Julkaistu 16.10.2022 09:00

Raamatun naiset: Martta

​Tänä vuonna vietetään Pelastusarmeijan naistyön 100-vuotisjuhlaa Suomessa. Juhlistamme tätä sarjalla, jossa kansainvälisen ja kotimaisen naistyön ansiokkaat naiset tutustuttavat meidät Raamatun tärkeimpiin naisiin.

MArtta

’Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.”’

Luuk. 10:38–40

Luimme juuri kahdesta sisaruksesta, Mariasta ja Martasta, jotka asuivat Betanian kaupungissa. He molemmat olivat Jeesuksen ystäviä, ja kun Jeesus opetuslapsineen saapui heidän kotiinsa, Martta toivotti heidät lämpimästi tervetulleiksi ja ryhtyi työhön. Martan harmiksi hänen sisarellaan Marialla oli täysin toisenlaiset aikeet! Maria jätti Martan kotitöihinsä ja keskittyi kuuntelemaan Jeesuksen opetuksia.

Suhteessamme Jeesukseen toiset ovat enemmän Marian ja toiset Martan kaltaisia. Meissä kaikissa on todennäköisesti molempien ominaisuuksia. Monet pelastusarmeijalaiset samaistuvat Marttaan tässä kertomuksessa. Meille ei vain ole luontevaa olla passiivisia kristittyjä – meillä on velvollisuuksia, vastuuta, missio! Joskus olemme taipuvaisia määrittelemään itsemme palvelutekojemme kautta, mikä saattaa kääntää huomiomme pois kaikkein tärkeimmästä. 

Käytännössä ilman riittävää lepoa me uuvumme. Jos vain teemme palvelutyötämme ilman taukoja ja virkistystä, meistä tulee välipitämättömiä ja epämotivoituneita kristittyjä. Niin kuin kävi Martalle, inhimillinen puolemme antaa lopulta periksi ja alamme purkaa turhautumistamme toisiin ihmisiin.

”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.”

Luuk. 10:41–42

Vaikka Maria ärsytti ahkeraa sisartaan, hän näytti mallia oikeanlaisesta suhteesta Jeesukseen. Hän otti tämän vastaan syvän hengellisesti, uhmasi aikansa yhteiskunnallisia odotuksia ja vietti kallisarvoisen hetken kuunnellen Jeesuksen opetuksia. Vastavuoroisesti Jeesus sivuutti perinteiset sukupuoliroolit, iloitsi Marian halusta oppia ja rohkaisi tämän siskoa tulemaan mukaan.

Luukkaan evankeliumin luvussa 10 Jeesus ei sano, etteikö Martan palvelu olisi tärkeää: töitä riittää, ja tiedämme, että tekijöitä on vähän! Toisten palveleminen on tervettä ja tärkeä osa Jeesuksen seuraajana olemista, mutta palvelu itsessään ei ole kaikkein tärkeintä. Jeesus ei nuhdellut Marttaa ja tämän palvelevaa luonnetta, vaan lempeästi oikaisi hänen ”huolehtimistaan ja hätäilyään” muistuttamalla toisesta, paremmasta vaihtoehdosta, joka oli levätä Jeesuksen jalkojen juurella.

Kertomus Marian ja Martan kohtaamisesta Jeesuksen kanssa sisältää meille kristityille tärkeän opetuksen prioriteeteista ja asenteista. Meille muistutetaan, että on mahdollista elää Jumalaa kunnioittavaa elämää, jossa lepoa ja palvelua arvostetaan yhtä paljon. Vastustakaamme siis sekä Pelastusarmeijana että yksilöinä kiusausta keskittyä vain siihen, mitä pitää tehdä, jotta emme unohtaisi, missä meidän pitää olla: Jeesuksen jalkojen juurella.

Pohdi mielessäsi:

  • Onko oma tärkeysjärjestykseni kohdallaan?
  • Kuinka usein jätän työni ja huoleni ja päätän viettää aikaa Jeesuksen kanssa?
  • Mikä on kutsumukseni? Olenko omistautunut Kristukselle ja hänen sanalleen, vai kiinnostaako hyvän tekeminen minua enemmän?

Rosalie Peddle
komentaja
Pelastusarmeijan kansainvälisen naistyön presidentti

Maalaus: Johannes Vermeer: Kristus Martan ja Marian luona (1654–1656)



Rosalie Peddle

komentaja
Maailman naistyön presidentti

Komentaja Rosalie Peddle vihittiin Pelastusarmeijan upseeriksi Kanadan ja Bermudan territoriossa vuonna 1976, hänen kadettirenkaansa oli Voitokkaat. Komentaja Peddle meni naimisiin vuonna 1978, minkä jälkeen hän palveli yhdessä aviomiehensä, kenraali Brian Peddlen kanssa Kanadassa osastoissa, piiripäämajassa ja upseerikoulussa.

Vuonna 2007 komentaja Peddle sai ensimmäisen kansainvälisen määräyksensä Aucklandiin Uuden-Seelannin, Fidžin, Tongan ja Samoan territorioon piirin henkilöstösihteeriksi.

Kansainvälinen palvelus jatkui vuonna 2009 muutolla Lontooseen, missä hän palveli everstin arvolla Ison-Britannian ja Irlannin territorion naistyön sihteerinä.

Vuonna 2011 komentaja Rosalie palasi kotiterritorioonsa ja määrättiin komentajan arvolla sekä territorion naistyön presidentiksi että territorion hengellisen elämän kehittämisen sihteeriksi.

1. syyskuuta 2014 komentaja Rosalie määrättiin Amerikan ja Karibian vyöhykkeen naistyön sihteeriksi kansainväliseen päämajaan, ja marraskuussa 2015 hänestä tuli Maailman naistyön sihteeri.

Komentaja Rosalie johtaa maailmanlaajuista Pelastusarmeijaa aviomiehensä, kenraali Peddlen rinnalla. Hänen nykyinen, 3. elokuuta 2018 alkanut määräyksensä on Maailman naistyön presidentti.

Komentaja Rosalieta innoittaa luja usko Jumalaan, intohimoinen suhtautuminen Pelastusarmeijan missioon ja myötätunto ihmisiä kohtaan. Valtava into kehittää naispuolisten upseerien johtajuustaitoja on keskeinen osa hänen palvelutyötään. Komentaja Rosalie pitää kävelystä, pyöräilystä ja lukemisesta. Hänen suosikki-kutsumanimensä on nykyään ”Nanny”, sillä viisi lastenlasta tuovat hänelle suurta iloa ja onnea!


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä