Julkaistu 13.6.2016 11:00

Alva Forsiusta juhlitaan Porvoossa

Alva Forsiuksen (1866–1935) syntymästä tulee tänä vuonna 150 vuotta. Osana juhlavuoden tapahtumia Porvoon museo järjestää Holmin talossa näyttelyn tästä poikkeuksellisesta naisesta.

Porvoossa Åbyn kartanossa syntynyt Forsius oli monessa asiassa pioneeri: hän valmistui ensimmäiseltä Helsingin käsityökoulun opettajakurssilta ja kätilökoulutuksen jälkeen hän perusti Porvoon ensimmäisen synnytyssairaalan. Forsius oli myös yksi kolmesta ensimmäisestä suomalaisesta pelastusarmeijalaisesta. Myöhemmin hän perusti Porvooseen suojakodin äideille ja heidän lapsilleen. Nykyään rakennuksessa toimii Pelastusarmeijan Solhem-päiväkoti.

Tärkeä viiden vuoden jakso Alva Forsiuksen elämässä oli toimiminen Pelastusarmeijassa. Forsius hakeutui jo nuoruudessaan 1870-luvulla Porvoossa vaikuttaneen vapaakirkollisen herätysliikkeen piiriin ja kiinnostui myös sosiaalisesta avustamistyöstä. Uskonnollisessa ryhmässä, johon hän kuului, päätettiin liittyä Pelastusarmeijaan ja tuoda järjestö Suomeen. Tämän kristillisen avustusjärjestön toiminta oli käynnistynyt Englannissa vuonna 1865. Ensimmäisinä Suomesta Englantiin Pelastusarmeijan päämajaan koulutukseen lähtivät Alva Forsius sekä tulevat Suomen territorion johtajat Constantin Boije af Gennäs ja Hedvig von Haartman. Forsius oli tässä vaiheessa 23-vuotias.

Kolmen tulevan pelastusarmeijalaisen junamatka Englantiin alkoi 9.4.1889. Seurueen matkaa seurattiin myös ajan suomalaisessa lehdistössä. Reitti kulki Venäjän, Saksan ja Hollannin kautta Lontooseen, jonne pelastusarmeijakadetit saapuivat 14.4.1889. Alva sijoitettiin yhdessä Hedvig von Haartmanin kanssa Upper Norwood -osastoon. Tähän aikaan tulevat pelastusarmeijalaiset koulutettiin 10 tai 20 hengen ryhmissä osana Lontoossa toimineita suurempia osastoja. Koulutusjaksoon kuului hengellisten kokousten lisäksi mm. sairaitten hoitoa alkeellisissa olosuhteissa, lattioiden pesua ja karkeita töitä varattomien kodeissa. Järjestön The War Cry -lehden myynnin yhteydessä Alva Forsius ja Hedvig von Haartman joutuivat kuuntelemaan juopuneiden solvauksia ravintoloissa ja kapakoissa. Joskus kadettien päälle jopa heitettiin kiviä ja lokaa.

Syksyllä puoli vuotta kestänyt koulutus päättyi ja suomalaiset kadetit ylennettiin, Alva Forsius luutnantiksi. Uudet pelastusarmeijalaiset aloittivat tarmokkaan ”hyökkäyksen” kotimaahan palattuaan: Suomen Pelastusarmeijan vihkiäisjuhla järjestettiin Helsingissä jo 8.11.1889. Forsius oli tärkeässä asemassa, kun järjestö viranomaisongelmistaan ja sisäisistä ristiriidoistaan huolimatta alkoi kasvattaa jäsenmääräänsä ja levittäytyä eri puolille Suomea. Alva Forsiuskin sai usein kokea kuinka herätyskokouksia häirittiin Englannin kokemusten tapaan. Tärkeä osa toimintaa oli Krigsropet – Sotahuuto -lehtien julkaiseminen.

Alva Forsius ehti toimia järjestön tehtävissä useilla eri paikkakunnilla. Alaosastoja perustaneet pelastusarmeijalaiset joutuivat työskentelemään hyvin niukoissa oloissa, koska toimintavarat hankittiin paikkakunnalta, jonne osasto perustettiin. Alkuvaiheessa vuonna 1891 Forsius työskenteli ensimmäisten joukossa perustetussa kotikaupunkinsa Porvoon osastossa. Saman vuoden lopussa hän siirtyi käynnistämään järjestön toimintaa Porissa. Siellä suomen kieli oli aluksi lähes ylivoimaista ruotsinkieliselle Alva Forsiukselle.

Vuonna 1892 Forsius työskenteli Turussa alapäällikkönä ja vuoden lopussa kapteenin arvoisena jälleen Porin osastossa. Tämä jakso jäi lyhyeksi, sillä vuoden 1893 alkupuolella hän oli jo Hämeenlinnassa käynnistämässä osaston työtä kaupungissa. Hämeenlinnasta Alva Forsius teki tovereineen lähetysmatkoja myös Tampereelle. Kesäaikaan Hämeenlinnassa pelastusarmeijalaiset siirtyivät ulos: he ottivat kitarat ja nipun ”Rop”-julkaisua mukaansa ja pitivät kokouksia puistoissa. Forsius oli hyvin aktiivinen Krigsropet – Sotahuuto -julkaisujen myyjänä, hänen nimensä esiintyy useita kertoja lehtiä eniten myyneiden kunnialistalla. Alva Forsiuksen ura Pelastusarmeijassa päättyi terveyssyistä vuoden 1893 lopulla.

Juha Jämbäck
Porvoon museon amanuenssi

Kuvat: Pelastusarmeijan ja Porvoon museon arkistot,  Anna Stolzmann (logo), Toni Kaarttinen 

Porvoossa paljastettiin Alva Forsiuksen muistopatsas 24.5.2016. Lisää iloisesta tapahtumasta täältä


Alva Forsius 150   |   16.6.–18.9.2016

Porvoon museo, Holmin talo, Välikatu 11, Porvoo 

www.porvoonmuseo.fi


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä