Julkaistu 8.6.2023 09:30

Nuoruus kaupan – groomingin vaarat SuomiAreenalla 27.6.2023

Pelastusarmeija haluaa lisätä tietoisuutta lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta groomingista sekä haastaa koulut kertomaan oppilailleen sen vaaroista. Mitä on grooming ja mitä voimme tehdä sen estämiseksi? Voiko oma lapseni joutua uhriksi? Näihin kysymyksiin vastaavat alan asiantuntijat Pelastusarmeijan järjestämässä lavakeskustelussa SuomiAreenalla Porissa 27.6.2023.

Grooming on yksi ihmiskaupan muoto, jossa hyväksikäyttäjät pyrkivät hyötymään lasten ja nuorten luontaisesta hoivan ja huomion tarpeesta. Valitettavan moni nuori on joutunut huomaamaan, että hänestä on tullut hyväksikäytettyä kauppatavaraa.

Grooming, usein verkossa tapahtuva viettely, on prosessi, jossa groomaaja ottaa yhteyttä lapseen esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä. Usein prosessi alkaa lapsen kehumisella ja lapsen kuvan kommentoinnilla. Prosessin osana voi olla esimerkiksi ystävällisyyttä, hellyyttä ja lahjojen antamista. Yleensä lapsi on hyvässä uskossa ja vapaaehtoisesti luomassa suhdetta groomaajaan. Groomaaja voi olla myös lapselle entuudestaan tuttu henkilö.

SuomiAreenan lavakeskustelu

Lavakeskustelussa tarkastellaan sitä, miten groomingin voi tunnistaa ja mitä voimme tehdä groomingin estämiseksi. Voiko kenen tahansa lapsi joutua groomingin uhriksi? Mitä tulee ajatella itse groomaajasta? Tilaisuuden juontaa ja aiheeseen johdattaa Pelastusarmeijan ylisihteeri, majuri Saga Lippo .

Keskustelussa kuullaan seuraavia asiantuntijoita:  

  • Lotta Pihlava , seksologi  
  • Milja Vuorio , rikosylikonstaapeli, Lounais-Suomen poliisilaitos
  • Tanja Simola , kehittämispäällikkö, Lasten suojelu ja Nettivihje, Pelastakaa Lapset
  • Sari Vanha-Perttula , varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Pelastusarmeija

Pelastusarmeija haastaa kaikki koulut

Pelastusarmeija haastaa kaikki koulut ja nuorten parissa työskentelevät kertomaan oppilailleen groomingista ja sen vaaroista. Kuinka voimme oppia tunnistamaan sen, reagoimaan siihen ja toimimaan sen torjumiseksi.

Pelastusarmeija on sitoutunut ihmiskaupan vastaiseen taisteluun

Pelastusarmeijan ihmiskaupan vastaisen työn pääpaino on yleisen tietoisuuden lisäämisessä. Osallistuminen SuomiAreenaan luo hyvän mahdollisuuden tähän. Tietoisuutta lisäämällä voidaan toimia paremmin groomausta vastaan. 

”Jos haluamme parempaa tulevaisuutta, meidän täytyy muuttaa nykypäivää.” Catherine Booth, Pelastusarmeijan perustaja 

SuomiAreena  

SuomiAreena on Suomen suurin yhteiskunnallinen festivaali, joka pidetään Porissa heti juhannuksen jälkeen tiistaista perjantaihin 27.–30.6.2023.

Pelastusarmeija on mukana Porin kaupungintalon pihan lavakeskustelussa tiistaina 27.6. klo 13.00 aiheella ”Nuoruus kaupan – groomingin vaarat” ja Kansalaistorilla 27.–30.6. ti–to klo 10–17 ja pe klo 10–16.

Pelastusarmeijan keskustelua voi seurata paikan päällä Porissa tai MTV Katsomosta.    

Lisätietoja

Sari Vanha-Perttula , kansallinen yhteyshenkilö, nykyajan orjuuden ja
ihmiskaupan vastainen työ, Pelastusarmeija
puh. 050 345 9105
[email protected]

Pelastusarmeija
Saga Lippo, ylisihteeri, majuri
puh. 050 597 6157
[email protected]