukana eli uskomaan rehellisen suomalaisen työn arvoon. Lupaan myös arvostaa suomalaisia villasukkia ja ajatella niitä lämmöllä”, kunniakirjassa lukee. Kummeina on monia julkisuuden henkilöitä, päättäjiä ja kulttuurivaikuttajia.

Siirrymme patruunan työhuoneeseen. Allekirjoittanut nostalgiaa rakastava toimittaja on hyvin otettu. Vanhat huonekalut luovat tilalle arvokkaan, mutta kodikkaan tunnun. Jukka-Pekka kertoo liinavaatekaapin kuuluneen pääministeri Väinö Tannerille. Nurkassa soi rauhallinen musiikki hiljakseen vanhasta putkiradiosta.

– Aiempina vuosikymmeninä, kun kaikesta ei ollut ylitarjontaa, löytyi kaikista kodeista suurin piirtein samat tavarat. Sen myötä vanhoista huonekaluista ja käyttöesineistä oli mahdollista syntyä koko sukupolven kattava yhteinen nostalginen kokemus. Huonekalut ovat seuranneet tehdasta vuosikymmeniä. Ennen kaikki tehtiin kestämään ajan hammasta. Pöytäkalusto on yli sata vuotta vanha, ja se on varmasti täällä vielä seuraavankin sadan vuoden päästä. Kestävyys on arvo, jota haluamme korostaa myös omissa tuotteissamme.

Jukka-Pekka kertoo pöydällään vuonna -38 valmistetun lankapuhelimen olevan tehtaan pääasiallinen viestintäväline. Tehtaalta löytyy vain yksi tietokone, ja virkistävästi kännyköiden käyttö on työaikana kielletty.

– Se on luontainen homma. Ei ole mitään syytä, miksi tarvitsisi räplätä kännykkää. Kaikki tietävät, että se vain häiritsisi työntekoa. Kahvion seinässä on villasukkarivi, johon kännykät jätetään aamulla. Tehtaan kauimmaisessa nurkassa on esimiehen pieni tila, jossa on tehtaan ainoa ATK-laite. Sillä hoidetaan sähköpostiliikenne, tilaukset ja laskutukset. Ylitöitä tehtaallamme ei saa eikä tarvitse tehdä. Tarvittaessa enemmin palkkaamme lisää työntekijöitä. Työntekijät viihtyvät täällä – tämä on stressitön, yhteisöllinen työpaikka.

Käsityötä jo vuosikymmeniä

Helsingin Villasukkatehtaan juuret ulottuvat 1940-luvulle.

– Tehdas on toiminut eri nimillä useammassa kaupungissa ja ollut monen suvun omistuksessa. Ennen Helsinkiin muuttoa tämä toimi Hämeen Sukka Oy:nä Pirkkalassa. 27 vuotta sitten sovimme entisen tehtaanjohtajan kanssa, että hänen eläköidyttyään minä jatkan työtä ja tuon tehtaan Helsinkiin. Koin vahvasti, että haluan sen toimivan Helsingistä käsin. Monet pienemmät kunnat olisivat ottaneet tehtaan ilolla vastaan ja olisivat tarjonneet ilmaiseksi jopa toimitiloja. Helsingistä on kuitenkin ajettu niin paljon perinteistä teollisuutta pois, että koin näytön paikaksi pienen villasukkatehtaan pärjäämisen täällä. Ei tämä helppoa ole, mutta ei kaiken kuulu helppoa ollakaan. Onnistuminen on silloin vieläkin antoisampaa.

Nyt Helsingin Villasukkatehdas on toiminut Helsingin Roihupellossa viidentoista vuoden ajan. Jukka-Pekka kertoo, että yksittäistä muuttoajankohtaa on vaikea osoittaa, sillä pelkkä siirtyminen kesti seitsemän vuotta.

– Konemestarimme kävivät hakemassa pitkän aikaa tietotaitoa tarpeisiimme. Neulomakoneemme ovat miltei 100 vuotta vanhoja, englantilaisen Bentley-autotehtaan tytäryhtiön valmistamia. Näin vanhat laitteet vaativat konemestarin jatkuvan läsnäolon. Koneet ovat alun perin olleet täysin mekaanisia, mutta ne on sähköistetty 1950-luvulla. Olemme täysin omavaraisia varaosien suhteen. Läheisessä tilassa on sorvaamo, jossa konemestarimme voivat käydä sorvaamassa tarvittavia osia. Varaosia meillä on tällä hetkellä pitkälle tulevaisuuteen, Jukka-Pekka toteaa hymyillen.

Vaikka koneet tekevät neulontatyön, se on kaikkea muuta kuin nopeaa – ja vaatii paljon käsityötä. Kone valmistaa yhden villasukan viidessä minuutissa. Sen jälkeen sukka saumataan, pestään, lestitetään, tarkistetaan ja muotoillaan. Tehtaalla työskentelee seitsemän kokopäiväistä ja kolme osa-aikaista työntekijää.

– Nämä eivät todellakaan synny vain nappia painamalla! Tehtaalla valmistetaan villasukkia joka päivä 300–400 paria kesät talvet. Tämän vuoden tuotanto on 70 000 paria. Myyntisesonki alkaa syys–lokakuussa ja huipentuu jouluun. Vielä 70-luvulla kun saatiin pehmeää pakettia, niin ei sitä osattu niin arvostaa. Taasko tuli villasukat?! Mutta nyt on tilanne eri, se on haluttu lahja, Jukka-Pekka hymyilee. – Villasukkia käyttävät kaikki, niin retkeilijät, kalastajat kuin city-ihmisetkin. City-ihmiset fiilistelevät viikonloppuja villasukat jalassa. Äärimmäisen makea homma!

Villasukkien pääasiallinen asiakaskunta löytyy Suomesta, mutta noin kymmenes menee vientiin. Perinteiset suomalaiset villasukat herättävät maailmalla kiinnostusta eksoottisuudellaan. Helsingin Villasukkatehdas on tähän mennessä myynyt tuotteitaan 20 maahan.

– Japani on suurin kohdemaamme. Tämän lisäksi villasukkia on käynyt kaupaksi Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Euroopan maissa. Messuilla olemme huomanneet, että meistä suomalaisista pidetään ja meitä arvostetaan maailmalla. Teemme yhteistyötä myös Helsingin kaupungin markkinointiyksikön kanssa, ja heidän kauttaan tehtaallamme vierailee sosiaalisen median vaikuttajia lukuisista maista. Siinä on meille pienenä tehtaana hieno mahdollisuus, sillä osalla näistä vaikuttajista voi olla tuhansia tai peräti miljoonia seuraajia ja faneja.

– Tehtaaltamme valmistuu villasukkia yhtä mallia, viittä eri kokoa ja yhdeksää eri väriä. Kaikki villasukkamme värjätään harmaan pohjan päälle. Värimme ovat murrettuja, maanläheisiä sävyjä. Sukat värjätään Kyröskoskella PMK-Värjäämössä. Teemme näin, koska olemme huomanneet, että värjätty lanka on liian kovaa ja se myös sotkee koneet värillisellä lankapölyllä. Näin tekemällä villasukka säilyttää miellyttävän pehmeytensä.

– Villasukkiemme resepti on viisikymmentäluvulta, ja se on kantanut sellaisenaan pitkälle nykypäivään. Tutkimme kyllä miten voisimme villasukkiamme entisestäänkin parantaa, mutta olemme huomanneet vanhan reseptin olevan melko lyömätön, Jukka-Pekka naurahtaa.

– Värejä olemme käyttäneet neljätoista vuotta, ja värillisten sukkien myyntiosuus on nousussa. Mutta harmaa on se oikea klassikko.

Villasukkien kutominen on ollut trendikästä viime vuodet, ja nuoret miehetkin ovat innostuneet harrastuksesta. Tiedustelen Jukka-Pekalta, onko se uhka vai mahdollisuus:

– Se on erittäin hyvä! Vinkki: meidän kotisivuilta löytyy ohje kantapään kutomiseen. Emme koe tätä kilpailuksi. On hienoa, että ihmiset harrastavat käsitöitä! Itse tehdyt ovat aina rakkaudella ihmiseltä toiselle tehtyjä. Villasukka on yksi maailman sympaattisimmista tuotteista. Niistä välittyy tietty rentous ja hyvä mieli.

Yhteistä hyvää

Kerron Jukka-Pekalle, että meillä Pelastusarmeijalla on Sielunlämmittäjät-piirejä, jotka kokoontuvat neulomaan, ja valmistuneet lämpimät lahjoitetaan hyvään tarkoitukseen. Hän ihastuu ryhmän nimeen.

– Villasukat ovat todellisia sielunlämmittäjiä! Sen verran mitä pienenä toimijana pystymme, olemme hyväntekeväisyystempauksissa mukana. Esimerkiksi asunnottomille olemme lahjoittaneet villasukkiamme. Nyt olemme erityisen innossamme tästä yhteistyöstä Pelastusarmeijan kanssa. Teidän toimintanne on meidän sydäntämme lähellä.

Helsingin Villasukkatehdas ja Pelastusarmeija kehittivät yhteistyössä Joulupadalle omat nimikkovillasukat. Joulun alla avattiin verkkokauppa, jonka kautta yksityishenkilöt ja yritykset ovat voineet tilata villasukkia. Sukkaparien myynnistä kertyvä tuotto lahjoitettiin Joulupataan, josta apu jaetaan kotimaan vähävaraisten hyväksi.

– Tämä tuo moninkertaisesti hyvää. Ostaja tietää, että osa tuotteen hinnasta menee hyväntekeväisyyteen, ja villasukat voi puolestaan antaa eteenpäin haluamalleen ihmiselle tai taholle lahjaksi. Kaikki voittavat myös siinä, että tuote valmistetaan täysin Suomessa. Suomalaiset ovat hyväntahtoisia ihmisiä ja tykkäävät lahjoittaa, eivätkä kaipaa siitä itselleen näkyvyyttä. Ihmiset haluavat auttaa auttamisen vuoksi.

Tiedustelen Jukka-Pekalta lopuksi, että miksi Pelastusarmeija?

– Jaamme yhteisen arvomaailman. Ihmiset pitää huomioida. Joskus kauhulla katselen uutisia, miten meidän hienossa maailmassamme tapahtuu kaikenlaista ikävää ja pahaa. On hienoa, että on teidänlaisia ”hyväläisiä” tukemassa muiden olemista. Olette toimineet pitkään, ja vähäosaiset ovat saaneet paljon apua kauttanne. Olemme todella innoissamme, että saamme olla mukana tekemässä yhteistä hyvää.

Yhteisen arvomaailman sekä joulukampanjan menestyksen siivittämänä Helsingin Villasukkatehdas ja Pelastusarmeija ovat päättäneet jatkaa yhteistyötään. Avattu verkkokauppa on edelleen avoinna, ja myytyjen villasukkaparien tuotot kohdennetaan Pelastusarmeijan työhön vähävaraisten hyväksi.

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni Kaarttinen

Joulupadan villasukkaverkkokauppa on edelleen avoinna! 

Myytyjen villasukkaparien tuotot kohdennetaan Pelastusarmeijan työhön vähävaraisten hyväksi. Tervetuloa ostoksille!

joulupata.helsinginvillasukkatehdas.fi


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä