Julkaistu 31.10.2024 07:00

135 syytä ja enemmän olla kiitollinen

Kun eräs Pelastusarmeijan eläkkeellä oleva upseeri täytti sata vuotta, hänen tyttärensä pyysi äitiään listaamaan sata asiaa, joista tämä oli kiitollinen. Uskokaa tai älkää, mutta tuolla 100-vuotiaalla vanhuksella ei ollut mitään ongelmia löytää sataa kiitoksenaihetta.

Pelastusarmeija Suomessa täyttää tänä vuonna 135 vuotta. Ajattelin ensin, että luettelen sen kunniaksi tähän 135 kiitoksenaihetta, mutta olisi saattanut olla melko puuduttavaa lukea niitä. Uskon kuitenkin, ettei minullekaan olisi tuottanut vaikeuksia löytää 135 ja useampaakin kiitoksen aihetta Pelastusarmeijan 135 vuoden matkalta.

Ehkä olette huomanneet, että nykyään on tapana puhua ”haasteista”. Helposti kysellään eri yhteyksissä toisilta: ”Minkälaisia haasteita olet kohdannut...?” Tapa on hiipinyt suomen kieleen englannista. Ennen vanhaan puhuttiin suorasanaisemmin ”ongelmista” tai ”vaikeuksista”. Ehkä haasteet koetaan hieman kevyemmiksi. Oli sitten kyse haasteista, ongelmista tai vaikeuksista, olen huomannut, että niitä on joskus helpompi luetella kuin kiitoksenaiheita – mikä on mielestäni vähän outoa, sillä jos pysähtyy hetkeksi pohtimaan ja punnitsemaan elämäänsä, eiköhän kiitoksenaiheita kuitenkin löydy loppujen lopuksi enemmän.

Raamatussa kerrotaan, kuinka Jeesus kerran kehotti oppilaitaan ruokkimaan paikalle kokoontuneet noin 5 000 perhettä. Sen sijaan, että oppilaat olisivat miettineet, mitä heillä on, he rupesivatkin selittämään, mitä heillä ei ole. Ei ollut aikaa, koska aurinko oli laskemassa. Ei ollut kunnon toimitiloja, koska seutu oli asumatonta. Ei ollut riittävästi rahaa jne. Mutta Jeesus ei kysynytkään oppilailtaan: ”Mitä teillä ei ole?”, vaan hän kysyi: ”Mitä teillä on?” Oli yksi nuori poika, joka ymmärsi jutun juonen ja kertoi, että hänelläpä on jotain: viisi leipää ja kaksi kalaa.  Loppu on historiaa, niin kuin sanotaan.

Kyllä, 135 vuoden aikana Pelastusarmeija on Suomessa kohdannut varmasti monenlaisia haasteita, vaikeuksia ja ongelmia. Mutta uskallan väittää, että ne eivät ole mitään sen rinnalla, mistä kaikesta voimme olla kiitollisia. Olemme ennen kaikkea kiitollisia niistä tuhansista upseereista ja sotilaista, jotka 135 vuoden ajan ovat julistaneet hyvää sanomaa ylösnousseesta Jeesuksesta Kristuksesta sanoin ja teoin. Olemme kiitollisia myös niistä sadoista tuhansista suomalaisista, joita olemme voineet auttaa ja tukea.

Saga Lippo
everstiluutnantti
territorion komentaja

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä 

Artikkeli 04.04.2025

Yhteisöllisyys ja hengellisyys elämän tienviittoina

Rovasti Marianne Heikkilän elämään on mahtunut monenlaista. Julkisuus on tullut hänelle tutuksi jo nuorena äidin PR-, koulutus- ja mallitoimiston kautta. Kiinnostus hengellisyyteen johdatti papiksi. Hän on ollut aloittamassa Naisten Pankkia, ja viimeiset viisitoista vuotta hän on luotsannut Marttaliiton toimintaa.
Artikkeli 27.03.2025

Hyvin tehty, sinä hyvä ja uskollinen palvelija

Nykyään puhutaan paljon vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä. Sana ”vastuullisuus” voi kuitenkin pitää sisällään laajasti asioita.
Artikkeli 17.03.2025

Kumppanuuskeräyshaaste 2025

Haluamme haastaa teidät mukaan tärkeään keräykseen. Pelastusarmeijan kumppanuuskeräys toteutetaan tänä vuonna 16.3.–13.4. ja sen avulla tuetaan kansainvälisen Pelastusarmeijan paikallisesti tekemää pitkäjänteistä työtä ihmisten perustarpeiden, kuten ravinnonsaannin, terveydenhuollon ja koulutuksen parissa kohdemaissamme Pakistanissa, Ghanassa, Togossa, Argentiinassa, Paraguayssa ja Uruguayssa.
Artikkeli 14.03.2025

Kumppanuuskeräys - yhdessä auttamista ja rukousta

Pelastusarmeijan kumppanuuskeräys toteutetaan tänä vuonna 16.3.–13.4. Keräyksen kautta olemme mukana auttamassa yhteisöjä, perheitä ja lapsia kumppanuusmaissamme. Mikä on kumppanuuskeräys? Keitä sillä autetaan? Onko se muutakin kuin hyväntekeväisyyttä? Pelastusarmeijan naistyön sihteeri, majuri Anna Kotrikadze vastaa näihin kysymyksiin.