Julkaistu 20.4.2025 14:00

Kenraalin pääsiäistervehdys 2025

Puutarhasta tyhjälle haudalle

Getsemanen puutarhasta tyhjälle haudalle johtava pääsiäiskertomus esittää ihmiskunnan historian merkittävimmän hetken – Jumalan pelastussuunnitelman toteutumisen Jeesuksen Kristuksen kuoleman ja ylösnousemuksen kautta. Kun tarkastelemme tätä pyhää aikaa, todistamme jumalallisen rakkauden voittoa kuolemasta ja suurimman mahdollisen lahjan antamista ihmiskunnalle: iankaikkista pelastusta ylösnousseen Herramme ansiosta.

”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” (Joh. 3:16). Tämä tuttu jae saa uuden merkityksen, kun käymme läpi hiljaisen viikon tapahtumat ja ymmärrämme Jumalan rakkauden vaatiman uhrin suuruuden.

Tie kohti pääsiäistä alkaa petoksen varjossa. Getsemanen puutarhassa Jeesus osoittaa täydellistä alistumista Isän tahtoon, vaikka hänen sielunsa oli ”tuskan vallassa, kuoleman tuskan” (Mark. 14:34). Vaikka Kristus tiesi tulevasta kärsimyksestään, hän rukoilee järkkymättömän kuuliaisesti: ”Ei kuitenkaan minun tahtoni mukaan, vaan sinun.” (Mark. 14:36). Tämä ylivertainen nöyrtyminen opettaa meille, että todellinen usko tarkoittaa Jumalaan luottamista synkimpinäkin hetkinä.

Seuraavat tapahtumat – näytösoikeudenkäynti, julma ruoskiminen ja matka Golgatalle – paljastavat ihmisten synnin syvyyden ja jumalallisen rakkauden valtavuuden. Kuten Jesaja vuosisatoja aiemmin ennusti: ”vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet.” (Jes. 53:5). Jokainen ruoskanisku, jokainen piikki, jokainen naula todisti lunastuksemme hintaa.

Golgatalla todistamme sekä synnin kauheutta että armon ihmettä. Risti on uhrautuvan rakkauden perimmäinen symboli, paikka, jossa synnitön Jumalan Poika kantoi koko ihmiskunnan rikkomusten taakan. ”Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme, jotta me hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden.” (2. Kor. 5:21). Kun Jeesus sanoi ”Se on täytetty” (Joh. 19:30), hän toteutti kaikki ennustukset, täytti jumalallisen oikeudenmukaisuuden ja kuroi umpeen kuilun Jumalan ja ihmisen välillä.

Mutta risti ei ole tarinan loppu. Jos Kristuksen kuolema olisi viimeinen luku, uskomme olisi turhaa. Kuten Paavali kirjoitti: ”Mutta ellei Kristusta ole herätetty, silloin meidän julistuksemme on turhaa puhetta, turhaa myös teidän uskonne.” (1. Kor. 15:14). Ylösnousemus muuttaa kaiken. Kun Magdalan Maria ja muut naiset lähestyivät tyhjää hautaa varhain sunnuntaiaamuna, he löysivät historian suurimman ihmeen – kivi oli vieritetty syrjään ja kuolema voitettu.

Enkelin julistus kaikuu läpi aikojen: ”Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi.” (Matt. 28:6). Nämä sanat muuttivat ihmiskunnan historian, ja ne muuttavat elämiä vielä tänä päivänäkin. Ylösnousemus vahvistaa jokaisen väitteen, jonka Jeesus esitti identiteetistään ja tehtävästään. Se todistaa, että hän todella oli Jumalan Poika, jolla oli valta kuoleman yli. Kuten Roomalaiskirjeessä 1:4 sanotaan, hän oli ”Jumalan Poika, jolla on valta, ylösnousemuksessa tähän asemaan asetettu”.

Ylösnousemuksen seuraukset ovat syvällisiä ja omakohtaisia. Koska Kristus elää, mekin saamme elää. Hänen voitostaan tulee meidän voittomme, hänen elämästään meidän elämämme. ”Mutta nyt Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta jotka ovat kuolleet.” (1. Kor. 15:20). Ylösnousemus takaa sen, että kuolema on menettänyt voimansa ja hauta on voitettu. Palvelemme elävää Vapahtajaa, joka lupaa ”sillä minä elän ja tekin tulette elämään” (Joh. 14:19).

Pääsiäisaamu tuo tullessaan uuden luomisen. Voima, joka nostatti Jeesuksen kuolleista, on sama voima, joka muuttaa nykyajan uskovien elämän. Kuten Paavali selittää: ”Jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle!” (2. Kor. 5:17). Ylösnousemus ei ole vain muisteltava historiallinen tapahtuma – se on läsnä oleva todellisuus, joka tarjoaa toivoa, tarkoituksen ja uuden elämän kaikille uskoville.

Tämä pääsiäisvoitto laajenee henkilökohtaisesta pelastuksesta kosmiseen merkittävyyteen. Kristuksen ylösnousemus panee alulle koko luomakunnan ennallistamisen, kun Jumala alkaa tehdä kaikesta uutta. Tyhjä hauta ilmoittaa synnin, kuoleman ja Saatanan kukistetuiksi. Vaikka yhä nykyäänkin taistelemme pahaa vastaan, sota on ratkaisevasti voitettu. Kuten Paavali voitonriemuisesti julistaa: ”Mutta kiitos Jumalalle, joka antaa meille voiton meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta!” (1. Kor. 15:57).

Ylösnousemus myös antaa uskoville voimia palvella kristillisesti. Sama Henki, joka herätti Kristuksen kuolleista, asuu uskovissa ja sallii meidän elää voitokkaasti ja palvella tehokkaasti. Kuten Paavali rukoili, me voimme tietää ”miten mittaamaton on hänen voimansa, joka vaikuttaa meissä uskovissa. Se on sama väkevä voima, jota hän osoitti herättäessään Kristuksen kuolleista.” (Ef. 1:19–20).

Elävä Kristus antaa meille tehtäväksi jakaa tätä hyvää uutista palavasti toivoa kaipaavassa maailmassa. Haudalla naiset saivat ensimmäisen evankelisen käskyn: ”Menkää kiireesti sanomaan hänen opetuslapsilleen: ’Hän on noussut kuolleista.’” (Matt. 28:7). Sama tehtävä on kaikilla nykyajan kristityillä. Olemme ylösnousemuksen todistajia, kutsuttuja julistamaan pääsiäisen sanomaa kaikkialle maailmaan.

Iloitkaamme tänä pääsiäisaikana ylösnousseesta Herrastamme, joka on voittanut kuoleman ja taannut meille ikuisen pelastuksen. Muistakaamme hänen ylösnousemuksensa voima jokapäiväisessä elämässämme ja antakaamme hänen voittonsa muuttaa tappiomme riemuvoitoiksi. Kun juhlimme tyhjää hautaa, voimme toistaa muinaisen kristillisen tervehdyksen: ”Hän on noussut ylös! Hän on totisesti ylösnoussut!”

Pääsiäisen hienous ei ole vain historiallisissa tapahtumissa, vaan niiden voimassa muuttaa elämiä yhä vieläkin. Koska hän elää, me voimme astua huomiseen luottavaisina tietäen, ettei mikään voi erottaa meitä hänen rakkaudestaan. Kuten Paavali julisti: ”Mutta kaikissa näissä ahdingoissa meille antaa riemuvoiton hän, joka on meitä rakastanut.” (Room. 8:37).

Täyttäköön tämä pääsiäinen sydämemme uudistuneella ilolla ylösnousseesta Vapahtajastamme, syvällä kiitollisuudella hänen uhristaan ja uudella sitoutumisella hänen palvelemiseensa. Hauta on tyhjä, kuolema on lyöty ja Kristus hallitsee voittajana. Tämä on pääsiäisen ilosanoma – ei vain mennyt tapahtuma, vaan tämänhetkinen todellisuus, joka tarjoaa toivoa, tarkoituksen ja ikuisen elämän kaikille ylösnousseeseen Herraan uskoville.

”Rauhan Jumala, joka ikuisen liiton uhriveren tähden on nostanut kuolleista lampaiden suuren paimenen, meidän Herramme Jeesuksen, varustakoon teidät hyvillä lahjoillaan, niin että voitte täyttää hänen tahtonsa. Sen, mikä on hänelle mieleen, hän itse tehköön meissä, hän ja Jeesus Kristus. Hänen on kunnia aina ja ikuisesti. Aamen.” (Hepr. 13:20–21).

Lyndon Buckingham
kenraali
Pelastusarmeijan kansainvälinen johtaja