Julkaistu 4.7.2018 13:39
100 vuotta suomalaisen kenraalin, Jarl Wahlströmin syntymästä
Jarl Wahlström syntyi Helsingissä 9.7.1918, ja hänestä tuli Pelastusarmeijan upseeri 1938. Vuonna 1981 Wahlström valittiin koko maailman Pelastusarmeijan johtoon, ensimmäisenä suomalaisena. Kansainväliseltä ulottuvuudeltaan virkaa voidaan verrata esimerkiksi YK:n pääsihteeriin.
Wahlströmillä oli urallaan monia ansioita. Hänestä tehtiin Suomen Leijonan ritari työstään sotilaspastorina toisessa maailmansodassa. Vuonna 1971 hänet nimettiin Kanadan ja Bermudan alueiden ylisihteeriksi. Suomen Pelastusarmeijan komentajaksi hänet nimitettiin 1976 ja Ruotsin vastaavaan virkaan 1981, kunnes hänet valittiin kansainvälisen Pelastusarmeijan kenraaliksi syksyllä1981, jota virkaa hän hoiti eläkkeelle siirtymiseensä saakka.
Ainoa suomalainen, joka on ollut kansainvälisen Pelastusarmeijan kenraali
Meille suomalaisille merkittävänä seikkana voidaan pitää sitä, että kansainvälisen Pelastusarmeijan kenraalin virkaa toimitti suomalainen. Jarl Wahlström ja rouva Wahlström kiersivät paljon maailmaa eri Pelastusarmeijan toimipisteissä ja he tapasivat vierailuillaan kuninkaallisia, valtionjohtajia ja tunnettuja henkilöitä. Kenraali Wahlström vieraili myös kommunistisessa Itä-Saksassa ja organisoi kuusipäiväisen kongressin Israelissa. Kansainväliseltä ulottuvuudeltaan virkaa voidaankin verrata vaikkapa YK:n pääsihteeriin. Toistaiseksi Wahlström on ainoa suomalainen Pelastusarmeijan upseeri, joka on noussut kenraalin asemaan.
Jarl Wahlström muistetaan nimillä "Välittävä kenraali" ja "Hoitava kenraali", joka omisti elämänsä hyvälle. Kenraali puhui sujuvasti englantia, saksaa, suomea ja ruotsia. Uransa aikana hänet palkittiin monilla arvomerkeillä ja -nimillä, mm. Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkillä. Wahlström jäi eläkkeelle vuonna 1986, ja hänet ylennettiin kirkkauteen 81-vuotiaana vuonna 1999.
Lisää Jarl Wahlströmin elämästä voi lukea hänen omaelämäkerrastaan "Matkalaulu" (Kirjapaja 1989). Saatavilla kirjastoista ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.