Julkaistu 3.3.2022 09:00
Aggredi auttaa irtautumaan väkivallasta
Aggredi on HelsinkiMission kehittämä, kodin ulkopuolisen väkivallan tekijöihin keskittyvä työmuoto. Se alkoi pääkaupunkiseudulla vuonna 2006, ja toimintaa on nyt myös viidessä muussa kaupungissa. Aggredi on poliittisesti, taloudellisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton toimija, mutta sen tekemä työ on todistamassa siitä, miten aivan jokainen ihminen on yhteiskunnan hyväksynnän ja Jumalan rakkauden arvoinen.
– Vaikka joku olisi tehnyt vakavaa väkivaltaa, niin meidän täytyy uskoa, että jokaisen ihmisen sisimmässä on jotain hyvää, sanoo väkivaltatyön asiantuntija Kriko Huhta.
Tapaan väkivaltatyön asiantuntijan Kriko Huhdan Aggredin viihtyisässä ja rauhallisessa toimitilassa Helsingin Sörnäisissä, metroaseman ja Vaasanpuistikon – usein Piritoriksi kutsutun aukion – välittömässä läheisyydessä.
– Tahdomme näiden tilojen välittävän rauhaa ja luottamusta. Joskus olemme asiakkaiden kanssa yhdessä naureskelleet, että tämä on todennäköisesti Sörnäisten turvallisin paikka, Kriko toteaa hymyillen.
Aggredi on HelsinkiMission kehittämä, kodin ulkopuolisen väkivallan tekijöihin keskittyvä työmuoto. Se sai alkunsa vuonna 2006, kun Raha-automaattiyhdistyksen kautta saatiin rahoitus. Toimintaa rahoittaa tänä päivänäkin Veikkaus. Kriko oli perustamassa toimintaa yhdessä HelsinkiMission nuorisopalveluiden silloisen johtajan Olavi Sydänmaalakan ja Aggredin nykyisen esimiehen Petri Salakan kanssa.
– Alussa meillä oli kohderyhmänä katuväkivallan tekijät ja perheväkivaltaa kohdanneet nuoret aikuiset. Tässä oli ajatuksena se, että työntekijämme voisivat yhdessä pohtia väkivallan tekijä- ja uhrityön eri näkökulmia. Tekijätyötä ei tuohon aikaan oikeastaan tehty poliisin ja vankilan ulkopuolella. Kun saimme tämän alulle, niin keskityimme pelkästään tekijätyöhön ja vahvistimme yhteistyötä vankiloiden, poliisin, yhdyskuntaseuraamustoimistojen ja sote-järjestöjen parissa.
Pääkaupunkiseudun lisäksi Aggredi toimii Kuopiossa, Tampereella, Turussa, Porissa ja Lahdessa. Paikkakunnilla menetelmää käyttävät eri toimijat.
– Aggredi on omanlaisensa menetelmä kohdata asiakkaita. Menetelmän siirtämisessä toiselle paikakunnalle on aina omat haasteensa, sillä jokainen meistä tekee tätä työtä omalla persoonallaan. Oli parasta etsiä jokaiselta paikkakunnalta ne osaajat, joilla on valmiit yhteydet asiakkaisiin ja paikallisiin viranomaistahoihin. Toimintaa pyörittää Kuopiossa Puijolan setlementti, Tampereella Tampereen ensi- ja turvakoti, Turussa Varsinais-Suomen Sininauha, Porissa Porin Sininauha ja Lahdessa Lahden ensi- ja turvakoti.
Helsingin Aggredissa suurin osa asiakkaista tulee Rikosseuraamuslaitoksen kautta. Muiden paikkakuntien Aggredeissa asiakkaita saattaa tulla enemmän siviilipuolen järjestöjen ja terveydenhuoltopalvelujen kautta.
– Tärkein yhteistyökumppanimme on Rikosseuraamuslaitos, ja sen myötä lähialueen vankilat. Meillä on yhdessä luodut periaatteet, miten he voivat ohjata meille asiakkaita. Asiakassuhde voi alkaa ehdottoman vankeuden aikana ja jatkua asiakkaan siirtyessä avovankilaan, koevapauteen ja siviiliin. Yhdyskuntaseuraamuslaitos ohjaa meille myös asiakkaita ehdonalaisvalvonnasta ja yhdyskuntapalvelusta. Jussi-työstä ja Lyömättömästä Linjasta ohjataan meille joskus asiakkaita, ja me vastaavasti saatamme ohjata asiakkaita heille. Yksittäisiä asiakkaita voi saapua melkein minkä vain sotejärjestön kautta, esimerkiksi psykiatriselta poliklinikalta ja Helsingin terveyskeskuksen päivystyksen kautta. Viidakkorumpu on myös tehokas. Pelastusarmeijan asumispalveluista on meille ohjautunut myös asiakkaita, Kriko luettelee.
Helsingin Aggredissa työtä tekee kuuden hengen tiimi, ja asiakkaita on noin sata vuodessa.
Millainen on ollut asiakkaiden jakauma sukupuolen, iän, kulttuuri- ja rikostaustan mukaan?
– Perusasiakas on iältään 20 ja 30 vuoden väliltä. Suurin osa asiakkaistamme on miehiä, mukana on valitettavan vähän naisia. Naisia on myös väkivallan tekijöinä, mutta emme ole onnistuneet heitä samalla tavalla tavoittamaan. Yksi käytännön syy on, että lähin naisvankila on Hämeenlinnassa. Yksittäisiä naisasiakkaita meillä on, ja heillä väkivaltatilanteet ovat hyvin miesasiakkaiden kaltaisia.
– Suurin osa asiakkaistamme on Suomen kansalaisia – kantasuomalaisia ja jonkin verran maahanmuuttajataustaisia. Meillä on mahdollisuus ottaa asiakkaiksi myös mahdollisia koulu- ja joukkosurmaajia sekä väkivaltaisen, uskonnollisesti tai poliittisesti motivoituneen radikalismin edustajia. Lisäksi järjestäytyneestä rikollisuudesta irtautuneet ovat olleet yksi uusi asiakasryhmä.
Mikä on tämän työn missio?
– Missio on se, että väkivalta vähenee tai loppuu. Kun asiakas tulee tänne ensi kertaa, aivan tarkoituksella emme halua tietää hänestä ennakolta mitään. Emme halua diagnooseja tai rikosrekisterejä, meille riittää pelkkä nimi. Useat asiakkaat ovatkin kertoneet yllättyneensä, kun meillä kun ei ole turvanappeja, vartijoita, sermejä tai korkeita pöytiä, vaan pyrimme tasavertaiseen kohtaamiseen. Kohtaamisissa he pääsevät jakamaan psyykensä hyvin toimivaa puolta. Sitä pyrimme vahvistamaan. Toinen missiomme on saada asiakkaamme hyväksymään itsensä uudessa identiteetissä, kasvamaan ulos väkivallan tekijän identiteetistä esimerkiksi perheenisän tai työntekijän identiteettiin. Siinä menee oma aikansa.
Aggredi on vapaaehtoista, luottamuksellista ja puolueetonta toimintaa. Näin ollen asiakkaalla on jo yhteyttä ottaessaan motivaatio muutokseen.
– He haluavat muuttaa elämänsuuntaansa. He eivät halua vankilaan tai ainakaan takaisin sinne. Tosin monikaan ei kadu väkivallantekoja, vaan niistä on alkanut tulla heille seuraamuksia vapaudenmenetyksenä tai elämäntapaan väsymisenä. Sosiaaliset, terveydelliset ja taloudelliset haittavaikutukset alkavat näkyä heidän elämässään.
Parisuhde tai perhe on usein motivaattori – on vaikeaa olla iskä vankilasta käsin.
– Vanhemmuus on todella tärkeä muutosvoima. Kriminologian kirjallisuudessa puhutaan käännekohdista ihmisen elämässä. Ne eivät välttämättä näyttäydy moraalisesti arvokkaina, mutta asiakkaille itselleen ne ovat sellaista voimavaraa, jota pyrimme kasvattamaan. Ihmisen psyyken hyvin toimivaa puolta pyrimme tukemaan, tuomaan esille sitä hyvää, mitä on. Tämä on ihmisen kokonaisvaltaista kohtaamista.
Asiakkaaksi saapuminen on samalla askel kohti yhteiskuntaan palautumista. Aggredin työntekijät auttavat ihan käytännön asioissakin.
– Arjen peruskivet, kuten asumisen sekä työn tai opiskelun pitää olla kondiksessa. Arjen konkreettiseen apuun käytämme tarvittaessa paljonkin aikaa, jotta asiakas saa itse kiinni sen pyörittämisestä. Sparrataan ja valmennetaan siihen. Tarvittaessa neuvotaan virastoihin ja autetaan hakemusten täyttämisessä. Monella toki tämä puoli elämästä voi olla erinomaisesti hoidossa ja on koti, kiinteä työ ja perhe.
Mitä tämän menetelmän puitteissa tapahtuu?
– Sanomme aina asiakkaille, että kun olet käynyt meillä kolmasti, tiedät, mistä tässä on kysymys. Meillä ei ole valmista pohjaa, jonka mukaan toimimme, vaan menemme aina asiakkaan tilanne edellä. Kolme ensimmäistä tapaamista ovat sellaisia, joissa kartoitetaan ja arvioidaan asiakkaan nykyistä elämää, hänen tarpeitaan ja tavoitteitaan. Arviointi ja kartoitus jatkuu toki läpi asiakassuhteen, sillä asiakkaan elämäntilanne ja väkivallan hallinta voi muuttua.
Aggredissa yritetään nähdä väkivallan taakse ja vaikuttaa niihin mekanismeihin, jotka synnyttävät väkivaltaa.
– Nämä syyt vaihtelevat suuresti. Osa asiakkaistamme on impulsiivisesti väkivaltaisia, ja pyrimme löytämään asiakkaan kanssa tavan tunnistaa ja hillitä näitä impulsseja. Keskiössä on se, että asiakkaan täytyy ottaa itse vastuu elämästään, tunnistaa omaa käyttäytymistään ja tunteitaan, ja sitä myötä oppia ymmärtämään toistenkin tunteita.
Kotisivulla kuvataan, että työssä käytetään sosiaalisen konstruktionismin viitekehykseen pohjautuvia työmenetelmiä. Mitä tämä tarkoittaa?
– Sitä, että uskomme siihen, mitä asiakas sanoo. Jos asiakas ei puhu totta, meidän filosofiamme mukaan hänellä on siihen omat syynsä. Kun luottamus syvenee, hän jakaa maailmaansa enemmän ja enemmän. Ja eihän kaikesta tarvitse edes puhua, se on ihmisen oma valinta.
Asiakaskohtaamissa työntekijät työskentelevät aina pareittain.
– Ensinnäkin se vähentää työntekijän asiakastyön kuormitusta. Se on myös hyödyllistä tilanteissa, joissa asiakas on hiljainen tai keskustelu ei muuten etene.
– Tällöin voimme työparin kesken keskustella asiakkaan asioista. Hyvin nopeasti asiakas liittyy tähän keskusteluun mukaan ja tuo oman näkökantansa. Uskomme, että todellisuus rakentuu pala palalta, istunto istunnolta. Siksi myös työparin kanssa voimme olla asioista eri mieltä. Silloin asiakas voi mennä jommankumman puolelle tai tuoda mukaan vielä kolmannen näkökannan. Tätähän elämä on muutenkin, valintojen tekemistä.
Keskimääräisesti asiakkaalla on noin 14 asiakaskäyntiä. Jotkut käyvät vain muutaman kerran, toiset parikin vuotta. Toivottu käyntiväli on kerran viikossa tai kahdessa, näin työprosessi säilyy hyvänä.
– Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos (nykyisin kriminologisen politiikan instituutti) teki meistä aikanaan arviointitutkimuksen, josta selvisi, että Aggredista on merkittävää hyötyä, jos asiakas käy yli kaksikymmentä kertaa. Yli kymmenen kertaa toimi väkivaltaa vähentävästi. Tämä tutkimus oli meille merkittävä, sillä siitä ymmärsimme identiteettimuutoksen hitauden. Yksittäisestä käynnistä tai lyhyestä asiakassuhteesta ei näin ollen ole valitettavasti merkittävää hyötyä.
Vuonna 2014 toteutetun tutkimuksen mukaan Aggredin läpikäyneistä asiakkaista 75 % lopettaa väkivaltarikokset. Tiedustelen, onko nykyinen tilanne samankaltainen.
– Toivottavasti, tai kenties parempikin, Kriko hymähtää. – Tähän menetelmään sitoutuneet ovat itse kuvailleet, että tästä on ollut heille kovasti hyötyä. Jos ihmisillä on motivaatiota, niin väkivallan lopettaminen ei itse asiassa ole kovin vaikeaa. Väkivallan lopettaminen ei ole kuitenkaan ainoa itseisarvo, vaan myös se, miten asiakas voi kokea onnistumista muilla elämän alueilla, ja miten yhteiskunta hyväksyy hänet takaisin jäsenekseen. Siksi myös yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tietoisuuden lisääminen on tärkeää. On tärkeää näyttää yhteiskunnalle, että vaikka ihminen olisi ajautunut väkivallan vuoksi vaikeuksiin, niin siitä on mahdollisuus päästä pois. Työssäni olen myös nähnyt, ettei väkivallantekijöiksi synnytä tai tulla syyttä, vaan taustalla on usein menneisyydessä tapahtuneita asioita. Monet asiakkaistamme ovat olleet lapsena myös väkivallan kokijoita. Se ei ole uravalinta, vaan pitkä historia.
Kriko toteaa menetelmän toimivuuden perustuvan kohtaamiseen ja hyväksymiseen.
– Asiakas tulee kuulluksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on. Kaikki ihmiset kaipaavat yhteenkuuluvuutta. Haasteena ja tavoitteena on löytää asiakkaalle uusi väkivallaton yhteisö, johon kuulua.
Pahoista pahimmat
Aggredissa kohdataan myös koulu- tai joukkosurmaa tai muuta vakavaa väkivaltarikosta suunnittelevia asiakkaita. Tiedustelen, onko tällaisia asiakassuhteita ollut vuosien aikana.
– On kyllä. Jos pohditaan mahdollisia koulu- ja joukkosurmaajia, niin sosiaalisuus ilmenee heillä eri lailla. Monesti asiakkaat saattavat fantasioida väkivallasta. Olisi tärkeää, että heidät saataisiin ohjattua puheillemme silloin, kun se on vielä kuvittelun tasolla. Jos henkilö jo suunnittelee attentaattia, siihen on vaikea enää vaikuttaa. Silloin se on viranomaisasia. Asiakkaan kanssa puretaan näitä fantasioita ja yritetään löytää muuta sisältöä tilalle.
Työtä tehdään myös ääriliikkeiden radikalisoimien ihmisten kanssa.
– Osalla asiakkaistamme on äärioikeistotaustaa, osalla uskonnollista motivaatiota. Myös järjestäytyneestä rikollisuudesta irtautuvat ovat osa tätä ryhmää. Näiden määrä asiakkaissamme vaihtelee.
Viime aikoina on paljon puhuttu nuorista ja nuorten vakavista väkivallanteoista.
– Toivottavasti tämä on vain hetkittäinen piikki, sillä keskimääräisesti nuoret voivat Suomessa hyvin. Nuorten jengiytyminen ei ole kuitenkaan tulossa Suomeen, vaan se on jo täällä ja alkaa näkyä työssämme.
Kriko sanoo, että vaikka työssä tulevat esiin pahimmat rikokset, niin on uskottava ja nähtävä ihmisissä hyvää.
– Työssäni näen paljon asiakkaita, jotka saavat elantonsa väkivallasta ja järjestelmällisestä huumekaupasta. Tässä on se Aggredin vahvuus: vaikka kohtaamme pahimpia rikoksia, niin se ei tarkoita, että ihmiset olisivat synnynnäisesti pahoja. Kaivamme esiin sen hyvän, mikä heissä on. Jotta pystyy tekemään tätä työtä, pitää hyväksyä se, että vaikka joku on tehnyt raakaa, vakavaa väkivaltaa, siinä ihmisessä on silti jotain hyvää syvällä sisimmässä.
Palkitseva työ
Väkivaltatyön asiantuntija Kriko Huhta on ollut Aggredin toiminnassa mukana alusta asti, jo 15 vuoden ajan. Työ ei ole ollut helppoa, mutta on ollut palkitsevaa nähdä monen asiakkaan saavan elämästään kiinni.
– Asiakastyö on kaiken ytimessä. Tässä työssä pidän siitä, että voimme jatkaa asiakkaan kanssa niin kauan kuin hän näkee sille tarvetta. Voimme keskittyä ja paneutua asiaan kunnolla.
Itsensä suojeleminen on tärkeää.
– Omasta jaksamisesta täyty pitää huolta, työtä ei saa olla liikaa. Pitää osata myös eritellä, asiakkaan asiat eivät ole omia asioita. Pitää olla tarkkana, ettei päästä asioita ihon alle. Siihen tämä työparityöskentelymuoto on ollut erinomainen ratkaisu.
Tiedustelen lopuksi, miten tällaista tärkeää työtä voi tukea.
– Monipuolinen järjestötyö auttaa laajalti ihmisiä. Kun esimerkiksi teillä toimii asumispalvelu ja sosiaalinen työ hyvin, se vähentää myös meidän asiakasmääriämme. Järjestötyö on yhteistä työtä. Asiakkaiden parissa tehtävä ennaltaehkäisevä ja tukeva työ sataa kaikki samaan laariin. Kun jeesaa itseään ja kavereitaan ja pitää läheisistään huolta, se on parasta apua.
Toni Kaarttinen
Kuvat: HelsinkiMission Aggredi-toiminnan mainosvideo & Toni Kaarttinen
Lisätietoa Aggredista: helsinkimissio.fi/aggredi
Väkivallasta irtautumisessa auttavia tahoja
Aggredi Helsinki
päivystys arkisin puh. 045 341 0564
Muut paikkakunnat: helsinkimissio.fi/aggredi/yhteystiedot
Miessakit ry:n Lyömätön Linja on lähisuhde- ja perheväkivaltaan erikoistunut toimintamuoto miehille. Pääkaupunkiseudun ja Kuopion toimipisteiden lisäksi tukea on tarjolla valtakunnallisesti puhelin- ja verkkovälitteisesti.
Espoossa ja Kirkkonummella toimiva Lyömätön Linja on tarkoitettu paikallisille miehille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessään tai muissa läheisissä suhteissaan.
Jussi-työ auttaa väkivallan tekijöitä, jotka haluavat ehkäistä tai lopettaa väkivallan käytön lähisuhteissaan ja tarvitsevat apua kriisinsä selvittämisessä. Jussi-työtä tehdään seuraavilla paikkakunnilla: Kotka, Kouvola, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Vaasa ja Rovaniemi.
Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesiSotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa. |