Julkaistu 12.6.2019 06:00

Hakuna matata – terveisiä Tansaniasta!

Sain maaliskuun alussa tilaisuuden käydä tutustumassa Pelastusarmeijan kummilapsikohteisiin Tansaniassa, kun lensin talvilomalle Sansibarin aurinkoiselle saarelle, kertoo Pelastusarmeijan kummilapsityön vastuuhenkilö Maria Vataja.

Afrikan trooppinen kuumuus toivotti minut lämpimästi tervetulleeksi saapuessani saaren pienelle lentokentälle. Matkustin Sansibarilta laivalla Dar Es Salaamin kaupunkiin, jossa sijaitsevat Pelastusarmeijan kaksi kummikohdetta: Matumainin vammaisten lasten koulu ja Mbagalan tyttökoti. Muutaman tunnin merimatkan jälkeen Dar Es Salaamin korkeat pilvenpiirtäjät ilmestyivät horisonttiin. Alkujaan pieni kalastajakylä on nykyään yli neljän miljoonan asukkaan vilkas metropoli ja Tansanian talouden ja poliittisen elämän keskus. Dar Es Salaam on hektinen, eloisa kaupunki. Ihmisvilinä on hämmentävä, ja joka puolelta kuuluu paikallisia tervehdyksiä ”Jambo!” sekä iloisia huudahduksia ”Hakuna Matata – ei huolta!” Satamassa minua oli vastassa Tansanian Pelastusarmeijan kummilapsityön sihteeri, luutnantti Rael Otieno, joka toimi oppaanani päivän aikana.

Matumainin vammaisten lasten koulu

Ensimmäiseksi luutnantti Otieno vei minut tutustumaan Matumainin vammaisten lasten kouluun. Pelastusarmeijan sisäoppilaitoksessa opiskelee 200 lasta ja koulussa opetetaan 1.–7. luokkaa. Vanhemmat ovat valmiita lähettämään lapsensa Matumainiin jopa pitkän matkan päästä, sillä Tansaniassa ei ole montaa erityistarpeisille lapsille suunnattua koulua. Matumainin toiminta pohjautuu ajatukseen, että vammaiset lapset voivat kehittyä muiden lasten tapaan ja kasvaa itsenäisiksi, aktiivisiksi toimijoiksi omassa elämässään ja yhteisössään. Koulun motto kuuluukin: ”Vammaisuus ei merkitse kyvyttömyyttä.”

Lapsia ohjataan itsenäiseen elämään opettamalla heille ammatillisia taitoja, kuten ompelua, käsitöiden ja korujen tekoa sekä kankaiden värjäystä ja kirjontaa. Näin pyritään varmistamaan, että lapsilla on tulevaisuudessa mahdollisuus hankkia itse elantonsa, eikä heidän tarvitse päätyä kerjäämään kadulle. Vierailuni aikana lapset tekivät pihalla kauniita muovihelmillä koristeltuja laukkuja. Oppilaiden valmistamia käsitöitä myydään koulun toiminnan tukemiseksi.

Perinteisten oppituntien lisäksi lapsille järjestetään Matumainissa erilaista vapaa-ajan toimintaa, kuten ohjattuja pelejä, leikkejä sekä kulttuurin ja taiteen opetusta. Vierailuni aikana lapset pelasivat pihalla jalkapalloa. Oli liikuttavaa nähdä, miten lapset juoksivat iloisesti kyynärsauvoilla pallon perässä. Liikunta- rajoitteet eivät estäneet hauskanpitoa, vaan kaikki olivat tervetulleita mukaan peliin. Lapsia kuntoutetaan Matumainissa fysioterapian avulla, ja lapsille rakennetaan apuvälineitä liikkumiseen koulun omissa työpajoissa. Lasten epämuodostumia myös korjataan kirurgisilla leikkauksilla, mikä on erittäin kallista ja mihin koulu kaipaa jatkuvasti taloudellista tukea. Matumainissa opiskelee myös albiinolapsia, jotka ovat Tansaniassa erityisen haavoittuvaisessa asemassa. Albiinoja vainotaan Tansaniassa taikauskon vuoksi. Noitatohtorit kaupittelevat albiinoiden katkotuista käsistä ja jaloista tehtyjä taikakaluja, sillä niiden uskotaan tuovan kantajalleen onnea ja menestystä. Matumainissa lapset ovat kuitenkin hyvässä turvassa ympärivuorokautisessa valvonnassa.

Matumainilla on oma kirjasto, johon koulu saa kirjoja lahjoituksena. Lapset voivat tulla kirjastoon suojaan iltapäivän kuumuudelta ja opettelemaan lukemista. Tytöillä ja pojilla on omat makuusalit: pojat nukkuvat sinisissä ja tytöt punaisissa sängyissä hyttysverkkojen alla. Tytöille tarvittaisiin uusi makuusali, sillä tilaa ei ole riittävästi. Vierailin koulussa lauantaina, joka on Matumainissa pyykkipäivä. Lapset opetetaan pesemään pyykkinsä itse, mikä on myös yksi keinoista ohjata lapsia itsenäiseen elämään. Lasten värikkäät vaatteet kuivuivat pyykkinarulla keskellä pihaa – 200 lapsen pyykin määrä oli melkoinen! Luutnantti Otienon mukaan tytöt ovat poikia taitavampia pyykinpesussa; poikia täytyy hieman opastaa ja patistella kotitöiden pariin.

Lapsilla on runsaasti tilaa leikkiä Matumainin suurella piha-alueella. Keskellä nurmea komeilee pienoisrakennelma lumihuippuisesta Kilimanjarosta – sijaitseehan Afrikan korkein vuori Tansaniassa. Koulurakennuksia koristavat iloiset, värikkäät seinämaalaukset. Yhdessä rakennuksen seinässä lukee Jeesuksen lähetyskäsky: ”Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni.” Kristinusko on vahvasti esillä Matumainissa: lapsille opetetaan Raamattua ja he saavat osallistua Pelastusarmeijan jumalanpalveluksiin. Koulussa opiskelee myös jonkin verran muslimioppilaita, eikä heitä syrjitä uskontonsa vuoksi. Tansanian väestöstä kolmannes on kristittyjä ja 35 % on muslimeja, loput kuuluvat erilaisiin paikallisuskontoihin.

Tiedustelin luutnantti Otienolta Matumainin suurimpia tämänhetkisiä tarpeita. Yksi kiireisimmistä on uuden makuusalin rakentaminen tyttöoppilaille. Koulu tarvitsisi uuden generaattorin, sillä sähkökatkot ovat varsin yleisiä Tansaniassa. Koulun käyttöön tahdottaisiin hankkia oma kulkuneuvo, sillä koulun ulkopuolelle suuntautuvilla retkillä julkisen liikenteen käyttäminen on riskialtista ja hankalaa lasten liikuntarajoitusten vuoksi. Myös lasten hoitotarpeisiin täytyisi vastata paremmin: tällä hetkellä koululla käy vain yksi lääkäri, mikä on aivan liian vähän 200 lasta kohti. Kouluun haluttaisiinkin palkata toinen lääkäri. Lasten vammojen ja epämuodostumien korjausleikkauksiin kaivataan myös jatkuvasti lisää taloudellista tukea.

Mbagalan tyttökoti

Toinen vierailemani kummikohde oli Mbagalan tyttökoti, joka on Pelastusarmeijan aikuis- ja perhetyön Auttava käsi -keräyksen vuoden 2019 varainkeruukohde. Pelastusarmeijan tyttökoti on perustettu vuonna 2000, ja se on tarkoitettu tytöille, jotka ovat joutuneet ihmiskaupan tai seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi tai päätyneet asumaan kadulle. Tytöt ohjataan Mbagalaan paikallisen sosiaalitoimen kautta. Mbagala tarjoaa tytöille asuinpaikan kuuden kuukauden ajaksi, psykososiaalista tukea, yksilö- ja ryhmäterapiaa sekä elämäntaitojen opetusta. Keskus pyrkii yhdistämään tytöt takaisin perheisiinsä. Mbagalan työntekijät tekevät myös seurantakäyntejä perheiden luo varmistaakseen, että tyttöjen kotiolot ovat hyvät. Osa tytöistä on orpoja, jotka ovat asuneet Mbagalassa lapsesta asti, ja heille pyritään löytämään vaihtoehtoinen asuinpaikka esimerkiksi sijaisperheestä. Tyttöjen koulunkäyntiä tuetaan ja tytöille järjestetään leirejä, retkiä ja muuta vapaa-ajan virkistystoimintaa. Mbagala toimii yhteistyössä ihmiskauppaa vastaan taistelevien järjestöjen kanssa ja luennoi paikallisille yhteisöille ihmiskaupasta, jota pidetään vielä valitettavan usein normaalina ilmiönä Tansaniassa.

Keskuksessa asuvat tytöt on jaettu kahteen  ryhmään. Mbagala-ryhmään kuuluvat 7–13-vuotiaat alakoulua käyvät tytöt. Kwetu-ryhmään kuuluvat 14–18-vuotiaat tytöt, joilla on mahdollisuus osallistua mieleiselle ammatillisen opetuksen kurssille, esimerkiksi hotelli- ja turismialalle, räätälin tai sihteerin työhön tai vaikkapa kampaajaksi tai kauneussalongin työntekijäksi. Keskus sponsoroi tytöille välineet ja paikan ammatin harjoittamista varten, kuten esimerkiksi kampaajan tarvikepakin ja vuokratuolin kampaamosta. Näin tytöillä on mahdollisuus opiskella itselleen ammatti ja elättää itsensä tulevaisuudessa.

Mbagalassa tytöille opetetaan tulevaisuutta varten hyödyllisiä taitoja, kuten kasvimaan viljelyä ja sikojen kasvatusta. Porsaista saadut myyntitulot käytetään tyttökodin toiminnan rahoittamiseen. Pihamaalla kasvatetaan myös salaattia ja vihanneksia, joita hyödynnetään ruoanlaitossa. Tyttökodin alueella toimii Pelastusarmeijan osasto, jossa pidetään sunnuntaisin jumalanpalvelus.

Mbagalalla on toiminnassaan monia haasteita. Tyttökodissa työskentelevän kapteeni Thomas Moheren mukaan yksi ongelmista on, että tyttöjä karkaa ajoittain koulumatkalla. Tytöillä on tällöin riski päätyä uudestaan ihmiskaupan uhriksi tai ajautua muihin vaikeuksiin. Henkilökunnan mielestä Mbagalaan tulisi rakentaa oma koulu, jotta karkailua voitaisiin estää. Koulun rakentaminen vaatisi kuitenkin paljon taloudellista tukea. Tyttöjen turvallisuus on uhattuna myös toisella tavalla: Mbagalaa ympäröivä muuri on liian matala ja sen seinämissä on aukkoja. Kuka tahansa voisi helposti tunkeutua keskukseen. Muurista pitäisi tehdä korkeampi, ja se pitäisi päällystää piikkilangalla. Tähän koulu tarvitsisi myös rahoitusta. Henkilökunta tahtoisi perustaa tyttökotiin oman klinikan. Osalla Mbagalaan tulevista tytöistä on HIV, joten heidän olisi hyvä saada hoitoa helposti. Työntekijöiden toimistot ovat myös kipeästi remontin tarpeessa: lattiat täytyisi uusia ja toimistoihin pitäisi asentaa kunnollinen ilmastointi. Myös tyttökodin sähköt kaipaavat kunnostusta, sillä nykyinen sähköverkko on vaarallinen erityisesti sadesäällä.

Vierailu Pelastusarmeijan kummikohteissa Tansaniassa oli erittäin opettava ja tunteita herättävä kokemus. Joka puolella vallitseva köyhyys oli silmiinpistävää. Vaikka Tansanian talous on yksi maailman nopeimmin kasvavista, yli puolet maan väestöstä elää kansainvälisen köyhyysrajan alapuolella – alle 1,90 dollarilla päivässä. Vuonna 1961 itsenäistyneellä Ison-Britannian entisellä siirtomaalla on tavoitteena nousta keskituloiseksi maaksi vuoteen 2025 mennessä. Positiivisia kehitysaskelia on otettu: tansanialaisten eliniänodote on noussut, ja yhä useammalla lapsella on pääsy peruskoulutukseen. Tulevaisuuden haasteena on kuitenkin peruspalveluiden ja työpaikkojen tarjoaminen nopeasti kasvavalle nuorelle väestölle. Oli hienoa nähdä, miten paikallinen Pelastusarmeija auttaa yhteisön haavoittuvimpia lapsia kohti parempaa, itsenäistä tulevaisuutta. Jokaisella lapsella on oikeus elämään, jossa on mahdollisuus toteuttaa haaveitaan ja saavuttaa täysi potentiaalinsa – vaikeista lähtökohdista tai fyysisistä rajoitteista huolimatta. Kummiksi ryhtymällä voit auttaa Tansanian lapsia saamaan turvallisen lapsuuden ja tulevaisuuden, jossa heidän ei tarvitse tinkiä unelmistaan.

Maria Vataja
kummilapsityön vastuuhenkilö

Kuvat: Maria Vataja

Haluaisitko kummiksi?

pelastusarmeija.fi/kummiksi


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä