Julkaistu 10.7.2023 06:00

Pelastusarmeijan Suomen ja Viron territorion apu Ukrainalle

Suomen Pelastusarmeija on helmikuusta 2022 alkaen kerännyt varoja Ukrainan sodasta kärsivien auttamiseksi. Keräyksen turvin on autettu heitä, jotka ovat paenneet sotaa Suomeen tai Viroon, ja apua on annettu myös Ukrainan lähialueille. Alta voit lukea lisää avustuskohteistamme. 

Ukrainan lähialueille ohjattu apu

Suomen Pelastusarmeija lähetti heti sodan alkupäivinä vuoden 2022 helmikuussa hätäapua Pelastusarmeijan kautta Romaniaan ja Moldovaan sinne paenneiden ukrainalaisten auttamiseksi.  

Georgian Pelastusarmeija on käynnistänyt projektin sinne paenneiden ukrainalaisten lasten ja nuorten auttamiseksi. Uuteen kouluun siirtyminen on vaikeaa kenelle tahansa, mutta erityisen vaikeaa se on heille, jotka ovat sodan takia joutuneet jättämään kotimaansa ja sopeutumaan uuteen kulttuuriin ja kieleen. Viitenä päivänä viikossa noin 70 pakolaislasta ja -nuorta osallistuu koulupäivän jälkeen järjestettävään toimintaan. Heitä autetaan opinnoissa ukrainan kielellä, ja heille opetetaan lisäksi georgian kieltä sekä tuetaan myös muutoin. Lapset saavat iltapäivisin ravitsevan aterian, ja heidän perheilleen on tarjolla ruoka-apua sekä hygieniatuotteita. Projektin toteutumisen kannalta on ollut tärkeää hankkia minibussi, jolla voidaan turvallisesti kuljettaa lapsia sekä myös ruokia ja muita tarvikkeita. Bussi hankittiin Suomen Pelastusarmeijan keräämillä varoilla.  

Pakolaisten auttaminen Suomessa ja Virossa

Keräysvarojen ja lahjoitusten turvin Pelastusarmeijan osastot Suomessa ja Virossa ovat pystyneet jatkuvasti tarjoamaan taloudellista apua ukrainalaisille. Pelastusarmeija on myös antanut joitakin stipendejä Helsingin yliopiston ukrainalaisille opiskelijoille.  

Ukrainasta paenneet tarvitsevat pitkäkestoista apua sopeutuakseen uuteen elämäntilanteeseen. Kun sota loppuu ja pakolaiset palaavat Ukrainaan, elämä pitää aloittaa alusta.  Tarvetta keräysvaroille on pitkälle tulevaisuuteen.