Julkaistu 18.1.2023 07:00

50 | 50 - Alankomaiden ainutlaatuinen sosiaalinen työllisyysohjelma

Vuoden 2023 aikana Sotahuudossa kerrotaan muutaman artikkelin verran Alankomaiden Pelastusarmeijan erilaisista toiminnoista. Ensimmäisenä saamme tutustua heidän sosiaalisen työnsä työllisyysohjelmaan, joka tunnetaan nimellä 50|50. Sotahuuto vieraili Hollannin maaseudulla Lunterenin kylän lähellä sijaitsevassa hotelli- ja konferenssikeskus 50|50 Hotel Belmontissa, jossa työskentelee päivittäin parikymmentä työllistettyä.

50|50 Hotel Belmont sijaitsee luonnonkauniissa, suorastaan idyllisessä ympäristössä suuren metsäalueen, maatalojen ja maissipeltojen keskellä. Tämä hotelli- ja konferenssikeskus toimii päivittäin työpaikkana parillekymmenelle työllistetylle, jotka toimivat asiakaspalvelun, siivouksen, ravintola-alan ja kiinteistönhuollon tehtävissä.

Tapaan aurinkoisena iltapäivänä hotellin terassilla Marjolijn van Gervenin, joka on lupautunut kertomaan lisää tästä mielenkiintoisesta ja ainutlaatuisesta työllisyysohjelmasta. Marjolijn toimii strategisena neuvonantajana ja kansallisen Focusstrategy-ohjelman johtajana. Hänen työhönsä kuuluvat osallistavan toiminnan ohjelmien linjaukset.

Pelastusarmeijan sosiaalinen työ Alankomaissa on hyvin laajaa, se käsittää muun muassa asuntolat, asumispalvelut, tuetun asumisen, yhteisöllisen työn, nuortensuojelun, kenttätyön, työn addiktien parissa ja hoivatyön. Yksin maan yhteisöllisissä keskuksissa vierailee viikoittain 15 000 henkilöä. Osallistavan toiminnan ohjelmat ovat tärkeä osa sosiaalisen työn kenttää, ja niiden alla erityisesti työelämään sopeuttamiseen tähtäävä 50|50.

50|50-ohjelman piirissä on tällä hetkellä 2 000 aktiivista osallistujaa. 50|50 tapahtuu erilaisissa työpaikoissa ja työkeskuksissa kautta maan. Joskus kyse on oikeasta työpaikasta, kuten edellä mainitun 50|50 Hotel Belmontin tapauksessa. Työskentely voi myös tapahtua simuloidussa työympäristössä – työkeskuksissa, joissa työllistetyt voivat opiskella ja toteuttaa erilaisia kädentaitoja ja työntekijätaitoja.

Mahdollisten työpaikkojen kirjo on todella runsas: puutyöpajat, ravintola- ja cateringpalvelut, kiinteistönhuoltotyöt esimerkiksi hautausmaalla ja puistoissa, laitoshuolto, kokoamis- ja pakkauspalvelut, kuljetuspalvelut, korjaus- ja remonttityöt. Amsterdamissa toimiva hyväntekeväisyysmyymälä 50|50 Discount Store ja Woerdenissa toimiva 50|50 Coffee -kahvila ovat myös mahdollisia työpaikkoja. Koska olemme Alankomaissa, erikseen on vielä mainittava polkupyörien kokoamis- ja korjaamispalvelu. Pelastusarmeija on jopa suunnitellut ja valmistaa omaa pyörämallia MAJOOR (majuri). Tätä käytännöllistä ja siistiä pyörää myydään niin organisaatioille kuin yksityishenkilöille.

– 50|50 lisäksi meillä on erilaisia työtoimintaohjelmia, joissa yritämme aktivoida ja tuoda rakennetta päivään niille, jotka asuvat asuntoloissamme ja asumisyksiköissämme. Tähän olemme viime aikoina kiinnittäneet entistä enemmän huomiota. Haluamme tarjota pieniä askeleita, jotka tuovat sisältöä päivään ja antavat mahdollisuuden edetä elämässä, Marjolijn van Gerven sanoo.

Boothin viitoittamalla polulla

Marjolijn kertoo, että 50|50-ohjelma, kuten Pelastusarmeijan sosiaalityö kokonaisuudessaan, pohjautuu William Boothin ”työ ensin” -filosofiaan. Kun henkilön perustarpeet, kuten työ ja ravinto, on tyydytetty, hän on mahdollisesti vastaanottavaisempi myös Armeijan hengelliselle sanomalle.

– Haluamme ohjelmillamme tarjota merkityksellistä sisältöä ihmisten elämään. Lisäksi tämä opettaa sosiaalisia taitoja, kykyä olla kanssakäymisessä toisten kanssa, Marjolijn sanoo ja jatkaa: – Aluksi selvitämme, mitkä ovat asiakkaidemme omat erityistaidot ja kiinnostuksen kohteet, ja näin löydämme heille mielekästä työtä ohjelman sisältä. Haluamme luoda innostusta ja positiivista energiaa heti alusta lähtien.

50|50-ohjelman kesto vaihtelee kahdesta kuukaudesta kahteen vuoteen työllistetyn taustasta ja haasteista riippuen. Joustavassa ohjelmassa työpäivien pituudet voidaan räätälöidä kullekin sopivaksi.

Ohjelmaan voi hakeutua useampaa reittiä: – Henkilökuntamme esimerkiksi asumispalveluyksiköissämme ja asuntoloissamme on yhteydessä meihin ja kertoo kiinnostuneista. On myös mahdollista tulla ohjelmamme piiriin muiden organisaatioiden kautta, Marjolijn kertoo.

Työllistettyjen apuna työpaikoissa ja -keskuksissa on paikan henkilökunta, joka auttaa heitä päivittäisissä askareissa ja niiden opettelussa. Tämän lisäksi työllistettyjen apuna on sopeutumisvalmentajia, jotka auttavat työllistettyjä tiiviimmin. He ratkaisevat eteen tulevia ongelmia ja haasteita ja auttavat työllistettyjä pääsemään työmarkkinoille. Tällä hetkellä 50|50:n parissa työskentelee 24 sopeutumisvalmentajaa, joista kaksi on 50|50 Hotel Belmontissa.

Parikymmentä yritystä ja organisaatiota tekee Pelastusarmeijan kanssa yhteistyötä muun muassa ostamalla palveluja ja tuotteita. Tiedustelen, onko työllistettyjä myös ulkopuolisilla työnantajilla ohjelman aikana. – On se mahdollista, mutta ei yleistä. Koska me sosiaalisena organisaationa pystymme tarjoamaan räätälöityä apua ja tukea työllistetyille, se olisi vaikeaa ulkopuolisella työnantajalla. Meidän DNA:ssamme on olla kärsivällisiä ja antaa ihmisille mahdollisuuksia epäonnistumistenkin jälkeen yrittää uudelleen, Marjolijn sanoo hymyillen.

Marjolijn kertoo, että hänellä on vahva näky tämän ohjelman tärkeydestä:

– Näen tämän ohjelman ja tämän kaltaisen työn tärkeyden vain kasvavan tulevaisuudessa. Taloudelliset haasteet suurenevat, erityisesti nuorten parissa. Meidän täytyy Armeijana olla valmiina taistelemaan heidän puolestaan.

Erinomainen polku työllistymiseen

Aurinko paistaa, ja 50|50 Hotel Belmont kylpee valossa. Marjolijnin ja minun seuraani hotellin terassille liittyvät hotellinjohtaja Alex van Zoeren ja Belmontin hotellitoimintojen ja markkinoinnin esimies Johanneke Smits.

50|50 Hotel Belmont on tyylikäs, täysin kaupalliset laatuvaatimukset täyttävä hotelli ja konferenssikeskus. Alueella on pitkä Armeija-historia:

– Paikalla on historiaa yli sadan vuoden takaa, Pelastusarmeija sai maan lahjana. Tänne perustettiin yksi Alankomaiden ensimmäisistä Armeijan työsiirtoloista. Partiolaiset ovat kokoontuneet täällä vuosikymmeniä, ja meillä on edelleen hotellin tontilla leirintäalue kansallisille ja kansainvälisille partiolaisille, Alex aloittaa, ja Johanneke jatkaa: – 1930-luvulta lähtien rakennus on toiminut Pelastusarmeijan sosiaalisen työn kurssikeskuksena, ja vuonna 1996 tämä avautui hotellina. Tänä päivänä toimimme minkä tahansa hotellikonferenssikeskuksen tavoin, täytämme samat laatuvaatimukset ja toteutamme samanlaiset palvelut. Ainoana erona on, että Pelastusarmeijan arvojen mukaisesti emme tarjoile hotellissa alkoholia.

Erityisen 50|50 Hotel Belmontista tekee nimessäkin esiintyvä 50|50, työllisyysohjelmaa hotellissa on toteutettu alusta alkaen. Ohjelmana 50|50 alkoi myöhemmin, mutta jo vuonna 1996 hotelli omaksui konseptin.

– Aivan jokainen tarvitsee turvaa, työtä ja ruokaa, se on kaiken ytimessä. Soppaa, saippuaa, sielunhoitoa – siihen työmme aina tiivistyy, Alex kiteyttää.

Viime vuoden aikana hotellilla työskenteli noin sata työllistettyä. Ikäjakauma on laaja: nuorimmat ovat olleet kuusitoistavuotiaita, vanhimmat kuusikymmentä. Päivittäin hotellilla työskentelee 15–20 henkilöä.

– Se vaihtelee myös työtehtävien mukaan. Vastaanotossa voi työskennellä vain yksi työllistetty, koska siellä meillä on yksi palkattu työntekijä. Keittiössä, ravintolassa, siivouksessa ja kiinteistönhuollossa meillä voi olla useita henkilöitä, Johanneke kertoo.

Ohjelman jälkeen työllistetyt ovat löytäneet töitä vapailta markkinoilta. Tämä tuo hymyn kolmikon huulille.

– Konsepti on erittäin toimiva. Näemme, että tästä on paljon apua henkilöille, jotka työskentelevät meillä. He saavat itsevarmuutta, oppivat työetiikkaa ja normaalin elämän sääntöjä, ja myös erityistaitoja kuten ruoanvalmistusta. Kun he lähtevät täältä, he useimmiten työllistyvät ja pääsevät elämässään eteenpäin, Alex kertoo. – He saavat työskentelystään todistuksen, ja siitä on suuri apu työllistymisessä.

– Ihmisille, joilla ei ole ollut monia tilaisuuksia elämässään, tällaiset pienet eleet, kuten todistuksen saaminen, merkitsevät hyvin paljon, Marjolijn täsmentää.

Kuten aiemmin mainittiin, 50|50-ohjelman kesto vaihtelee kahdesta kuukaudesta kahteen vuoteen riippuen työllistettyjen taustasta. Ne, joilla haasteita on vähemmän, suorittavat ohjelman nopeammin.

– Kohtaamme päivittäin haasteita ja aina on asioita ratkaistavana, mutta se on osa työtämme, Johanneke toteaa hymyillen.

Työllistetyillä on esimerkiksi mielenterveysongelmia ja taloudellisia vaikeuksia. Osalla on huume- ja päihdetaustaa.

– Työllistetyt työskentelevät meillä tietyillä säännöillä, ja niiden omaksuminen voi olla aluksi hankalaa. Suurimmalla osalla on haasteita saapua päivittäin paikalle, sillä se ei ole ollut tavallista heidän arjessaan. Totuttautumista ja kovaa työtä tarvitaan tavoitteen saavuttamiseksi, Johanneke ja Alex selventävät.

Sopeutumisvalmentajat tukemassa

Edellä mainituissa haasteissa 50|50-ohjelman sopeutumisvalmentajat ovat korvaamaton apu. Belmontissa heitä työskentelee kaksi.

– Heillä on tietotaitoa puuttua tilanteisiin ja auttaa työllistettyjämme. Sopeutumisvalmentajamme ovat kouluttautuneet erilaisten sosiaalisten ongelmien käsittelyyn. He eivät auta vain työ- ja kurinpidollisissa ongelmissa, vaan myös asioissa, jotka ovat näiden haasteiden taustalla. He tarjoavat työllistetyille luottamusta ja parantavat heidän itsetuntoaan. Minusta se on ainutlaatuinen osa heidän toimenkuvaansa, Marjolijn van Gerven sanoo hymyillen.

Minulla onkin ilo tavata heistä toinen, kun sopeutumisvalmentaja Rita Codee ehtii hetkeksi liittyä pöytäseurueeseemme. Hän on työskennellyt Belmontissa kuusi vuotta.

– Minulle on tärkeää auttaa niitä, joilla on haasteita. Haluan auttaa heitä pärjäämään paremmin ja auttaa heitä etenemään elämässään. On myös mielenkiintoista kerätä tietoa heidän ongelmiensa syistä ja yrittää vaikuttaa näihin syvempiin rakenteisiin. Ihmiset tulevat monenlaisista taustoista ja heillä on erilaisia ongelmia, joten myös ratkaisut voivat olla hyvin vaihtelevia. Parasta työssäni on se, että voin auttaa heitä yksilöllisesti ja henkilökohtaisesti, Rita toteaa lämpimästi hymyillen.

Sopeutumisvalmentajan koulutus on kaksitasoinen: ensin sosiaalialan koulutus, ja siihen päälle erikoistuminen sopeutumisvalmentajan tehtäviin.

– Koska tavoitteenamme on saada asiakkaat työllistymään, tarvitsen myös tietotaitoa työmarkkinoista ja sen toiminnasta. Myös ymmärrys yhteiskunnan järjestelmistä, säännöistä ja ohjeistuksista on tärkeää. Ne muuttuvat, ja niiden perässä on pysyttävä. Muutoin asiakkaamme voivat pahimmillaan ajautua isompiin ongelmiin esimerkiksi menettäessään sosiaalitukensa.

Rita allekirjoittaa Alexin ja Johanneken aiemman kommentin sitoutumisen haasteista: – Ehdottomasti suurin haaste on saada työllistetyt tottumaan päivärytmiin ja saapumaan sovitusti paikalle. Kun tämä haaste on ylitetty, työ alkaa sujua mallikkaasti, ja kaikki muut ongelmat ovat helpommin ratkaistavissa.

Rita rakastaa työtään täydestä sydämestään:

– Tekee nöyräksi, miten kokonaisvaltaisesti voimme muuttaa työllistettyjen elämää. Käytännön palkinto on se, kun he löytävät työpaikan, mutta heissä näkyvä kokonaisvaltainen muutos on aivan yhtä sydäntä lämmittävää.

Haastatteluhetki on tullut päätökseen, ja kaikkien on palattava tehtäviensä pariin. Sisäänkirjautumisaika lähestyy, ja uusia vieraita saapuu laukkuineen hotellin pihalle. Mahtavatko he tietää, miten erityislaatuiseen paikkaan ovat tulossa? Rita lopuksi tiivistää koko nelikon ajatukset tästä tärkeästä työstä:

– Ihmisille on tärkeintä kokea itsensä arvostetuksi, ja täällä he pääsevät kokemaan sitä. Arvostamme heitä työntekijöinä. Näemme heissä olevan potentiaalin ei vain työntekijöinä, vaan myös ihmisinä. Kaikki ansaitsevat mahdollisuuden, yhteenkuuluvuutta ja toivoa – ja niitä me haluamme tarjota.

Toni Kaarttinen
Kuvat: 50|50, Leger des Heils & Toni Kaarttinen 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä