Julkaistu 4.11.2022 09:00

Pelastusarmeija sai uuden upseerin 29.10.2022

Turussa vietettiin suurta juhlapäivää lokakuun lopussa. Suomen ja Viron territorio sai uuden upseerin, kun Sovituksen lähetit -kadettirenkaan Kimmo Nordblom vihittiin upseeriksi. Tuoreen luutnantin ja Porvoon osaston johtajan Kimmo Nordblomin upseerivihkimystä vietettiin Turun osastossa, missä hän suoritti leijonanosan kadettiajan harjoittelustaan.

Raumalla syntyneen Kimmo Nordblomin Armeija-polku sai tämänhetkisen kruununsa lauantaina 29.10. Turun osastossa vietetyssä upseerivihkimys- ja nimittämisjuhlassa. Kimmolla on mielenkiintoinen tarina siitä, miten hän löysi Jeesuksen ja Pelastusarmeijan. Kimmon tarinaan voit tutustua Sotahuudon numerossa 3/2021. Lehden löydät tästä.

Väkeä on kokoontunut lokakuisena lauantaipäivänä suurin joukoin juhlistamaan Kimmon suurta päivää. Tilaisuuden alkua odotellessa minulla on hetki aikaa tiedustella muutamalta ihmiseltä ajatuksia tästä juhlapäivästä. Ovella on vieraita vastaanottamassa opinto- ja koulutusupseeri, majuri Natalia Penttinen. Hän iloitsee siitä, että vihkimysjuhla järjestetään Turussa:

– Se on jännittävää ja suuri kunnia. On hienoa, että monet, jotka ovat työskennelleet täällä Turussa Kimmon kanssa, ovat nyt päässeet mukaan. Kimmo työskenteli täällä puolitoista vuotta ja oli hyvin merkityksellinen henkilö osastolla. Nyt saamme juhlia yhdessä.

Turun osaston johtaja, majuri Toni Penttinen toimi Kimmon ohjaavana upseerina ja hänellä oli merkittävä rooli Kimmon koulutuksen aikana Turussa. Tiedustelen Natalialta, millainen kadetti Kimmo oli.

– Erinomainen! Olen saanut kulkea hänen kanssaan koko matkan, sillä olin myös hänen kokelassihteerinsä. Alusta asti oli selvää, että hänellä on runsaasti motivaatiota, Natalia sanoo hymyillen.

Samaa mieltä on edellinen valmistunut upseeri, luutnantti Benjamin Hursti. Benjamin ja Kimmo ehtivät olla vuoden verran kadettitovereita.

– Kimmo on kuin pilari – luotettava, tukeva ja kannattava. On merkityksellistä, että kokoonnutaan yhteen juhlimaan tätä hetkeä. Se tuntui itsestäni viime vuonna todella hienolta ja koskettavalta, ja siksi ehdottomasti haluan olla Kimmon juhlissa mukana.

Temppelin torvisoittokunnan soinnut johdattelevat jo vihkimyksen äärelle. Kysyn vielä upseerivihkimyksen merkityksestä territorion johtajalta, eversti Patrick Naudilta:

– Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on ymmärrystä Jumalan rakkaudesta ja kutsusta hänen valtakuntansa työhön. Se on valmiutta vastata tähän kutsuun.

Jumalan rakkauden hengessä

Juhla alkaa kuvaesityksellä, johon on kerätty hienoja ja hauskoja hetkiä Kimmon kadettimatkan varrelta. Sen jälkeen Kimmo, kadetit ja upseerikoulu marssivat upseerikoulun lippua seuraten lavalle tervehtien upseerivihkimyksen ja nimittämisen suorittavia territorion johtajia, everstejä Patrick ja Anne-Dore Naudia.

Majuri Tero Saajoranta lausuu kokoontumisen tervetulosanat, mitä seuraa hyvin tilaisuuteen sopiva yhteislaulu ”Sain kutsun mä taisteluun Herran”.

Majuri Natalia Penttinen luovuttaa Kimmon territorion johtajille. Juhlallisessa seremoniassa kadetti polvistuu lipun alle ja antaa uskonvakuutuksen, jossa lupautuu uskollisesti ylläpitämään ja julistamaan Pelastusarmeijan opinkappaleisiin perustuvia totuuksia. Eversti Patrick Naudin sanoin: ­”Kyse on juhlallisesta lupauksesta sitoutua yli kaiken rakastamaan ja palvelemaan Jumalaa koko elämän ajan. Kimmo on hyväksynyt askeleen tuntemattomaan luottaen Jumalaan.” Territorion johtajat antavat myös sanansa tulevalle Room. 15:13: ”Mutta toivon Jumala täyttäköön teidät kaikella ilolla ja rauhalla uskossa, niin että teillä olisi runsas toivo Pyhän Hengen voiman kautta.”

Kadetin ottaessa vastaan vihkimystodistuksensa yleisö vastaa runsain suosionosoituksin.

Laulun, kolehdin ja ilmoitusten jälkeen Pelastusarmeijan tuorein luutnantti saapuu takaisin torvisoittokunnan säestäessä. Kadetin siniset epoletit ovat vaihtuneet upseerin punaisiksi. Vuorossa on uuden upseerin määräys ja lähettäminen. Kimmo on maaliskuun alusta asti ollut vastuussa Porvoon osastosta, ja upseerina hänen määräyksensä Porvoon osaston johtajana saa jatkua. Tämä ilahduttaa tuoretta luutnanttia.

Todistuksessaan luutnantti Kimmo Nordblom kuvaa, miten Jumalan luottamus on ollut selittämätöntä, hän ei ole koskaan unohtanut ja on kantanut yli vaikeidenkin aikojen. Kimmo kiittää myös kaikkia kristittyjä tovereitaan, jotka ovat toimineet tärkeinä tienviittoina kristityn polulla.

– Jumala haluaa antaa vihan ja katkeruuden sijalle rakkauden hengen. Näin hän kutsuu meitä kaikkia vajavaisia luokseen. Tehtävämme on kertoa eksyneille toivosta ja sovituksesta. Jumalan valtakunnassa yksi palava sydän korvaa tuhat sydäntä, jotka eivät ole hänelle vielä antautuneet, Kimmo sanoo.

Sovitus on mahdollinen jokaiselle

Todistuksen jälkeen Kimmo esittää laulun yhdessä siskonsa, kapteeni Maarit Vuolletin ja upseerikoulussa jatkavien kadettitoveriensa Enni ja Robert Beckerin ja Taina Kaikkosen kanssa. Pelastusarmeijan naistyön presidentti, eversti Anne-Dore Naud esittelee hopeatähden, jonka saa Kimmon sisko Maarit. Hopeatähdistössä valmistuvan upseerin vanhemmat tai muut valmistuvalle läheiset ihmiset saavat huomionosoituksen siitä, miten he ovat ohjanneet valmistuvaa Armeijan työhön Jumalan valtakunnan hyväksi.  

Majuri Esa Nenonen lukee Raamatusta Toisesta kirjeestä korinttilaisille 5:14–21. Saarnassaan eversti Patrick Naud muistuttaa, että uuden luutnantin kadettirenkaan nimi on Sovituksen lähetit. Sovitus ei ole koskaan ollut helppoa, ja näinä vaikeina aikoina sovitusta tarvitaan enemmän kuin koskaan.

– Jeesus muistutti ihmisiä siitä, että he ovat erillään luojastaan ja isästään. Jumalan rakkauden voimalla Jeesus julisti, että hän on ainoa yhteys isään ja rohkaisi ihmisiä sovitukseen Jumalan kanssa. Anteeksianto ja sovitus ovat vaikeimpia asioita ihmisen elämässä. Jeesuksen kautta sovitus on mahdollinen aivan jokaiselle. Jumalan rakkaus on vahvaa meitä jokaista kohtaan.

Eversti Anne-Dore Naud laulaa anteeksiannosta herkästi ja kauniisti. Lauluesityksen jälkeen on aika hiljentyä rukoukseen, joka tuo monet Jeesusta kaipaavat sielut katumuspenkin luo.

Tilaisuus päättyy lauluun ”Isä meidän”. Ylisihteeri, majuri Saga Lippo johdattaa viimeisen laulun äärelle ja sulkee kauniin kokouksen rukoukseen ja siunaukseen.

Annetaan kuitenkin viimeinen sana juhlan sankarille, luutnantti Kimmo Nordlomille. Urheilutoimittajia mukaillen, miltä nyt tuntuu?

– Aivan mahtavalta! Niin paljon rakkaita ihmisiä on läsnä. Yleensä en herkisty, mutta tänään ovat tunteet olleet pinnassa, Kimmo toteaa hymyillen.

Paljon Jumalan siunausta uudelle upseerille!

Toni Kaarttinen

Kuvat:
Toni Kaarttinen

Katso kuvakavakadi upseerivihkimyksestä