Julkaistu 18.12.2023 07:00

Joulu Pelastusarmeijan eri pisteissä

Pelastusarmeija on monipuolinen hengellinen yhteisö ja sosiaalinen organisaatio. Joulu näkyy ja vaikuttaa toiminnassamme monin tavoin. Ilmeisin on tietenkin kaduilla ja verkossa näkyvä Joulupata-keräys – keräys, joka mahdollistaa auttamistyömme ympäri vuoden. On kuitenkin lukuisia monia muitakin toimintoja ja kokoontumisia, jotka värittävät juhla-aikaamme.
Tiedustelimme muutamilta osastoilta ja toimipisteiltä, miten joulu näkyy heillä, ja onko heillä erityisiä Armeijaan liittyviä joulumuistoja. Tervetuloa jouluiselle kierrokselle territoriomme ympäri!

Sopasta jouluapua monelle

Kirsi Huldén, sosiaalipalvelukeskus Sopan johtaja

– Joulunaika alkaa meillä marraskuun puolestavälistä. Silloin aloitamme jouluavustusten jakamisen asiakkaille. Marraskuun loppupuolella on ensimmäiset joulujuhlat, viimeisiä vietämme joulukuun puolessavälissä. Juhlia järjestetään eri asiakasryhmille, kuten lapsiperheille, vanhuksille, opiskelijoille sekä työikäisille asiakkaille.

– Muistan ensimmäisen joulujuhlani Sopassa, olin todella vaikuttunut Kaartin soittokunnan esityksestä Temppelissä. Samoin muistan aina, miten monia ihmisiä kohtasin reilun kuukauden aikana. Monilla oli tarvetta hakea jouluksi avustusta, ja oli ilo olla jakamassa avustuksia asiakkaille. 

Tänäkin vuonna pyrimme auttamaan niin montaa ihmistä kuin suinkin pystymme. Joulu on kiireisintä aikaa, mutta samalla antoisinta!

Kuopiossa jouluista soppoo, saeppuvvoo ja sannoo

Majuri Tero Saajoranta, Kuopion osaston johtaja

– Joulunaika on kiireistä aikaa – mutta myös hyvin rikasta siinä mielessä, että kohtaamme avustustyön kautta valtavan määrän sellaisia ihmisiä, jotka muuten eivät käy osastolla. Joulunaika alkaa marraskuun puolellaavustustapaamisten muodossa ja myyjäisillä. Se huipentuu jouluaattona jumalanpalvelukseen jo aamusta, jonka jälkeen kaikki vetäydymme joulunviettoon koteihimme.

– Kuopion osasto pitää kahta joulupataa Kuopion keskustassa. Lisäksi meillä on muutama ”kylmä pata” kaupoissa ja ostoskeskuksissa. Tulevaisuudessa saatamme pitää enemmänkin patoja, jos saamme lisää vapaaehtoisia patavahteja mukaan.

Majurit Tero ja Metti Saajoranta ovat aikaisemmin palvelleet Sowetossa Etelä-Arikassa lasten keskuksessa, josta heillä on erityinen joulumuisto:

– Jouluaattona oli hellettä 30 astetta. Grillailimme ja uiskentelimme lasten kanssa keskuksen uima-altaalla. Illemmalla oli joulujuhla, jonka järjesti Petri Salo, Suomen suurlähettiläs Etelä-Afrikassa. Koko lähetystö saapui keskukseemme, ja heidän kanssaan myös joulupukki! Ihana afrikkalainen pukki kertoi matkustaneensa Tampereelta katsomaan lapsiamme. Kaikki lapset pääsivät kuvaan pukin syliin, ja taisi siellä olla muutama aikuinenkin…

Odottamattomia hyvän tahdon eleitä

Kapteeni Kaisu Leino, Tampereen osaston johtaja

– Pelastusarmeijan osastoissa joulu tarkoittaa vuoden kiireisintä ja samalla vuoden ihaninta aikaa. Jouluna kohtaamme enemmän ihmisiä kuin koskaan muulloin. Jouluavustukset ovat pitkä perinne, ja tänäkin vuonna osastomme tuo iloa ja helpotusta sadoille ihmisille. Joulupata-keräyksen myötä riveihimme liittyy iso joukko vapaaehtoisia ja teemme yhteistyötä yritysten ja yhdistysten kanssa. Välillä työ on solmujen aukomista ja välillä tuntuu, että siunauksia sataa. Pipareita ostetaan laatikoittain. Puhelimeen kannattaa vastata aina, sillä joku aivan erityinen hyvän tahdon ele saattaa odottaa linjan toisessa päässä.

– Osaston seurakuntaelämässä tärkeitä ovat tietysti adventtijumalanpalvelukset ja joulujuhlat. Tampereella vietämme nyt kolmatta vuotta peräjälkeen jouluaattoa niin, että aamupäivällä on kaikenikäisille sopiva tilaisuus, jossa on ohjelmaa lapsille ja aikuisille erikseen ja yhdessä. Lapset saavat hartauden jälkeen purkaa jännitystään toiminnallisella joulupolulla. Syömme yhdessä joulupuuron ja nautimme torttukahvit, ja kaikki saavat pienen joulumaistiaisen mukaansa.

– Muistoissani erityisen kirkkaat jouluhetket liittyvät juuri aattoihin. Olemme viettäneet monta aattoiltaa osastolla. Yhdessä on sekä hiljennytty joulun sanoman ääreen että oltu leikkimielisiä niin, että vanhakin nuortuu. Yhteen tuleminen on jouluna tärkeää. Kaikilla ei ole perhettä tai sukua, jonka parissa viettää juhlaa. Osastoperheessä voi kuitenkin kokea lämpöä ja rakkautta myös jouluna.

Kopli valona maailmassa

Kadetti Renno Rannamäe, Tallinnan Koplin osaston avustaja

– Joulun aika on Koplissa kiireistä: on erilaisten joulujuhlien järjestämistä, koristamista ja tietenkin joulu-padat! Yritämme saada joulupatoja eri kauppa-keskuksiin, mutta lupien saaminen ei ole helppoa. Viime vuonna läsnäolomme jopa kiellettiin tavallisessa paikassamme. Kaupunginhallitus tuli pelastukseksemme ja antoi meille lyhyellä varoitusajalla luvan laittaa padan yhdelle vilkkaimmista kaduista lähellä rautatieasemaa. Se oli siunaus!

– Joulu itsessään on minulle pyhää rauhan aikaa. Toivon, että voisimme olla valona kaikille ihmisille, jotka tulevat luoksemme.

Toivon keskuksesta rauhaa sydämiin

Andrejs Konovalovs, Toivon keskuksen johtaja

– Lokakuussa Toivon keskus täytti vuoden. Viime vuonna järjestimme lapsille joulujuhlan, jossa oli tietokilpailuja, askarteluja, joulupukupalkintoja ja herkkuja. Aikuisille järjestimme kristillisen joulukonsertin herkkujen kera. Juhlaan saapui yli 60 henkilöä. Erityiskiitokset Suomen Pelastusarmeijalle aikuisten lämpimistä villasukista ja lasten neuleista.

– Uskomme, että he, joilla ei ole mahdollisuutta viettää juhla-aikaa perheensä kanssa, saavat kokea tämän ilon Pelastusarmeijan Toivon keskuksen kristillisen perheen yhteydessä. Tulevalta joululta odotamme rauhaa maallemme ja sydämiimme, jotta mahdollisimman monet ihmiset kuulisivat iloisen evankeliumin sanoman ja ottaisivat Jeesuksen Kristuksen sydämeensä.

Andrejs Konovalovs ylennettiin kirkkauteen elokuussa 2023. Otamme lämpimästi osaa läheisten suruun.

Porin päiväkodissa panostetaan jouluun

Mari Tattari, Porin päiväkodin johtaja

– Koko joulukuu pyhitetään joulun askarteluille, lauluille ja kertomuksille. Lapsia kiinnostavat tonttujen puuhat, ja joka ryhmässä on aikuisten suunnittelema joulukalenteri, josta jokainen lapsi saa vuorollaan pikku yllätyksen. Pipareita leivotaan ja vietetään pikkujouluja. Tonttupuuhien lomaan opetellaan perinteisiä joululauluja ja kerrotaan joulun sanomasta ja Jeesus-lapsen syntymästä. Ennen joulua syödään ryhmissä yhteinen jouluateria, jolloin pöydät katetaan tavallista juhlavammin ja sytytetään kynttilöitä tunnelmaa luomaan.

– Joulujuhla on jo kymmenien vuosien ajan ollut illalla päiväkodin pihassa vietettävä pihatapahtuma koko perheelle. Esikouluikäiset esittävät jouluevankeliumin, ja myös muut ryhmät osallistuvat omilla esityksillään. Usein pienimmät 1–2-vuotiaat saavat tärkeän roolin lampaina. Ennen joulukertomuksen alkua lapset perheineen kiertävät läheisen puiston lyhtykulkueena. Tapahtuma on hyvin tunnelmallinen. Usein olemme saaneet kuin tilauksesta valkoisen maan ja hiljalleen leijuvat hiutaleet. Vielä muutamia vuosia sitten juhliin osallistui myös oikea aasi. Se kulki lyhtykulkueen etunenässä kantaen Mariaa selässään, Joosefin, paimenten ja enkeleiden seuratessa sitä. Eräänä jouluna aasille sattui vähän jääräpäisempi päivä ja se kieltäytyi jatkamasta eteenpäin. Edes porkkanat eivät auttaneet. Aasin käytös herätti varsinkin aikuisissa sen verran hilpeyttä, että se juhla jäi varmasti monen mieleen!

– Joulunvietossa korostuvat perinteet ja joulun sanomaan keskittyminen. Muistutamme lapsille, että joulu ei ole vain lahjojen saamista, vaan siihen liittyy myös syvempi kristillinen sanoma. Päiväkoti on siitä erityinen työpaikka, että täällä aikuisetkin löytävät helpommin joulumielen lasten innostusta seuratessaan.

Ohjaako joulun tähti sinua Jeesuksen luo?

Oulun osaston johtaja, majuri Ave Kalme ja osaston väki

– Valmistelut on aloitettu jo syksyllä! Järjestämme osastolla jouluillallisen ja oman juhlan perheille ja lapsille. Lauantaisin menemme keskustaan ​​laulamaan joululauluja. Tietenkään emme saa unohtaa vähävaraisia, jotka tulevat pyytämään jouluapua. Heille on tarkoitus valmistaa myös pieni lahja raha-avustuksen lisäksi.

Joulupatoja Ouluun on tulossa yksitoista, kaksi perinteistä ja yhdeksän kylmää pataa.

Oulun osaston sotilaalla on vaikuttava muisto joulusta Pelastusarmeijassa: – Olin vasta tullut uskoon. Elämäntilanteeni oli vaikea. Sairastin, eivätkä rahani riittäneet ruokaan. Kaksi päivää ennen joulua laitoin hätäisen sähköpostin osastolle ja sain vastauksen, että tule käymään aatonattona. Sain pienen ruokakassin ja joululahjatkin vielä. Itkin liikutuksesta. Sain eräältä avustajalta lämpimän halauksen ja sanat: Uskot vaan. Kiitos Jeesus, kiitos avusta!

Osaston eläkeupseerilla on myös sinulle kysymys: – Kerran meillä oli neljä metriä korkea kuusi. Koristelimme sen ja laitoimme kynttilät. Sitten huomasimme, että latvasta puuttuu tähti! Mikäs siinä auttoi, kuusi oli kaadettava lattialle, jotta saataisiin tähti johdattamaan itämaan tietäjät perille. Ohjaako joulun tähti sinua Jeesuksen luo?

Iloa ja rauhaa Jyväskylässä

Kapteeni Anneli Aavik, Jyväskylän osaston johtaja

– Joulu tulee olemaan tuttuun tapaan kiireistä aikaa. Tavallisen osastotoimintamme lisäksi meillä toimii 15.12. alkaen Joulukahvila ja Lahjahuone klo 10–14. Tietysti adventtia vietetään joka sunnuntai. Jyväskylässä on myös Pelastusarmeijan opiskelija-asuntola. Kaikki kansainväliset opiskelijat ovat jäämässä Suomeen jouluksi, joten haluamme varmistaa järjestämällä jouluillallisen, että hekin voivat viettää mukavan joulun. Tänä vuonna meillä on tavoitteena seitsemän joulupataa, 50 patavahtia ja kymmenkunta vapaaehtoista auttamaan Joulukahvilassa ja Lahjahuoneella.

Annelin juuret ovat Virossa. Miten suomalainen ja virolainen joulu eroavat toisistaan? – Ruoka on hyvin erilaista! Suomessa syödään joulupuuroa ja laatikoita, kun taas Virossa syödään paljon keitettyä perunaa, salaatteja ja sianlihaa.

– Toivon, että koemme joulun tuoman ilon ja rauhan!

Tunteiden koko kirjo Pitskussa

Pasi Lehto, Pitäjänmäen asumispalveluyksikön johtaja

– Jouluun liittyy paljon erilaisia tunteita. Monet asukkaat ovat etääntyneet läheisistään, ja joulunaika tuntuu yksinäiseltä. Monilla on hyviä ja lämpimiä muistoja lapsuuden jouluista, joillakin aivan päinvastaisia muistoja. Joulunaikaan nämä erilaiset muistot nousevat pintaan.

– Vietämme joulua yhteisellä jouluaterialla. Viime vuonna ateria tarjottiin yhteisissä tiloissa, kun korona-aikaan se jaettiin asuntoihin. Aiemmin olemme käyneet syömässä läheisessä lounasravintolassa, mutta viimevuotinen juhla omassa yksikössä onnistui niin hyvin, että jatkamme tätä perinnettä. Viimevuotinen ruokaerikoisuus oli mustikkagraavattu lohi by Miqu. Joulujuhlassa pidetään puheita, on yhteislaulua ja musiikkiesityksiä – jouluevankeliumia unohtamatta. Joulupäivänä asukkaille tarjotaan pienempi ateria, johon sisältyy kinkkua, silliä, erilaisia laatikoita ja perunaa.

– Joulupata kuuluu jouluun valmistautumiseen. Asukkaat osallistuvat patavuoroihin yhdessä työn-tekijöiden kanssa, kukin oman toimintakykynsä mukaan. Patakokemukset ovat olleet hyviä, ja olemme rohkaisseet asukkaita osallistumaan.

– Mukavana muistona on ehdottomasti viimevuotinen joulupukin vierailu juhlassamme. Talon pitkäaikainen asukas saatiin epäröinnistä huolimatta houkuteltua pukin rooliin ja kaikki olivat hivenen epävarmoja siitä, mitä tulisi tapahtumaan. Kaikkien riemuksi asukas oli hienosti sisäistänyt roolinsa ja toi joulutervehdyksen tyylikkäästi kaikille talon asukkaille. Joulupukki toi valtavasti iloa kaikille ja antoi erityisen onnistumisen kokemuksen asukkaalle itselleen.

Joulupata uhrautumisen kauniina opetuksena

Kapteeni Aleksei Burunov, Tarton osaston johtaja

– Joulukausi alkaa joulupata-ajalla, jolloin vapaaehtoiset keräävät lahjoituksia joululaulujen soidessa. Vapaaehtoisiamme voi nähdä iltaisin kaupungin keskustassa. Kun ihmiset kuulevat joululauluja ja kellonsoittoa, he uppoutuvat joulun tunnelmaan. Vapaaehtoisemme jakavat ohikulkijoille myös lehtisiä, joissa kerrotaan Joulupadasta ja siitä, miten kerätyt varat menevät jouluaaton ja joulupäivän illallisiin vähävaraisille ja yksinäisille ihmisille, joilla ei ole paikkaa eikä ketään, jonka kanssa viettää joulua.Armeijassa he voivat nauttia rakastavasta seurasta lämpimän aterian ja teekupin ääressä. Soitamme heille joululauluja ja luemme Raamatusta Vapahtajamme syntymästä.

– Meillä on myös perinteisesti lasten joulujuhlat, joissa annamme lahjoja kaupungin pienille asukkaille. Olen iloinen, kun lapset tulevat joulupadan luo kysyen: ”Mitä varten se on?” Lapset haluavat soittaa kelloa ja lahjoittaa vanhempiensa heille antamat rahat. Se on tavallaan uhrautumisen opetus lapsille. Tämä koskettaa vapaaehtoistemme sydämiä.

– Tänä jouluna toivomme Jumalan täydellistä rauhaa jokaiseen kotiin sekä runsaita ja jatkuvia lahjoituksia työmme jatkamiseksi Tartossa.

Oispa Merimajassa joulu ainainen!

Paula Reivilä, Kotkan päiväkoti Merimajan johtaja

– Joulun odotus on päiväkodissa ihanaa aikaa! Tunnelmointia, puuhasteluja, pyhäkouluja, leipomista… Olen itse erittäin paljon jouluihminen, ja se näkyy myös päiväkotimme toiminnassa. Muutama vuosi sitten tein päiväkodin ikkunaan joulukalenterin, jonka teema vaihtui päivittäin. Se ilahdutti myös ohikulkijoita. Tänä vuonna aiomme toteuttaa sen uudelleen.

– Joulunaikaan meillä on viikoittain pyhäkoulu, jossa avaamme tarinaa Jeesuksen syntymästä lapsille esimerkiksi nukketeatterin avulla. Leivomme pipareita, koristelemme kuusen jo alkukuusta ja nautimme jouluvaloista. Joka vuosi lapset askartelevat joulukortteja, joista osa lahjoitetaan läheisen palvelutalon asukkaille. Useilla ei ole lainkaan omaisia, ja kortit ovat ilahduttaneet heitä paljon. Joulukuussa järjestämme myös jouluisen pihatapahtuman lapsille ja vanhemmille. Joululounaalle katamme pöydät juhlavasti ja nautimme.

– Jokainen lapsi saa myös joululahjaksi villasukat. Olemme saaneet sukkia lahjoituksena, ja olemme niistä erittäin kiitollisia. Oi, olisipa joulu ainainen!

Toimittanut: Toni Kaarttinen     
 Kuvat: Osastojen ja toimipisteiden kuva-albumit 



Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä