Julkaistu 20.4.2023 07:00

Kutsuttu sotilaaksi: Raija Timonen

Kutsuttu sotilaaksi

Tässä kirjoitussarjassa Pelastusarmeijan sotilaat eri puolelta Suomea pohtivat omaa kutsumustaan ja kertovat, mitä ajatuksia heille on herännyt Kutsuttu sotilaaksi -kirjan äärellä. Tässä kuussa puheenvuoro on Raija Timosella Jyväskylän osastosta.

”Tekosi huutavat niin kovaa, etten kuule mitä sanot”

Olen syntynyt ja kasvanut maatalon tyttärenä Etelä-Karjalassa. Ylioppilaaksi tulon jälkeen avautui suuri maailma, kun lähdin Yhdysvaltoihin piikomaan. Siitäkö johtunee, että loppuelämääni on leimannut tavalla tai toisella kansainvälisyys. Lähes kaikissa työpaikoissani ja harrastuksissani olen voinut olla tekemisissä muiden maiden kansalaisten kanssa. Suomeen palattuani opiskelin Helsingin yliopistossa ja valmistuin agronomiksi. Työskenneltyäni ammatillisessa koulutuksessa ja eri järjestöissä jatkoin opintoja ja väittelin maatalous- ja metsätieteiden tohtoriksi v. 2000. Perheeseeni kuuluu aviomies ja tytär. Olen kolmen pojan mummi.

Opiskeluaikana Helsingissä tuli Jumalan kutsu niin omakohtaisena, että suostuin Jeesuksen tarjoukseen tulla sydämeeni asumaan. Pelastusarmeijaan olin ”törmännyt” muutamia kertoja aiemminkin, mutta vasta muutettuani eläkkeelle jäämisen jälkeen Jyväskylään tapahtui kohtalokas kohtaaminen. Ystäväni halusi esitellä minulle uutta kotikaupunkiani. Pelastusarmeijan edessä näimme kyltin ”Avoimet ovet” ja astuimme sisään. Annoin Pelastusarmeijalle ensin pikkusormen, mutta sitten se vei koko käden! Nyt palvelen Pelastusarmeijan Jyväskylän osastossa sotilasavustajana.

Teot vastaan puheet

Se mitä arvostamme, ohjaa valintojamme ja päätöksiämme. Kristityn ja Pelastusarmeijan sotilaan arvojen tulisi olla linjassa Raamatussa ilmenevien Jumalan valtakunnan arvojen kanssa. Tapamme olla ja elää tässä maailmassa heijastaa arvojamme. Pahinta on, jos suumme puhuu toista kieltä kuin tekomme. Silloin voi käydä niin, kuten joskus sanotaan ”tekosi huutavat niin kovaa, etten kuule mitä sanot”. Tätä jouduin pohtimaan Kutsuttu sotilaaksi -kirjaa lukiessa.

Miten rakkaus ilmenee?

Rakkaus on Jumalan valtakunnan arvojen perusta. Jeesus näytti esimerkillään, miten rakastaminen ilmenee teoissa. Hän asetti muiden tarpeet omien tarpeidensa edelle, käsitteli armollisesti muiden epätäydellisyyttä, auttoi ihmisiä näkemään, mitä heistä voisi tulla ja nosti ihmisiä jaloilleen, ei painanut heitä. Rehellisen itsetutkistelun tulos on, että kahdessa ensimmäisessä olen hieman edistynyt, mutta kahta jälkimmäistä pitää vielä kovasti harjoitella. Tilaisuuksia siihen Pelastusarmeija tarjoaa yllin kyllin. Laulun sanoin: ”On vaikeata rakastaa, vaan oppivani soisin.”

Oikeudenmukaisuus

Oikeudenmukaisuus on Pelastusarmeijassa perustava arvo. Se on kampanjoinut yhteiskunnassa ilmenevää epäoikeudenmukaisuutta vastaan eri puolilla maailmaa. Kaikkien ei ole mahdollista taistella isoilla areenoilla, mutta jokainen voi pyrkiä oikeudenmukaisuuteen omissa toimissaan ja ihmissuhteissaan. Oikeudenmukaisuuteen pyrkiminen vie jotkut yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, ja hyvä niin. Ei voi olla suolana, jos ei ole mukana yhteiskunnan sopassa, eikä valona, jos pysyy vain kotona. Toisille se on luontevaa, minulle ei.  En ole kokenut omakseni yhteiskunnallista vaikuttamista, vaan olen halunnut pysyä ruohonjuuritasolla. Minulle se on merkinnyt ajoittain menemistä maailmalle paikkoihin ja olosuhteisiin, joissa lähetysjärjestöt vievät toivon sanomaa ja aineellista tukea sorretuille ja alas painetuille.

Toivo ja tasa-arvo

Jeesus antoi toiminnallaan toivoa erityisesti niille, jotka olivat syystä tai toisesta yhteiskunnan laidalla tai ulkopuolella köyhyyden, sairauden, syntisyyden tai muun syyn takia.  Hän myös käänsi ihmisten arvoasetelmat päälaelleen. Rikkaus ei ole pelkästään hyvä asia, eikä suurin ole se, jolla on eniten valtaa. Näin Jeesus osoitti, että kaikki ihmiset ovat Jumalan valtakunnan näkökulmasta tasa-arvoisia. Tätä toivoa tuomaan on Pelastusarmeija perustettu, ja tätä toivoa on Pelastusarmeijan sotilaskin kutsuttu tuomaan.

Eheytyminen ja uudistuminen

Jumalan valtakunnassa vallitsee rauha, shalom, eheys ja täydellisyys, joka löytyy suhteesta Jumalan kanssa. Jeesuksen kanssa ja hänen avullaan tämä voi toteutua. Tätä uudistumista, hengellistä kasvua, on sotilaan tavoiteltava, ja siihen myös muita kannustettava. Olen huomannut, että jos en mene eteenpäin, niin pysyn paikallani tai jopa menen taaksepäin. Jos Jumalan Sanan lukeminen ja rukous hiipuu, se johtaa alamäkeen. Kyseessä on elämänmittainen projekti.

Joskus se maksaa

Elämässä voi tulla eteen tilanteita, joissa paljastuu, elämmekö arvojemme mukaisesti, teemmekö sitä mitä suumme puhuu, vai onko puheemme vain sanahelinää. Joskus on vaikeaa elää Jumalan valtakunnan arvojen mukaan. Olin aina ajatellut tutun joululaulun tavoin ”en etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan”, eli ettei valta tai raha minua houkuta. Testiin jouduin, kun perheeseemme kohdistuneen epäoikeudenmukaisen kohtelun seurauksena jouduimme kärsimään ison taloudellisen menetyksen. Taistelu omien oikeuksien puolesta olisi ollut mahdollinen, mutta lähimmäisenrakkaus vaati luovuttamaan. Noina aikoina minua lohdutti usein Pelastusarmeijan laulukirjan laulu 28. Sen ensimmäinen säkeistö kuuluu: ”Elämän valtateitä täällä mä kulje en. Maailman aitoviertä käyn kanssa Jeesuksen. Mutta ei mitään multa puutu, ilo sielussa pulppuaa. Ei mun onneni rahaan juutu, olen löytänyt parempaa. Minä omistan kaiken, kun vain omistan Jeesuksen. Kuljen matkani maisen hänen hyvyyttään kiittäen.”

Raija Timonen
pelastussotilas, sotilasavustaja
Jyväskylän osasto

Kuvat: Raija Timosen kuva-albumi


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä