Julkaistu 1.6.2022 09:00

Valon voima

Lapin kesä – en usko, että maailmassa on mitään kauniimpaa. En toki voi tietää, sillä en ole kaikkea vielä nähnyt, mutta rohkenen epäillä. Pohjoisen kesässä parasta on sen ainutlaatuinen, sielua syleilevä valo. Uusi päivä alkaa ennen kuin entinen on ehtinyt päättyä. Auringonsäteet tanssivat läpi yön tunturipurojen hipiällä vaivaiskoivujen taputtaessa käsiään tälle näytelmälle.

Ohrapeltojen heleä vihreys ja vihneiden läpi siivilöityvä valo rauhoittavat levottomankin kulkijan mielen. Siitä huolimatta etelän vieraat eivät malta nukkua. On aivan turha vetää verhoja ikkunan eteen, sillä valo löytää huoneen jokaisen sopen.

Evankelista Johannes kirjoittaa (Joh. 1:1–5): Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa.

Valossa on ihmeellinen voima; pimeys ei voi koskaan saada sitä valtaansa, mutta pienikin valo rikkoo pimeyden. Pimeys ei ole valon vastakohta, sillä valolla ei ole vastavoimaa. Pimeä huone ei ole enää pimeä, jos sinne sytyttää pienenkin kynttilän – mutta miten valon keskelle voisi tuoda pimeyttä?

Auringonvalo on elämän ja kasvun mahdollistaja. Pohjolan pitkät valoisat kesäyöt mahdollistavat sen, että Suomessa voidaan lyhyen kasvukauden aikana viljellä mitä parhainta ruokaa. Jeesus elämän valona on kuitenkin paljon enemmän kuin auringon antama valo. Hän on elämän synnyttäjä, joka on ollut mukana maailman luomisessa. Sanansa voimalla hän myös kykenee uudesti synnyttämään meidät elävään uskoon ja luomaan meissä jatkuvasti uutta.

Valon yksi tehtävä on paljastaa, tehdä näkymättömät näkyväksi. Luukas kertoo naisesta, joka oli hukannut kallisarvoisen hopearahan. Nainen sytytti lampun ja kolusi se kädessään huoneen jokaisen nurkan löytääkseen rahan. Vertaus puhuu siitä, kuinka Jumala jatkuvasti etsii pimeydessä piilottelevaa ihmistä. Ihminen ei aina tahdo tulla löydetyksi, sillä hän saattaa pelätä sitä, mitä valo hänestä paljastaa. Ei tarvitse pelätä, sillä hän, joka on maailman valo, on myös rakkaus. Minkä valo paljastaa, sen rakkaus armahtaa.

Toivon, että saat tänä kesänä nauttia paitsi pohjoisen kesän ainutlaatuisesta valosta, myös Jumalan rakkauden ihmeellisestä hoitavasta ja uutta luovasta valosta.

Saga Lippo
majuri
ylisihteeri 

Kuva: Walter Bieck


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä